Terugblik SMC Contactdag 'Huis Doorn'

Gepubliceerd op: 6-6-2012

Op 6 juni hadden bijna 40 SMC-begunstigers, sommigen met partner, zich opgegeven voor de SMC Contactdag die plaatvond in 'Huis Doorn' (een rijksmuseum) in Doorn.

SMC Contactdag Doorn 2012

De deelnemers werden ontvangen in restaurant 'De Oranjerie' met koffie en gebak. De voorzitter van de SMC Reüniecommissie, Roel Gras, heette allen van harte welkom en verstrekte enige bijzonderheden over het programma van deze dag.

Het programma bestond uit een rondleiding met gids door 'Huis Doorn' van circa een uur. Al snel bleek dat deze rondleiding zou uitlopen tot bijna twee uur. Dit was mede het gevolg van de voortreffelijke wijze waarop de gids de bezoekers in de ban wist te brengen en mee terug te nemen in de geschiedenis. Het gezelschap heeft genoten van deze mooie rondleiding. Het regenachtige weer nodigde niet uit voor een wandeling door het fraaie park rondom 'Huis Doorn'.

In 'De Oranjerie' werd na de rondleiding een voortreffelijke lunch geserveerd. Het gezelschap had ook ruim de gelegenheid weer bij te praten.

Een foto-impressie van deze dag is te vinden in het album in de foto-galerij van deze website.

SMC Contactdag Doorn 2012 2

Over 'Huis Doorn' kan in het kort nog het volgende worden gezegd.

In mei 1920 betrok Keizer Wilhelm II van Duitsland, Huis Doorn. Duitsland had de Eerste Wereldoorlog verloren, waarna op 9 november 1918 de Republiek werd uitgeroepen. De Keizer, die zich op dat moment in België bevond, kon zijn eigen land niet meer in en vroeg asiel aan in Nederland. Na enige tijd op Kasteel “Amerongen” te hebben gewoond, kocht hij in 1919 uit eigen middelen “Huis Doorn”. Het huis werd ingericht met objecten uit paleizen in Berlijn en Potzdam. Deze inboedel kwam in 59 treinwagons naar Nederland. Keizer Wilhelm bewoonde “Huis Doorn” tot zijn dood in 1941.

Op 18 maart 1920 werd Kapitein der Koninklijke Marechaussee Marius van Houten aangewezen voor de beveiliging en bewaking van Keizer Wilhelm. Deze periode uit het leven van Marius van Houten is uitvoerig beschreven in het boek  'Marius van Houten, marechaussee en diplomaat' geschreven door dr. Jos Smeets en uitgegeven door uitgeverij Boom in Amsterdam, ISBN 9789461054623.

Uitgebreide informatie vindt u op de website van 'Huis Doorn'.  

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief