Rutte figurant bij eigen bezoek aan Trump

Gepubliceerd op: 21-7-2019

WASHINGTON - Met een historische D-day-vlag als cadeau komt premier Mark Rutte midden in een zinderende politieke zomer op de koffie bij president Trump. De Amerikaanse president zette deze week vol de aanval in op vier prominente Democratische congresleden. Trumps aanhang scandeerde gisteravond „stuur haar terug” over congreslid Omar, die geboren is in Somalië. Het zal ervoor zorgen dat er ook van de Amerikaanse media veel aandacht is voor het Nederlandse bezoek. Al zal de focus daarbij niet bij Rutte liggen.

Dat bijzondere historische cadeau zou wel eens goed van pas kunnen komen bij een moeilijk gesprek. De VS vroeg de afgelopen weken openlijk om militaire steun in Syrië, een fregat voor de straat van Hormuz, en drong erop aan dat Nederland Syrië-gangers terug zou nemen. Het lijkt erop dat Rutte op geen van die punten concrete toezeggingen wil doen. Voor het sturen van Nederlandse militairen naar Syrië is geen enthousiasme in Den Haag. Bij het terughalen van Syrië-gangers wordt gewezen op de risico’s voor de veiligheid.

Maar Rutte komt niet helemaal met lege handen aan bij Trump. Vanochtend werd bekend dat Nederland acht tot negen JSF’s aanschaft. Dat zal Trump goed doen. Vorige maand liet hij nog een JSF over Het Witte Huis vliegen om te overtuigen vooral voor het Amerikaanse product te kiezen.

Straat van Hormuz
Over het inzetten van een Nederlands fregat in de straat van Hormuz wil Nederland eerst nadenken. Ook daar is weerstand. de onrust in de regio ontstond nadat president Trump besloot uit de nucleaire deal met Iran te stappen, dit tot grote frustratie van de Europese bondgenoten. Rutte noemde het Amerikaanse opstappen eerder al onomwonden „lomp”.

Nederland wil niet onderdeel worden van een conflict dat is ontstaan door beleid waar het zelf helemaal niet achterstaat. Daar staat tegenover dat Nederland zelf ook belang heeft bij rust in de strategisch belangrijke doorgang. Ook Nederlandse schepen zijn gebaat bij stabiliteit daar, en zo’n 20 procent van de olie in de wereld komt langs dit punt.

Lees meer...

Bron : telegraaf.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief