Stichting Marechaussee Contact

Koninklijke Marechaussee voor 1945
Voor 1945

Korps Politietroepen

Korps Militaire Politie

Koninklijke Marechaussee (tot 1996)

Koninklijke Marechaussee

Koninklijke Marechaussee

Actueel

Nederlandse herdenking D-day: schouder aan schouder strijden voor het vaderland

Geplaatst op: 7-6-2019

De geallieerde invasie van Normandië, precies 75 jaar geleden, wordt donderdag op verschillende plaatsen groots herdacht. Zo houdt Nederland een eigen herdenking in het Franse Arromanches-les-Bains, de plek waar D-day voor de Prinses Irene Brigade begon.

“We waren met veel te weinig mensen, maar het kwam niet in ons hoofd op om te weigeren. We hebben gewoon gedaan wat we moesten doen en we hebben vreselijk ons best gedaan.” Zo kijken de veteranen van de Prinses Irene Brigade terug op hun deelname aan de bevrijding van West-Europa, die begon met de landing op de Normandische stranden. 

De 1200 militairen van de Nederlandse brigade landden in 1944 augustus, dus geruime tijd na D-Day, op het strand bij Arromanches. Via Frankrijk en België arriveerde de brigade in Nederland, waar ze onder meer betrokken waren bij de gevechten in Zeeland en de bevrijding van Tilburg en Den Haag. Vier oud-strijders waren donderdag samen met defensieminister Ank Bijleveld bij de zeer drukbezochte herdenking. De bijna 96-jarige generaal-majoor b.d. Rudi Hemmes legde een krans. “Ik moet hier altijd denken aan mijn maten,” zei hij.

Lees het gehele artikel op de website van het parool

Bron : hetparool.nl


Andere nieuwsberichten:

Derde kwartaal 2019

Tweede kwartaal 2019

Eerste kwartaal 2019

Nieuwsberichten van voor 2019

Dank voor uw bezoek aan onze website en graag tot ziens!