Stichting Marechaussee Contact

Koninklijke Marechaussee voor 1945
Voor 1945

Korps Politietroepen

Korps Militaire Politie

Koninklijke Marechaussee (tot 1996)

Koninklijke Marechaussee

Koninklijke Marechaussee

Actueel

Toch pittige straffen voor ’lachende’ IS-strijders

Geplaatst op: 24-7-2019

DEN HAAG - Twee Nederlandse IS-strijders krijgen lange gevangenisstraffen. Reda N. uit Leiden moet vier jaar en zes maanden de cel in. Oussama A. uit Utrecht verdwijnt zeven jaar en zes maanden in de gevangenis omdat hij een triomfantelijke foto heeft gemaakt bij een gekruisigd lijk in Syrië: een oorlogsmisdaad.

Het Openbaar Ministerie had slechts acht maanden extra cel gevraagd voor dat oorlogsmisdrijf, maar de rechter vonnist nog harder. Die geeft Oussama A. er 2,5 jaar celstraf extra bij. ,,Hij gebruikte het lichaam als trofee. Dat is zeer vernederend. Het is vreselijk voor nabestaanden dat zo’n foto circuleert van de overledene.’’

Beide mannen hebben al twee jaar vastgezeten in Turkije en nog een jaar in Nederland. Dat gaat van de strafduur af.

De rechtbank verwerpt het argument dat het tweetal niet opnieuw mag worden veroordeeld voor ’lidmaatschap van een terroristische organisatie’ omdat ze in Turkije al een straf voor dat misdrijf hebben gekregen. Volgens de wet mag iemand niet tweemaal voor hetzelfde delict worden berecht. De rechtbank stelt dat het principe ’niet tweemaal voor hetzelfde’ niet van toepassing is, omdat het duo de Turkse straf niet volledig heeft uitgezeten. Reda N. en Oussama A. werden in Turkije veroordeeld maar al na twee jaar op straat gezet.

Bron : telegraaf.nl


Andere nieuwsberichten:

Derde kwartaal 2019

Tweede kwartaal 2019

Eerste kwartaal 2019

Nieuwsberichten van voor 2019

Dank voor uw bezoek aan onze website en graag tot ziens!