Chirurgische ondersteuning voor special forces

Gepubliceerd op: 25-10-2019

Het Korps Commando Troepen en de Maritime Special Operations Forces zijn bij hun (heimelijke) operaties vaak volledig op zichzelf aangewezen. Dat geldt ook voor de medische zorg. Daarom hebben de special operations forces (SOF) bij bepaalde operaties behoefte aan een medisch team dat met ze meegaat. De inzet van zo’n team wordt nu getest tijdens een pilot.

Onder meer door de (zeer) korte reactietijd, de korte duur en primitieve inzetomstandigheden is de normale medische keten niet uitvoerbaar bij bepaalde SOF-operaties. Dit hiaat vraagt om een oplossing. In navolging van andere landen test Nederland daarom de inzet van een Special Operations Surgical Team (SOST).

Een IDR-projectteam (Instituut samenwerking Defensie en Relatieziekenhuizen) bouwt de SOST-pilot vanaf scratch op. Daarbij kijken medici en SOF-operators samen naar wat nodig is. Zij brengen inzetopties en het benodigde personeel, materieel en procedures in kaart. Afgelopen week trainden 2 chirurgische teams in het Erasmus MC voor het eerst de specifieke medische en teamvaardigheden.

Lees verder op de website van defensie.nl

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief