Terugblik Indië-reünie Boerma Plaizier-MP III

Gepubliceerd op: 19-6-2014

Boerma Plaizier 2014 monumentDe jaarlijkse Indië-reünie en herdenking ‘Boerma-Plaizier - MP III’ werd op 19 juni 2014 zoals gebruikelijk gehouden in Bronbeek en werd bijgewoond door ruim 70 belangstellenden.

De bezoekers werden, evenals in voorgaande jaren, bij de ingang van de 'Kumpulan' begroet door Indië-veteraan en SMC-er Charles Besançon.

Na inleidende woorden van Roel Gras, voorzitter reünie-commissie SMC, heette brigade-generaal b.d. Jack Vlaming, voorzitter van de Stichting Marechaussee Contact, in zijn toespraak de aanwezigen van harte welkom, met name kolonel W.J.M. Wiersma-Bernaert namens de KMar, kolonel Michiel C. Dulfer, Commandant KTOMM Bronbeek, brigade-generaal b.d. drs A.D. Vriezen en mevrouw L.C. Plaizier - Flippo. Hij bedankte de reüniecommissie o.l.v. Roel Gras voor het vele werk dat is voorafgegaan aan de voorbereiding van deze dag.
 

Boerma Plaizier 2014 Roel GrasNa zijn inleiding sprak Vlaming over de gebeurtenissen die het afgelopen jaar hebben plaatsgevonden waaronder de kranslegging op de Dam door een KMar-Veteraan. Hij besloot zijn toespraak met de hoop enkelen van de aanwezigen weer te treffen op de komende Veteranendag en bij de herdenking bij het Indië-monument in Roermond in september. Klik hier om de volledige tekst van de toespraak te lezen.

Na de toespraak werden de in het afgelopen jaar overleden sobats herdacht. Roel Gras las 31 namen voor van degenen die ons zijn ontvallen gedurende 2013/2014, waarop een moment stilte in acht werd genomen.

De heer H. Volders hield een voordracht over zijn militaire diensttijd, deels doorgebracht in Indië. De heer Volders schreef daarover een boek. Deze voordracht kunt u hier geheel teruglezen.

Bij het KNIL-monument werd een krans gelegd door de heren C. de Boer en L.J. van der Veer. Opperwachtmeester Paul van der Schoot van het Trompetterkorps Koninklijke Marechaussee bracht het signaal 'Taptoe Infanterie' gevolgd door het spelen van twee coupletten van het Wilhelmus. De buitenplechtigheid werd beslotn met een defilé.

Na de traditionele rijstmaaltijd was er nog ruim de gelegenheid voor de deelnemers om van gedachten te wisselen. Ondanks het steeds geringer wordende aantal sobats, werd teruggekeken op een fijne Reünie in Bronbeek.

Op onze foto-pagina vindt u een foto-impressie van deze dag.

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief