Forse groei incidenten met granaten

Gepubliceerd op: 27-4-2019

Hotel Zaandijk werd gisteren de plek waar al voor de 22e keer dit jaar een explosief werd neergelegd.

Afbeelding verwijderd

FOTO MICHEL VAN BERGEN
door Mike Muller en Mick van Wely

AMSTERDAM Het is wachten op een dode of een ernstig gewonde. Voetgangers struikelen soms bijna over levensgevaarlijke handgranaten die door criminelen voor een deur van een bedrijf gelegd worden of aan een raam zijn vastgeplakt. In Zaandijk ontplofte gisterochtend een bom bij een hotel.

De politie maakt zich grote zorgen over een sterke toename van het aantal incidenten met handgranaten. Meer dan eens per week worden explosieven gevonden bij hoofdzakelijk horecabedrijven, coffeeshops en woningen van criminelen. Het gaat volgens de politie bijna uitsluitend om criminelen die elkaar proberen te treffen.

In 2017 waren er 22 incidenten met granaten, het jaar erop 43. „Dit jaar staat de teller al op 22 incidenten. En we zitten nog maar in april”, zegt Dick Schouten, landelijk portefeuillehouder wapens bij de Nationale Politie.

„Het is een geniepig en laf delict. De daders zijn lastig te pakken. Ze leggen goed vermomd een granaat ergens neer, of hangen zo’n explosief in een tasje aan een deurklink. Het effect is dan al bereikt: de zaak gaat tijdelijk of helemaal dicht en iedereen is bang”, legt Schouten uit.

In de Spuistraat in Amsterdam werden deze week twee handgranaten bij een coffeeshop aangetroffen, in Utrecht lag eerder deze maand een granaat bij een autobedrijf en in Zaandijk ontplofte gisterochtend een explosief bij restaurant Il Mulino van hotel Zaandijk.

Schouten maakt zich grote zorgen nu er zelfs een granaat is gebruikt door voetbalhooligans. Op 9 april rukte de Explosieven Opruimingsdienst uit voor een granaat bij het supportershome van voetbalclub ADO Den Haag. De voorzitter van de supportersclub sprak van een regelrechte doodsbedreiging.

De motieven zijn uiteenlopend. Een criminele groepering kan een opponent niet pakken en richt zich daarom op zijn bezittingen of witwasbedrijven en ook afpersing of het uitschakelen van de concurrentie kan een reden zijn.

Schouten: „In negen van de tien gevallen gaat het om strijd tussen criminelen. De onderzoeken naar de incidenten zijn complex. Niet alleen omdat de granaatleggers lastig te identificeren zijn en het ontbreekt aan getuigen, maar ook omdat slachtoffers vaak niet het achterste van hun tong laten zien. Daarom zijn voor ons meldingen bij Meld Misdaad Anoniem erg welkom.”

De wapenchef legt uit dat de handgranaten al voor tien euro te koop zijn. „Ze komen hoofdzakelijk uit het voormalige Oostblok.” De politie probeert vat te krijgen op de handel, maar dat lukt niet. De politiebaas pleit voor zwaardere straffen. „Als je nu wordt gepakt met een granaat, krijg je een paar maanden cel. Je zou er eigenlijk, gezien het gevaar, vijf jaar cel voor moeten krijgen. Dat schrikt tenminste af. De toename van het aantal incidenten is alarmerend. Het gevaar voor burgers is erg groot.”

Bron : telegraaf/krant 25/4

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief