Drie Drontenaren

Gepubliceerd op: 14-5-2019

Afbeelding verwijderd
Drie Drontenaren bij Historisch Tamboerkorps der Koninklijke Marechaussee. „Strakke militaire karakter spreekt me aan" : vlnr Adriaan Geschiere, Thijs Geschiere, Martin Schraa, Eddy Schraa en Robin Schraa Foto © maartenheijenk.nl

DRONTEN - Helemaal droog hielden ze het niet, tijdens de Taptoe Dronten op het Meerpaalplein. Maar de hoeveelheid regen mocht geen naam hebben en de organiserende stichting 4 Mei Herdenking Dronten toonde zich na afloop dik tevreden. Voor vijf muzikanten was het een bijzondere gebeurtenis. Zij speelden een ‘thuiswedstrijd’.

De deelnemende korpsen kwamen uit Apeldoorn, Rhenen, IJsselmuiden en Wezep. Onder de leden van deze korpsen bevonden zich vier inwoners van Dronten. Robin Schraa (16) was de vijfde Drontenaar die in actie kwam. Hij verzorgde het taptoesignaal. Robin speelt trompet bij het Flevolands Jeugd Symfonie Orkest.

Het begon bij Eddy Schraa
Adriaan Geschiere, Eddy Schraa en Martin Schraa spelen bij het Historisch Tamboerkorps der Koninklijke Marechaussee. Dat begon allemaal bij Eddy, de man die in zijn woonplaats bekend is omdat hij jaarlijks de Last Post speelt tijdens de dodenherdenking.

Schraa senior heeft bij de marechaussee gediend en voelt zich aangetrokken tot de militaire exercitie. Daarom sloot hij zich aan bij het korps uit Apeldoorn. „Wij zijn een historisch korps, het eerste muziekkorps van de marechaussee dat in de jaren vijftig is opgestart. Wij spelen op instrumenten uit die tijd en in het uniform uit die tijd.”

Merendeel is vrijwilliger
Een verleden bij de marechaussee is geen vereiste. „Het merendeel is vrijwilliger en vindt het gewoon leuk om in een militair georiënteerd orkest te spelen”, aldus Eddy Schraa.

Eén van die vrijwilligers is dorpsgenoot Adriaan Geschiere. Hij is net als Eddy trompettist en is door zijn ‘collega’ meegenomen naar Apeldoorn: „Ik zit er nu anderhalf jaar bij. Ik heb geen enkele militaire achtergrond, ben zelfs niet in militaire dienst geweest, maar ik vind het erg leuk. Vooral het strakke militaire karakter spreekt me aan.”

Het showgedeelte
Verder vindt Adriaan het showgedeelte aantrekkelijk: „Ik was nooit een showloper, maar ik heb het inmiddels erg naar mijn zin.” Die show trok ook Martin Schraa (15), net als Robin zoon van Eddy, naar het korps van de marechaussee: „Ik wilde graag eens iets anders doen. Ik had al in een fanfare-, harmonie- en symfonie-orkest gespeeld en het leek me ook leuk om eens in een showband te spelen.”

De slagwerker maakt nu sinds een paar maanden deel uit van het korps van de marechaussee. „Het is heel anders en heel gaaf om te doen”, zegt Martin, die ook nog bij onder andere een harmonie-orkest in Ermelo speelt.

Op het Binnenhof
Alle drie vertellen ze dat spelen in een militair korps deuren opent, die voor anderen gesloten blijven. Adriaan: „Je speelt bijvoorbeeld op de veteranendag en binnenkort is er een viering van honderd jaar militaire muziek op het Binnenhof.”
Eddy Schraa daarover: „Je komt op plaatsen komt, waar je anders nooit zou komen. Binnen defensie zijn er heel veel contacten, waardoor je sneller uitgenodigd wordt voor allerlei taptoes.”

Ook de instrumenten zijn bijzonder. Het historische korps speelt op authentieke instrumenten en dat heeft vooral gevolgen voor de trompettisten: „Wij hebben trompetten waar je geen melodie op kan spelen. Je speelt de natuurtonen, niet de tussenliggende tonen. Het is dus hele aparte en hele andere muziek.”

IJsselmuiden
Behalve de drie leden van het korps van de marechaussee trad ook Thijs Geschiere op tijdens de taptoe in Dronten. Thijs is de 19-jarige zoon van Adriaan en speelt hetzelfde instrument als zijn vader.

Hij maakt sinds een jaar deel uit van de show- en drumfanfare Oranje uit IJsselmuiden. „Hij had ons ooit zien lopen en zei meteen: dat wil ik ook”, aldus z’n vader, „En voor het dichtstbijzijnde showkorps van niveau moet je vanuit Dronten naar IJsselmuiden of Kampen.”

Altijd een feestje
„Hartstikke leuk, een taptoe is altijd een feestje”, zei Eddy Schraa over het optreden op het Meerpaalplein, „Het is een open inloop, mensen hoeven niet te betalen en dat maakt het extra mooi. Iedereen kan komen en gaan waneer-ie wil en dat zorgt voor een open sfeertje. Leuk is ook dat je middenin het centrum zit op een mooi groot plein.”

Adriaan Geschiere: „Spelen voor je thuispubliek en op het plein waar je vaak overheen loopt, dat is natuurlijk altijd bijzonder. Bovendien ging het goed, we hadden het volgens mij goed onder controle.”

Bron : dedrontenaar.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief