Onruststoker in vliegtuig zwaarder bestraf

Gepubliceerd op: 5-12-2019

Dronken de lucht in? Onruststoker in vliegtuig loopt meer risico op zware straf
Amokmakers aan boord van een vliegtuig lopen na 1 januari meer risico’s. Dan wordt een nieuwe internationale regel van kracht die landen meer armslag geeft bij het inrekenen en berechten van  passagiers die problemen maken.

Tot nu toe gold in de lucht de wet van het land waar het vliegtuig is geregistreerd. In het nieuwe jaar is dat niet vanzelfsprekend meer.

Het aantal rokende, dronken, dreigende of anderszins lastige passagiers groeit van jaar tot jaar, meldt de Europese luchtvaartinspectie EASA. In 2018 steeg het aantal geregistreerde ontsporingen van reizigers met 34 procent. Volgens de inspectie loopt elke drie uur de situatie op een vlucht binnen de EU zo uit de hand, dat de veiligheid in het gedrang komt. Eén keer per maand leidt dat tot een noodlanding.

In 72 procent van de gevallen lopen bemanningsleden klappen op of vliegen passagiers hen aan. De flight club mondt dan uit in Fight Club, toont een filmpje op de EASA-website, met een verwijzing naar de film met Brad Pitt uit 1999.

Ook in Nederlandse vliegtuigen neemt het wangedrag van reizigers de laatste jaren toe, meldt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Vorig jaar steeg het aantal gemelde voorvallen van ruim 900 tot meer dan 1.000. In 60 procent van de incidenten werd de politie of de marechaussee ingeschakeld om lastpakken uit het toestel te verwijderen.

Voor onruststokers die op Schiphol of andere Nederlandse luchthaven landen, verandert er na 1 januari niet veel. Zij kunnen al worden opgepakt, afgevoerd en hier berecht. ‘We gaan aan boord als de bemanning om onze hulp vraagt’, zegt een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee. ‘We kunnen bij ordeverstoringen ingrijpen op basis van de Luchtvaartwet, of op basis van het strafrecht als de veiligheid in het gedrang is. In dat laatste geval is een aangifte nodig van de bemanning.’

Bron: De Volkskrant

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief