Terugblik SMC-contactdag Koning Willem III-kazerne 16 april 2015

Gepubliceerd op: 27-4-2015

Op donderdag 16 april brachten een veertigtal SMC'ers , sommigen vergezeld van hun partner, een bezoek aan de Koning Willem III-kazerne. 

Van tevoren was men al gewaarschuwd dat  er actuele bouwactiviteiten merkbaar zouden zijn.  En dat bleek een terechte waarschuwing. Omdat op het Square een tijdelijk kazernerestaurant was ingericht kon er niet geparkeerd worden.  Dus ging iedereen te voet van de grote parkeerplaats tegenover het kazernecomplex  naar een separate ruimte achterin dit restaurant.  Tijdens deze wandeling was al goed te zien dat het KEK-gebouw in handen van de bouwakkers was gevallen. Ondanks de geïmproviseerde ruimte was het echt een gezellige ontvangst. Na de koffie en enkele welkomstwoorden van Roel Gras, maakten de bezoekers kennis met drie rondleiders. Het was duidelijk even wennen toen hen gevraagd werd zelf even drie groepen te formeren. Het was merkbaar dat de generaties oud-marechaussees van SMC vroeger gewend waren, zeker op deze kazerne, al dan niet vrijwillig aangewezen te worden. Tijden veranderen…

KWIII SMC apr15

De groepen werden vervolgens rondgeleid door het compleet vernieuwde Gebouw 55, slechts de uiterlijke vorm en enkele zorgvuldig gerestaureerde elementen, als de bijzondere schuif/draaideuren uit het eind van de jaren dertig, herinnerden aan het vroeger gebouw met zij n garages, opslagruimten, ophaalplekken voor strozakken en dergelijke. 

Wat nu getoond werd was een hypermodern trainingscentrum, voorzien van  moderne snufjes , met een gedeeltelijk ondergronds aangebouwd sportcentrum met schietbanen.  De bezoekers waren vol bewondering, hoewel enkelen het niet konden laten om ook even aan het verleden van het gebouw te denken ’ De plek waar ik leerde autorijden’ en ‘Ik zie me nog bij de foerier mijn PU, mijn persoonlijke uitrusting ophalen’.  SMC beoogt met het organiseren van dergelijke bijeenkomsten het onderhouden van onderlinge band tussen oud-marechaussees en het levendig houden van de betrokkenheid en belangstelling voor de Koninklijke Marechaussee.  Aan beide doelen voldeed dit bezoek, met een voor SMC zo kenmerkende mix van oud-beroeps en oud-dienstplichtig personeel, aan de Koning Willem III-kazerne. Na een prima lunch in 'De Cantharel' keerden ze, na een gemeend dankjewel aan de organisatoren,  tevreden huiswaarts. 

Op onze fotogalerij is een foto-impressie van deze dag toegevoegd.

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief