Stichting Marechaussee Contact

Koninklijke Marechaussee voor 1945
Voor 1945

Korps Politietroepen

Korps Militaire Politie

Koninklijke Marechaussee (tot 1996)

Koninklijke Marechaussee

Koninklijke Marechaussee

Actueel

6 jaar celstraf voor medewerker Rotterdamse haven

Geplaatst op: 9-8-2019

Een 44-jarige medewerker van ECT Delta Terminal B.V. (ECT) van de Rotterdamse haven kreeg woensdag van de rechtbank Rotterdam 6 jaar gevangenisstraf opgelegd. In drie maanden voerde de medewerker tot driemaal toe in totaal 1.100 kilo cocaïne ons land in.

De methode
De medewerker gaf in 2017 de systemen van ECT opdracht om bepaalde containers te verplaatsen zodat containers met cocaïne erin ongezien het terrein van ECT af konden komen en het land in konden worden vervoerd.

Dat ging als volgt: een container uit een ‘veilig land’ – die dus weinig kans loopt om gecontroleerd te worden en al was vrijgegeven – werd door de medewerker dicht bij een container met cocaïne erin geplaatst. De cocaïne werd vervolgens uit de container gehaald en in de vrijgegeven container geplaatst. Zo konden deze containers aan de controle door de Douane ontkomen.

Kleine schakel
Het Openbaar Ministerie had 9 jaar gevangenisstraf geëist tegen de medewerker. De rechter legt hem een lagere gevangenisstraf van 6 jaar op omdat ‘de medewerker weliswaar een belangrijke rol speelde in de cocaïnetransporten’, maar ‘een kleine schakel in een groter geheel is geweest’. Hij lijkt niet betrokken bij de organisatie van de transporten, de uithaal of het verdere vervoer van de cocaïne. De rechtbank hield ook rekening met het feit dat de medewerker niet eerder met politie en justitie in aanraking is geweest.

Bekennen op heterdaad
De medewerker heeft gedeeltelijk bekend, namelijk bij zijn aanhouding op heterdaad. Maar dit heeft niet strafverminderend gewerkt. De rechtbank rekent het de medewerker ook zwaar aan dat hij misbruik heeft gemaakt van zijn vertrouwenspositie – de medewerker had een functie binnen de Rotterdamse haven ‘waarin hij niet voor niets goed wordt betaald, om corruptie te voorkomen’.

Omkoping
De medewerker verklaarde dat hij bedreigd werd, maar daar ging de rechtbank niet in mee. ‘Gelet op de contante uitgaven van de medewerker, ter grootte van een dubbel jaarsalaris, moet hij grote bedragen voor zijn rol hebben ontvangen.’

Bron : crimesite.nl


Andere nieuwsberichten:

Derde kwartaal 2019

Tweede kwartaal 2019

Eerste kwartaal 2019

Nieuwsberichten van voor 2019

Dank voor uw bezoek aan onze website en graag tot ziens!