Bureau Wapens, Munitie en Explosieven

Gepubliceerd op: 20-12-2019

Standaard > HandvuurwapensHet is een mondvol, maar voor het gemak mag je het ook afkorten tot WME: het Bureau Wapens, Munitie en Explosieven (+ CBRN). Met zijn taakveld overschrijdende rol is het bureau ondergebracht bij het Landelijk Tactisch Commando van de KMar.

“Onze hoofdtaak is het adviseren en ondersteunen van de operaties”, stelt kapitein Willie Koolhof, die aan het hoofd staat van het 4 man sterke bureau. “Wij zorgen ervoor dat de collega's op straat voorzien worden van de juiste informatie en middelen. We zijn servicegericht, een kennisbank op het gebied van de laatste (technische) ontwikkelingen met betrekking tot wapens, explosieven en chemische, biologische, radiologische en nucleaire stoffen (CBRN).” 

Adjudant John en luitenant Pieter zijn de specialisten op het gebied van Wapens & Munitie. Zij ondersteunen rechercheonderzoeken, helpen bij het classificeren van vuurwapens. “Daarvoor reizen ze het hele land door, maar het meeste werk ligt toch op de luchthavens Schiphol en Eindhoven”, stelt Koolhof. “Ga maar na: een collega op Schiphol wordt erbij gehaald als in iemands bagage een wapen wordt aangetroffen. Dan wil 'ie toch graag weten om wat voor (vreemd) wapen het gaat, wat de geldende regels zijn, welke procedures gevolgd moeten worden en hoe het proces-verbaal op te stellen. Wij adviseren daarin met onze uitgebreide theoretische kennis, de expertise is hier voorhanden. We treden op als vraagbaak voor zowel Forensische Opsporing als de brigades.”

Zie voor de taken van dit bureau op het gebied van CBRN het volledige artikel in het KMarMagazine.

Bron: KMarMagazine

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief