Tientallen foute agenten geschorst

Gepubliceerd op: 16-7-2019

Tientallen agenten zijn de afgelopen weken door verschillende eenheden in het land geschorst vanwege integriteitsaffaires en schending van het ambtsgeheim. Dit lijkt nog maar het topje van de ijsberg, zo blijkt uit een geheim rapport.

Vorige week onthulde deze site dat de bende van topcrimineel Ridouan Taghi een hoofdagent uit Utrecht had omgekocht. De hoofdagent werd door kroongetuige Nabil B. genoemd. Na uitgebreid onderzoek is hem inmiddels strafontslag aangezegd.

Bij de Limburgse politie werd vorige week een leidinggevende geschorst vanwege ‘mogelijk onprofessioneel gedrag’. Dat was niet de eerste keer; eerder werden al drie collega’s van deze chef op non-actief gesteld. De drie waren in beeld gekomen bij een onderzoek naar vier andere politiemensen. Zij werden al in april geschorst. Maar niet alleen in Limburg rommelt het.

Ook bij de Amsterdamse politie regent het schorsingen. Vorige week werd een 55-jarige medewerker aangehouden en geschorst. Hij is aangehouden op verdenking van ambtelijke corruptie, computervredebreuk en schending van het ambtsgeheim. Het was alweer de zevende schorsing in korte tijd van een medewerker bij de Amsterdamse politie. In een aantal van deze zaken verricht de Rijksrecherche onderzoek.

Binnen de politie leven al lange tijd grote zorgen over de integriteit van agenten. Zo blijkt uit het vertrouwelijke politierapport ‘Wie praat die gaat’, dat in bezit is van deze site, dat de Utrechtse politie ervan uitgaat dat alleen al in de politieregio Midden-Nederland criminelen de beschikking hebben over negentien corrupte contacten binnen de overheid.

‘Waarschijnlijk is dit het topje van de ijsberg’, zo staat in het rapport. Bronnen rond de politie vertellen dat de Rijksrecherche nog een groot aantal onderzoeken op de plank heeft liggen, maar vanwege capaciteitsproblemen niet alle meldingen kan onderzoeken.

Volgens Jan Struijs, voorzitter van politievakbond NPD, moet de politie veel meer doen om de weerbaarheid van haar korps te vergroten. ,,Sluipenderwijs worden onze agenten benaderd door criminelen. Het gebeurt op alle niveaus. Agenten moeten dus worden getraind om hier op een goede en verantwoorde manier mee om te gaan. Als agenten worden benaderd, moeten ze dat op een veilige manier kunnen melden bij hun leidinggevende. Daar valt nog een wereld te winnen.’’ Politiebond ACP sluit zich daarbij aan.

Bron : ad.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief