Plechtigheid bij monument KW-III Apeldoorn

Gepubliceerd op: 29-5-2010

De Sint Victorschool uit Apeldoorn heeft het monument voor de oude ingang van de Koning Willem III kazerne geadopteerd. Dit monument is daar geplaatst ter nagedachtenis aan de omgekomen medewerkers van de Koninklijke Marechaussee, Korps Politie troepen en MP in de Tweede wereldoorlog en in Indië.

Sint Victorschool 2

Op 26 mei 2010 werd evenals in voorgaande jaren bij dit monument een ceremonie gehouden door de studenten van deze school onder leiding Mirthe Top, studenten van het LOKMar en door een veteraan van de KMar. Jarenlang werd dit gedaan door veteraan Arie Kreling.

Kreling (88) heeft te kennen gegeven na 2010 deze activiteiten niet meer te kunnen en willen doen. Als opvolger werd bereid gevonden de voormalig KMar medewerker Lukas Hulzebosch, die dan ook nu al aanwezig was om alles in de komende jaren te kunnen en willen doen namens de Stichting Marechaussee Contact.

In de kantine van het LOKKMar werd door de veteranen iets verteld over het monument en hun ervaring uit het verleden waardoor zij veteraan zijn bij de KMar. Nadat er enkele gedichten werden voorgelezen door studenten van de St Victorschool met als thema "Vrijheid" werd een gedeelte uit het dagboek van Anne Frank voorgelezen door Mirthe Top.

SInt Victorschool 1

Vervolgens werd en een bloemstuk bij het monument gelegd door twee studenten van de Sint Victorschool en daarna de Nederlandse vlag gehesen door studenten van deze school en de KMar veteraan. Na het hijsen van de driekleur werd het Wilhelmus gezongen en werd één minuut stilte in acht genomen.

Tot slot werden de studenten met de veteranen nog even gezamenlijk bij het monument op de foto gezet.
Klik hier voor een foto-impressie van deze plechtigheid

SMC

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief