Politie rolt omvangrijk ’Big Brother-systeem’ uit

Gepubliceerd op: 24-7-2019

NIJMEGEN - De politie heeft hoge verwachtingen van een particulier ’Big Brother-systeem’ dat alle denkbare bewakingsbeelden koppelt. Veiligheidsregio’s zien het door een stichting beheerde platform als ideaal instrument om drukke evenementen te monitoren.

Met het ’alziende systeem’ kunnen beelden van gemeentelijke bewakingscamera’s tegelijk worden bekeken met die van Rijkswaterstaat (onder meer snelwegen) en de NS-stations. Ook kunnen er live beelden van door agenten gedragen bodycams mee worden gevolgd. Omgevingsregistraties vanuit helikopters en drones kunnen eveneens aan het ’spionagesysteem’ worden gehangen.

Op perron
„Zo bereiken we een totaalbeeld in en rond de stad. In theorie kunnen we een verdachte nu ook volgen zodra hij uit beeld raakt van de gemeentelijke camera’s en op een perron staat”, aldus Operationeel expert beveiliging Leon Jansen van het Team Technisch Toezicht (TTT) van de Nationale Politie. Het videoplatform is al succesvol gebruikt tijdens de Vierdaagsefeesten.

Bewakingsbeelden konden tot voor kort alleen worden bekeken door de instantie die de camera plaatste. Zo werkten de spoorwegen met andere systemen als Rijkswaterstaat en waren gemeentelijke cams weer van een ander merk. Inmiddels is een digitaal systeem ontwikkeld waarmee al deze beelden in een centrale ’veiligheidsbioscoop’ terecht komen.

lees meer...

Bron : telegraaf.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief