Terugblik Veteranendag KMar 2011

Gepubliceerd op: 30-9-2011

Op 30 september 2011 heeft de 12e Veteranendag Koninklijke Marechaussee plaatsgevonden. Naar schatting waren ruim 800 veteranen en overige bezoekers aanwezig op deze gedenkwaardige dag op de Koning Willem III kazerne.

* * * * * Klik hier door naar een foto-impressie van deze dag * * * * *

De ontvangst van de veteranen vond plaats in de grote Veteranentent op het Square van de Koning Willem III Kazerne in Apeldoorn. 

Op deze mooie en zonnige herftsdag werd de herdenkingsplechtigheid voor gevallen en overleden veteranen ingeleid door Commandant der Koninklijke Marechaussee (CKMar), luitenant-generaal mr. Dick van Putten. Hierbij waren vertegenwoordigd onder andere, plv. CKMar Generaal-majoor Dr. J.A.J. Leijtens, luitenant-generaal der Artillerie b.d. Ted Meines, de vertegenwoordiger van de IGK en anderen.

Vetdag KMar 2011 van Putten
toespraak Luitenant-generaal Mr. D. van Putten

CKMar begon zijn toespraak door iedereen welkom te heten op deze twaalfde Veteranendag van de Koninklijke Marechaussee. Hij vervolgde : 'Ik ben er bijzonder trots op dat u vandaag weer in zulke grote getale onze gast wilt en ook kunt zijn. Ik richt daarbij een bijzonder woord van welkom en respect tot de relaties en directe collega’s van diegenen die vandaag niet meer bij ons kunnen zijn. Ik realiseer me dat u deze herdenking heel anders beleeft dan de overige aanwezigen. Ondanks dit verschil kunnen wij wel vandaag samen delen in het gevoel van onderlinge verbondenheid en solidariteit'.

'Wij herdenken hier de militairen van de Koninklijke Marechaussee, het Korps Politietroepen en het Korps Militaire Politie die het leven verloren tijdens de Tweede Wereldoorlog en aansluitend tijdens de strijd in Nederlands-Indië en Nieuw Guinea van 1945 tot en met 1962 en in Korea tussen 1950–1954. Recentere conflicten eisten echter ook levens van militairen die in dienst van het Wapen werden uitgezonden. Drie van hen kwamen om in het voormalig Joegoslavië, één in de Sinaï, één in Angola en één in Irak. Ook hen gedenken wij en wij voelen ons met hen en hun dierbaren verbonden', aldus Van Putten.

Hij vervolgde dat op deze dag wordt stilgestaan bij de idealen en waarden waarvoor een aantal van onze kameraden, sobats en buddies blijvend letsel opliepen of zelfs hun leven gaven. Van Putten memoreerde de recente uitspraak van de rechtbank in Den Haag over het dorp Rawagede. De militaire inzetten ook al zijn ze lang geleden, blijven politiek of juridische discussies oproepen. Vandaag gaat het om het terugkijken naar wat u als veteranen heeft meegemaakt. Het gaat om u, om mensen van vlees en bloed. U heeft tijdens uw inzet het beste gegeven wat u in u had. Anderen hebben het ultieme offer gegeven, zijn of haar leven.

CKMar besloot zijn toespraak met 'Voor mij is het dit jaar de laatste keer dat ik u vanuit deze functie mag toespreken. Ik blijft echter met u verbonden en ik zal me er zover ik kan altijd voor blijven inzetten dat deze herdenkingen worden voortgezet. De herdenkingen moeten namelijk worden voortgezet, voor u allen, voor de ouderen onder ons, maar ook de jonge mannen en vrouwen die nu uitgezonden zijn'.

De volledige tekst van de toespraak van luitenant-generaal van Putten vindt u op onze sub-pagina toespraken.

De krans bij het monument werd gelegd door Rein Voets, Indiëveteraan, en Mar I Joost Boersma (heeft draaginsigne gewonden).

Alle aanwezigen kregen vervolgens de gelegenheid te defileren langs het monument en de krans. De plechtigheid werd opgeluisterd door gepaste muziek uitgevoerd door het Trompetterkorps Koninklijke Marechaussee. 
   

Vetdag KMar 2011 saamhorigheid
foto : ontmoeting in saamhorigheid

* * * * * Klik hier door naar een foto-impressie van deze dag * * * * *

Veteranendag Koninklijke Marechaussee 2011 was een geslaagde dag waarop de herdenking van gevallen maten centraal stond. Maar ook geslaagd als ontmoetingsdag waar alle sobats, vrienden, collegae en anderen elkaar wederom in saamhorigheid konden ontmoeten. De dag werd besloten met een traditionele rijstmaaltijd.

Voor de plechtigheid kunt u kijken naar de onderstaande video-impressie die van deze dag werd gemaakt.

SMC

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief