Terugblik op Contactdag SMC 'op de Koning Willem III'

Gepubliceerd op: 3-11-2010

Na de aankondiging van de SMC-contactdag op 22 april 2010 liep het aantal aanmeldingen rap op tot het maximaal toegestane aantal deelnemers. De reüniecommissie is gehouden aan een maximum aantal personen, zulks mede in verband met cateringseisen.

Deze overgrote belangstelling hield in dat een groot aantal begunstigers te horen kreeg dat zij niet konden deelnemen aan deze contactdag. Deze groep was zodanig groot dat opnieuw het maximum aantal deelnemers werd bereikt voor een bezoek aan de KW-III op 3 november 2010. Vanwege deze omstandigheid (vol=vol) werd aan deze (tweede) Contactdag vooraf geen bekendheid gegeven.

Maar er is goed nieuws. In overleg met Commandant LOKKMar, kolonel Ruud Dirkzwager, heeft het SMC-bestuur bereikt dat in de komende twee jaar opnieuw SMC-contactdagen zullen plaatshebben op de KW-III kazerne. Dit betekent dat veel begunstigers (opnieuw) de gelegenheid zullen hebben om met name het renovatieproject te volgen. Nadere bijzonderheden hierover leest u te gelegener tijd in Marechaussee Contact en op de SMC website.

SMC contactdag KW-III nov 2010 dia
een zeer interessante diapresentatie

Bijna 100 begunstigers en deelnemers werd op 3 november 2010 door Roel Gras namens de SMC-commissie ‘Reünies en Contactdagen’ welkom geheten met koffie en een SMC-gebakje.

In zijn welkomswoord verzocht Roel Gras aan de gastheer, kazerne adjudant LOKKMar Theo Betting, om namens de aanwezigen de Commandant LOKKMar te bedanken voor de bereidheid de SMC-ers te ontvangen.

Na een korte introductie door Roel Gras lichtte kazerne adjudant Betting het programma van deze dag toe, dat, evenals bij de laatste Contactdag in april in het teken stond van het enorme renovatie en nieuwbouwproject.

SMC contactdag KW-III nov 2010 lezing
aandachtige luisterende toehoorders

Hierna volgde een uitvoerige diapresentatie door kapitein b.d. Grietzen de Ruiter, die als projectadviseur KMar nauw betrokken is bij de renovatie van de kazerne. Hij wist de toehoorders te boeien met de ontwikkelingen van de KW-III kazerne vanaf de opening op 5 mei 1939 tot 1997. In de jaren daarna volgde vanwege plaatsgebrek voor de opleidingen gedeeltelijke verhuizingen naar o.a. Eefde en Vught, totdat in 2005 werd besloten dat de LOKKMar in Apeldoorn moest blijven. De voorbereiding van renovatie en nieuwbouw werd ter hand werd genomen.

Het uitgangspunt dat met de renovatie de gebouwen teruggebracht moeten worden in de oorspronkelijke stijl en dat daarbij tevens rekening moet worden gehouden met de hedendaagse bouweisen, is geen eenvoudige opgave.

SMC contactdag KW-III nov 2010 rondleiding
rondleidingen over het kazerneterrein

Na de presentatie volgde een lunch, waarna groepsgewijs een rondleiding volgde over het kazerneterrein. De deelnemers kregen op deze wijze nog eens de gelegenheid de oude situatie van het terrein in zich op te nemen. Over enkele jaren kunnen zij bij leven en welzijn wellicht weer door de vertrouwde hoofdpoort naar binnen wandelen, ofschoon zij nooit zullen wennen aan de wachtgebouwen, die straks "Polo's" gaan heten. Want, zo werd hen uitgelegd, dat zijn de portierloges nieuwe stijl.

De Reüniecommissie onder de bezielende leiding van Roel Gras en zijn medewerkers, alsmede de deelnemers kunnen terugkijken op een zeer geslaagde contactdag.

Een foto-impressie van deze contactdag is te zien in een album op deze website.

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief