Terugblik Defilé Wageningen 5 mei 2011

Gepubliceerd op: 11-5-2011

Donderdag 5 mei 2011 stond in het teken van het bevrijdingsdefilé. In Wageningen werd de capitulatie in hotel de Wereld getekend, 66 jaar geleden.

Het defilé was anders opgezet dan de voorgaande jaren, niet alleen de veteranen van de WOII en voormalig Nederlands-Indië mochten deelnemen, ook die in Libanon en Korea hadden gediend namen deel aan het defilé, alsmede de detachementen van de landen die aan de bevrijding van ons land hebben deelgenomen.

Drie begunstigers van de SMC namen lopend deel aan het defilé en één nam hieraan deel gezeten in een de vele historische voertuigen die in het defilé meereden. De deelnemers kwamen bijeen in de veteranentent geplaatst op ‘De Dreijen’ een onderdeel is van de Universiteit van Wageningen. In deze tent kreeg men koffie en werden tribuneplaatsbewijzen en munten voor de lunch verstrekt aan onze deelnemers met hun begeleiders namens het SMC.

wageningen 2011
drie SMC-begunstigers

Op de ‘De Dreijen’ waren verscheidene static shows ingericht van voertuigen die later aan het defilé mee zouden doen. Het defilé wordt nu georganiseerd door het Nationaal Comité Herdenkingen Capitulaties 1945 Wageningen. En is voor de veteranen eigenlijk de voortzetting van de defilés die ZKH Prins Bernard afnam.

Het aantal deelnemers, dat dit jaar deelnam bedroeg ongeveer 1100 manschappen en ook 35 historische militaire voertuigen, die in het defilé een plaats hadden gekregen. Tal van burger- en militairenmuziekkorpsen, zowel uit Nederland, zowel uit Engeland waaronder Schotland en Canada toonden hun muzikale talenten. Ook het Historisch Tamboerkorps gaf acte de présence.

Het defilé bestond uit vier clusters waarvan de SMC in de derde cluster was vertegenwoordigd door onze begunstigers en één verdeeld over een voertuig. Het defilé ging van ‘De Dreijen’ over de Generaal Foulkesweg naar het 5 meiplein voor hotel  ‘De Wereld’, waar het defilé werd afgenomen door de Burgemeester van Wageningen. Hierna werd de weg vervolgd terug naar ‘De Dreijen’ .
De partners en begeleiders van de deelnemers konden het defilé aan zich voorbij zien trekken op de Generaal Foulkesweg, waar voor dit gezelschap een tribune was geplaatst.
 
Na het einde van het defilé kon nog een drankje genuttigd worden in de veteranentent. Dit jaar was weer een heel geslaagde dag met stralend weer.

Klik hier voor een foto-impressie van deze dag.

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief