Herdenken, vieren en waarderen

Gepubliceerd op: 18-6-2019

Nederlandse militairen bij 75 jaar D-Day

Een vrolijke donkere krullenkop kijkt bij Saint-Auban d’Arquenay de wereld in. Het is een foto op een lantaarnpaal van korporaal Lucien Fourer, een Franse fuselier die op D-Day landde op de Normandische kust en 4 dagen later omkwam na de geallieerde invasie. 

75 jaar later staat de ongeveer even oude fuselier Ramon Hauser (21) in Arromanches-les-Bains in de houding, ter nagedachtenis aan D-Day en de landing van de Koninklijke Nederlandse Brigade Prinses Irene. Zijn eenheid, 17 Pantserinfanteriebataljon Garderegiment Fuseliers Prinses Irene (17 Painfbat GFPI) dat de traditie voortzet, is met dik 300 man naar de Normandische kust afgereisd om de plechtigheden bij te wonen. “Het is van groot belang om te blijven herdenken, vieren en waarderen”, vindt hun commandant, luitenant-kolonel Haran Gorrissen.

Nestor
Dat doet het bataljon samen met de - voor zover bekend - laatste 3 Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog bij de Prinses Irenebrigade dienden. Generaal-majoor buiten dienst Rudi Hemmes (95) kwam daadwerkelijk met de eerste Nederlanders aan land. Hij is de nestor. De jonkies Max Wolff (93) - hij werd vanwege zijn talenkennis ‘uitgeleend’ aan een Britse eenheid - en de zeer kwieke Karel Zwart (ook 93) sloten zich later bij de Prinses Irenebrigade aan. 

Adjudant buiten dienst Zwart bleef na de bevrijding van Zeeland militair. Zwart kwam na veel omzwervingen door bezet Europa in 1944 in Engeland aan. Omdat hij goed Frans en Engels sprak, werd hij uit de brigade gehaald en als tolk ingezet bij Brits-Canadese troepen.

Lees het gehele artikel in de defensiekrant

Bron : defensiekrant

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief