Korpschef Akerboom: 'Groei drugsmisdaad door politieke wispelturigheid'

Gepubliceerd op: 4-10-2019

Doordat de politie eerst mensen moest wegbezuinigen en vervolgens weer mensen moest aannemen, kon de georganiseerde drugsmisdaad zo groot worden, zegt korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie donderdag in een interview met de Volkskrant.

Volgens Akerboom heeft de politie door het politieke "op-en-afbeleid" geen goede inlichtingenrelaties kunnen opbouwen in de wijken. Daardoor konden jonge criminelen zich aan het zicht van de politie onttrekken.

Het is voor het eerst na de moord op advocaat Derk Wiersum dat Akerboom reageert op de verharding van de criminaliteit. "Na de liquidatie ontstond een nieuwe werkelijkheid waarin tientallen personen worden beveiligd. Daarvoor zijn honderden agenten uit politie-eenheden getrokken."

Akerboom pleit in het interview voor een stabieler politiek beleid. "Je kunt de rechtsstaat niet overeind houden en leiden zonder een constantere financiering van die rechtsstaat." Drie jaar geleden moest Akerboom bij zijn aanstelling nog drieduizend mensen wegbezuinigen, nu moet hij er duizend aannemen.

Ook moet Akerboom nu een 'narcoteam' aanstellen en extra beveiligers en meer agenten bij het migratiedossier betrekken. "Je moet die mensen opleiden, inwerken, relaties laten aangaan met de omgeving. Duizend man erbij toveren in een jaar, dat gáát niet", aldus de korpschef in de Volkskrant.

Niet alleen de politie wordt getroffen door de wispelturigheid van Den Haag, zegt Akerboom, maar ook het Openbaar Ministerie en de rechterlijke macht. "Het op-en-afbeleid, dat kun je doen met een bedrijf misschien, maar niet met de rechtsstaat."

Bron : nu.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief