Criminele dreiging zet diensten onder druk

Gepubliceerd op: 21-9-2019

Beveiliging - Door de moord op advocaat Derk Wiersum zal de vraag naar persoonsbeveiliging toenemen. 

Kunnen de verantwoordelijke diensten, die de afgelopen jaren ongunstig in het nieuws kwamen, dit wel aan? Extra beveiliging voor officieren van justitie, advocaten en anderen die betrokken zijn bij de zaak-Taghi. Dat was een van eerste maatregelen die minister Ferdinand Grapperhaus (CDA, Justitie) nam nadat woensdagochtend Derk Wiersum, de advocaat van kroongetuige Nabil B., in Amsterdam was doodgeschoten. 

De maatregel zet het volle licht op twee organisaties die de laatste jaren niet louter gunstig in het nieuws kwamen: de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) en de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB).

De eerste doet het werk op straat. De DKDB verzorgt de bewaking van personen en gebouwen en is bekend van de ‘mannen met oortjes’ rond Geert Wilders. De dienst valt onder de politie, en wordt betaald uit belastinggeld. Hoeveel geld er jaarlijks naar de DKDB gaat, is onbekend. Vast staat dat het veel is, en dat het bedrag de laatste jaren spectaculair is gestegen.

De DBB doet vooral het denkwerk achter het bureau. Deze dienst maakt dreigingsanalyses voor personen die voor beveiliging in aanmerking komen. De DBB is onderdeel van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), gehuisvest in de Justitietoren in Den Haag. De NCTV kreeg woensdag kort na de moord van Grapperhaus het voortouw bij het organiseren van de beveiliging.

De DKDB kwam vorig jaar augustus in het nieuws toen vakbonden aandacht vroegen voor de toegenomen werkdruk. Het aantal te beveiligen personen groeide met burgemeesters als Jos Wienen in Haarlem, journalisten als John van den Heuvel, het aanbod van bewakers bleef sterk achter. Daarnaast waren er verschillende incidenten die de reputatie van de DKDB bezoedelden. Zo stond Wilders-beveiliger Faris K. vorig jaar voor de rechter. K. had derden verteld over de beveiliging van de woning van Wilders en over voertuigen die voor zijn beveiliging werden gebruikt. Hij kreeg zeven maanden cel.

Lees het gehele artikel op website van nrc.nl

Bron : nrc.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief