Voorwaardelijke celstraf voor getraumatiseerde opsporingsambtenaar

Gepubliceerd op: 21-8-2019

Een 54-jarige getraumatiseerde opsporingsambtenaar van de Koninklijke Marechaussee is maandag door de militaire kamer in Arnhem veroordeeld voor het verduisteren van een pakket met vijfduizend euro aan bankbiljetten tijdens een onderzoek in Venlo.

Zijn werkgever heeft inmiddels erkend dat de uit Noord-Brabant afkomstige man die dag in april vorig jaar helemaal niet in staat was te werken. Hij leed aan een in zijn werk opgelopen posttraumatische stressstoornis (ptss) en had een burn-out. Desondanks werd hij naar een klus in Venlo geroepen. Daar was een auto van de weg gehaald met vijftien geldpakketten aan boord. Tijdens het onderzoek bleek op een gegeven een van die pakketten kwijt te zijn. Er volgde een intern onderzoek en uiteindelijk bleek de opsporingsambtenaar het pakket te hebben. In zijn verhoor zei hij dat hij gepakt wilde worden. Hij wilde een punt maken naar zijn organisatie en was het ‘spuugzat’.

Op zitting verklaarde de man dat hij het pakket in handen had gehad om te fotograferen. Toen zijn zoon hem in paniek belde, liet hij het in zijn auto vallen om al zijn aandacht op zijn zoon te richten. Daarna was hij het vergeten. Dat de anderen het pakket vervolgens zochten, was helemaal langs hem heen gegaan.

Bewust verduisterd
De rechtbank gelooft zijn verhaal op zitting niet en gaat ervan uit dat hij bewust het pakket heeft verduisterd. Hij had op verschillende momenten kunnen melden dat hij het had, maar heeft er telkens voor gekozen het niet te zeggen. Wat de reden daarvoor was, hield de rechtbank in het midden. Het lijkt er in ieder geval niet op dat de man zichzelf met het geld wilde verrijken.

De officier van justitie sprak twee weken geleden over een schreeuw om hulp. Maar het bleef een verduistering en hij eiste een werkstraf en voorwaardelijke militaire detentie. De rechtbank was het daarmee eens maar hield het gezien de bijzondere persoonlijke omstandigheden van de man op een geheel voorwaardelijke militaire detentie van drie maanden. Ze zag geen bewijs dat het zijn bedoeling was het onderzoek te belemmeren.

Behandeling
De verminderd toerekeningsvatbaar verklaarde man is inmiddels in behandeling. Het ziet er niet naar uit dat hij ooit nog weer aan het werk komt. Het traject dat tot zijn ontslag moest leiden is inmiddels stopgezet.

Bron : limburger.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief