Terugblik op feestelijke 53e Algemene Reünie SMC

Gepubliceerd op: 30-10-2014

Bijna 300 begunstigers hadden op 17 oktober, al dan niet met partner, gevolg gegeven aan de uitnodiging deze feestelijk getinte 53e Algemene Reünie van de Stichting Marechaussee Contact bij te wonen in Partycentrum ‘De Molen’ in Harskamp. Feestelijk, omdat ook in SMC-verband het 200 jaar bestaan van de Koninklijke Marechaussee werd gevierd.

SMC Algem Reünie 2014 GrasNa een welkomstwoord van Roel Gras (foto links), voorzitter van de Reüniecommissie, opende de voorzitter, brigade-generaal der Koninklijke Marechaussee b.d., Jack Vlaming de reünie met een toespraak. Hij sprak hij een woord van welkom uit aan aan alle aanwezigen, met een speciaal woord van welkom aan de oud-bestuursleden, de standhouders van SMC, Museum, Stichting Veteraneninstituut, Fonds Social Zorg, MarechausseeNostalgie en de oudste aanwezige begunstiger, de heer Geschiere (1918).

Hij vervolgde: ‘Fijn dat we ook dit jaar weer met zo velen aanwezig zijn. Tegelijkertijd missen we ook enkele trouwe bezoekers omdat zij door ziekte of leeftijd niet kunnen komen. Ook zijn ons in het laatste jaar veel collegae en vrienden ontvallen. Ik verzoek u hen staande te herdenken'.  Na het in acht nemen van een minuut stilte vervolgde de voorzitter zijn toespraak.

Positie van het Wapen
'In het achter ons liggende jaar is het 200-jarig bestaan van het Wapen op diverse momenten herdacht en gevierd. Wij waren als bestuur daar vaak bij aanwezig, op sommige momenten waren ook veel begunstigers voor een dergelijke bijeenkomst uitgenodigd.

SMC Algem Reünie 2014 Vlaming 300De maand oktober kende een paar hoogtepunten. Op 16 oktober werd door Zijne Majesteit Koning Willem Alexander op het Binnenhof aan de KMar een nieuwe standaard uitgereikt. Een heel gedenkwaardige plechtigheid, op onze website hebben we daar ruim aandacht aan besteed. Op 24 oktober hebben we de Wapendag mogen vieren in de gebouwen van Het Loo. We zijn daar vereerd met het bezoek van onze Schutsvrouwe, H.K.H. Prinses Beatrix. Zij heeft een deel van het middagprogramma bijgewoond.' De Commandant van het Wapen heeft die middag het eerste exemplaar van het jubileumboek overhandigd aan onze Schutsvrouwe', aldus Vlaming (foto rechts).

Toestand Stichting
'Wij kunnen als Stichting weer terugzien op een goed jaar. De door de reüniecommissie georganiseerde evenementen zijn goed bezocht. De website benutten wij om u dagelijks te voorzien van informatie over onze stichting en ons Wapen. Per maand bezoeken ruim 5.000 personen een of meer keer onze website; gemiddeld zo’n 11 à 12.000 bezoeken per maand. Daarnaast proberen wij met de wekelijkse nieuwsbrief in een behoefte te voorzien. Er wordt goed naar gekeken. Op dit ogenblik hebben wij daarvoor 1250 abonnees. Tenslotte ons blad. Het is een van de weinige periodieken die nog op papier wordt uitgegeven. Marechaussee Contact voorziet zeker in een behoefte. We krijgen als redactie regelmatig positieve reacties'. Vlaming spreekt zijn dank uit aan de redactieleden.

Toestand museum
Vlaming: 'Met ons museum gaat het ook goed. Er wordt goed invulling gegeven aan de status van Marechaussee Meeting Point. Wekelijks zijn er te Buren vergaderingen, bijeenkomsten of reünies. Fijn dat we ook op deze wijze de band met ons Wapen en haar (oud-)leden kunnen verstevigen. Op 1 november zullen we nu echt een nevenvestiging worden van de Stichting Defensie Musea. Voor u als bezoeker en trouwe achterban zal er niets veranderen. Het museum en de collectie blijft in Buren'.

Vervolgens geeft Vlaming een toelichting op het verschenen gedenkboek "Een krachtig instrument", uitgegeven ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van de KMar. Alle begunstigers zullen dit fraaie, 272 pagina's tellende boek gratis ontvangen.

De toespraak van de voorzitter is hier in zijn geheel terug te lezen

SMC Algem Reünie 2014 Leijtens

Roel Gras doet hierna nog enkele mededelingen van huishoudelijke aard en onder het genot van een drankje kwamen de boeiende gesprekken van vroeger weer op gang.

Tegen het einde van het ochtendprogramma verraste Commandant Koninklijke Marechaussee, luitenant-generaal Hans Leijtens (foto links), de reünie met een onverwacht bezoek.

Ondanks zijn drukke programma had hij toch de tijd gevonden de reünisten te bezoeken en vervolgens toe te spreken. 'U, als oud-gedienden bent de ambassadeurs van de Koninklijke Marechaussee', aldus Leijtens, die nog tijd vond om met diverse aanwezigen een praatje te maken.

Tijdens de koffie, maar vooral tijdens de borrel, kwamen de herinneringen en de sterke verhalen (weer) boven water, al dan niet ondersteund met fotoalbums.

Oud-collega’s die elkaar uit het oog hadden verloren door overplaatsingen of dienstverlating, zagen elkaar - soms pas na jaren - weer.

De sfeer was als van ouds. Het was te merken dat leden en oud-leden van het Wapen de behoefte hebben om minstens één maal per jaar bij elkaar te zijn om de vriendschapsbanden te hernieuwen, getuige ook de grote belangstelling voor dit jaarlijkse evenment. 

SMC Algem Reünie 2014gezelligheid
gezelligheid

Na nuttigen van een voortreffelijke Hollandse stamppotmaaltijd volgde het middagprogramma, dat bestond uit een presentatie over het KMar programma 'Informatie Gestuurd Optreden' (IGO) door kolonel KMar M.M.L.A. Hendricks, programma directeur. Zijn betoog bevatte een interessante uiteenzetting over de toekomstige wijze van optreden van de Marechaussee; een programma dat in 2017 zijn beslag moet krijgen, waarin dan een Landelijk Tactisch Commando zal bestaan en de districtsstaven zijn verdwenen. 


SMC Algem Reünie 2014 museumstandMuseumstand

De aanwezige stands van het Marechausseemuseum, het Fonds Sociale Zorg, van MarechausseeNostalgie, van de veteranen en van de SMC hadden over belangstelling niet te klagen. Er zijn zoveel leuke, kleine en grotere dingen over de marechaussee te verkrijgen!

SMC Algem Reünie 2014 SMC stand
deel van de SMC stand

Aan alle gezelligheid komt een einde en zo werd deze 53e Reünie omstreeks 16.30 uur besloten. Met het fraaie jubileumboek en met een calculator in luxe etui als aandenken vertrokken de reünisten huiswaarts. Zeker met deze fraaie geschenken kan het ‘Eens marechaussee, altijd marechaussee’-gevoel kan er weer en jaartje tegen.

Klik hier voor een foto-impressie van deze dag.

SMC

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief