Militaire vakbonden zien missie Syrië nog niet zitten: 'Onverantwoord'

Gepubliceerd op: 28-6-2019

Weinig enthousiasme bij militaire vakbonden om aan een nieuwe missie in Syrië te beginnen. De Verenigde Staten willen dat Nederland 'militaire middelen op de grond' levert om terreurorganisatie IS 'klein te houden', maar vakbonden zien het nog niet zitten.

Amerika heeft een 'veiligheidsmechanisme' voor ogen waar Nederlandse eenheden in Noord-Syrië zou kunnen bijdragen, zei Pete Hoekstra, ambassadeur van de VS in Nederland, in de Volkskrant.

'Onverantwoord'
De militaire vakbond AFMP is het meest duidelijk in de afwijzing. "Het is onverantwoord om nu mee te doen", zegt voorzitter Anne-Marie Snels tegen RTL Nieuws. "Het enige dat we kunnen doen is pas op de plaats, de organisatie moet op orde komen."

Snels heeft het over een 'jarenlange kaalslag' bij defensie die ertoe heeft geleid dat de organisatie is 'uitgehold'. "Het feit dat die organisatie niet op orde is, brengt extra risico's met zich mee bij boots on the ground. Je weet dat een missie aan de orde kan komen, maar de politiek moet zich realiseren dat effecten van uitholling geleid hebben tot de situatie zoals deze nu is."

'Spoeling erg dun'
Andere militaire organisaties, zoals de VBM en de ACOM hebben vooral veel vragen. "Ik zie grote problemen voordat we een ja kunnen zeggen", zegt Jan Kropf van de ACOM. "Het heeft deels te maken met bezuinigingen van defensie. Die hebben de organisatie een flinke klap gegeven. We hebben een organisatie met leegloop. De spoeling is erg dun om iets te kunnen doen."

Dick Zandee, defensie-specialist bij Instituut Clingendael, ziet minder beren op de weg. "Militair is het echt geen probleem om mensen te leveren", zegt hij. "Waar het hier om gaat zijn special forces, bijvoorbeeld mariniers, dat zijn mensen die gespecialiseerd zijn en die capaciteit hebben wij."

De vraag is alleen of er op korte termijn een beroep op deze krachten gedaan kan worden, omdat bijvoorbeeld bij het Korps Mariniers tekorten zijn. Daarnaast is er een nog veel grotere horde: politieke besluitvorming.

Lees meer...

Bron : rtlnieuws.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief