Museum voor beladen historie Nederlands-Indië

Gepubliceerd op: 24-6-2019

DEN HAAG  Eindelijk is het er: het definitieve kennis-, cultuur-, ontmoetings- en herinneringscentrum voor iedereen die iets heeft met het voormalige Nederlands-Indië of daar iets over te weten wil of moet komen.

Koning Willem-Alexander opent dit nationaal museum Sophiahof in Den Haag donderdag. Het gaat niet alleen over de geschiedenis, maar ook over hoe die historie nog gevolgen heeft in het hedendaagse Nederland, het land van de toenmalige kolonisator.

Bijzonder detail is dat het gevestigd is in de Sophiahof, ooit gebouwd voor Guillaume Baud (1801 - 1891), minister van Koloniën.

Het gebouw wordt gehuurd van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

Het museum krijgt de komende drie jaar een deel van de jaarlijkse 1,5 miljoen euro uit de subsidieregeling Collectieve Erkenning. Daarmee benadrukt het Rijk de gedeelde geschiedenis van Nederland en Nederlands-Indië.

In het museum komen vijf organisaties samen: het Indisch Herinneringscentrum, de Stichting Moluks Historisch Museum, het Indisch Platform, de Stichting Pelita en de Stichting Nationale Herdenking 15 Augustus 1945.

De vijf organisaties behouden hun eigen identiteit.

Dat ze samenwerken, komt vooral door die ’Collectieve Erkenning’, zegt Yvonne van Genugten, directeur van het Indisch Herinneringscentrum.

Bron : telegraaf/krant 24/6

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief