Terugblik op de Algemene Reünie 2016

Gepubliceerd op: 29-10-2016

Op de vroege ochtend van 27 oktober 2016 trotseerden bijna 300 begunstigers de mist en de onverwachte files om op tijd aanwezig te kunnen zijn in Party Centrum ‘de Molen’ in de Harskamp voor de 55ste Algemene Reünie van de Stichting Marechaussee Contact.

Dit jaarlijkse, traditionele evenement trok ook nu weer uit het hele land een grote schare trouwe oud-marechaussees met zowel een beroeps- als een dienstplichtig verleden. Het feit dat er elk daar ook zoveel partners meekomen, bewijst wel dat ‘marechaussee-zijn’ ook vaak een familie-aangelegenheid is. Een snel rekensommetje op de uitgereikte namenlijst leerde dat ook dit jaar het aantal oud-dienstplichtige marechaussees groter was dan oud-beroeps marechaussees .

Het programma gaf aan dat vanaf 09.30 uur de inloop kon starten maar op dat tijdstip was de zaal al voor een groot deel gevuld en zat de sfeer er direct al goed in. De officiële opening diende volgens datzelfde programma om 10.45 uur te beginnen en zoals dat bij de Marechaussee gebruikelijk is, opende SMC-voorzitter Jack Vlaming precies op tijd de reünie met een hartelijk welkom voor alle aanwezigen, de standhouders van SMC, Fonds Sociale Zorg, Marechausseemuseum, StichtingVeteraneninstituut en de oudste aanwezige begunstiger, Marten Mobach (van het bouwjaar 1907 !) .

2016 AR toespraak Vz SMCToespraak Jack Vlaming, Voorzitter SMC (foto : Fred Klijndijk)

De voorzitter verontschuldigde de Commandant van het Wapen, luitenant-generaal Van den Brink die dit jaar geen kans zag om de reünie met zijn bezoek te vereren.

Naast de vreugde van het hernieuwde weerzien met zo vele oude dienstmakkers, moet ook elk jaar worden stilgestaan  bij de vele collegae en vrienden die ons sinds de vorige reünie zijn ontvallen. Zonder iemand te kort willen doen, stond Jack Vlaming stil bij een tweetal bestuursleden die onlangs zijn overleden:

- Eelco Bouwman die op 27 mei op de leeftijd van 71 jaar is overleden; hij is bijna 15 de penningmeester van de Stichting geweest;

- Dick Tegel die op 30 augustus op de leeftijd van 68 jaar is overleden; hij was vele jaren actief als bestuursmedewerker en onderhield de contacten met ons opleidingscentrum.

Na het in acht nemen van de minuut stilte voor alle overleden SMC-ers, hield  voorzitter Vlaming zijn jaarrede waarin hij in een soort  ‘tour de horizon’ een overzicht gaf van alle KMar-onderdelen waar de SMC raakvlakken mee heeft.

Allereerst het Wapen zelf: het afgelopen jaar is wederom geen rustig jaar geweest, zeker vanwege de terreurdreiging die een grote inzet van het personeel vereiste. Nu al is te voorzien dat de KMar zal moeten uitbreiden in verband met de overname van de beveiliging van De Nederlandse Bank, de opening van Lelystad als dependance van Schiphol en de extra inspanning voor de High Risk Beveiliging. Vraag is zoals altijd of Defensie maar vooral ‘de politiek’ hier  op tijd de benodigde gelden voor zal vrijmaken.

De Stichting Museum en het bestuur van de Stichting Van Houten zijn bezig met een studie over de toekomstmogelijkheden waarbij ook wordt overlegd met de Koninklijke Stichting Defensiemusea. Wat de uitkomst hiervan ook wordt; vooralsnog blijft het museum nog in Buren gevestigd.

De toestand van de Stichting Marechaussee Contact;   het aantal begunstigers daalde in het afgelopen jaar tot 2712  maar lijkt nu redelijk  stabiel. De georganiseerde evenementen van de reüniecommissie werden weer goed bezocht en daarvoor vroeg voorzitter Vlaming een warm applaus voor de onvermoeibare Roel Gras en zijn echtgenote Bep en dochter Jolande  die hem daarbij intensief gesteund hebben.

2016 AR gezellig samenzijn
gezellig samenzijn (foto F. Klijndijk)

Met de veel bezochte website en de wekelijkse nieuwsbrief toont de Stichting dat zij met haar tijd meegaat maar ook het klassieke blad Marechaussee Contact voorziet nog steeds in een grote behoefte.

Als laatste onderdeel van het jaaroverzicht merkte de SMC-voorzitter op dat er rondom de Marechaussee eigenlijk wel erg veel evenementen tegelijk plaatsvinden in de maand oktober. Het bestuur overweegt dan ook om de jaarlijkse Algemene Reünie naar september te verplaatsen.

Als afronding wees Jack Vlaming nog op de mogelijkheid om juist op deze dag toch eindelijk de grote stap te zetten om begunstiger te worden en daarmee ook het  jubileumboek  200 jaar KMar te mogen ontvangen.

Na zijn afronding, wenste Jack Vlaming allen een aangename dag toe en konden de deelnemers gaan genieten van de traditionele stamppotbuffetten.

Na dit warm buffet volgde een hoogst actuele briefing van majoor Jos Klappe over zijn ervaringen als eerste ‘Commandant Border Security Team’ op het Griekse eiland Chios . Dit team van in totaal 44 mannen en vrouwen afkomstig van diverse organisaties,  is in januari dit jaar voor 6 maanden ingezet ter ondersteuning van de Griekse autoriteiten die eigenlijk niet goed raad wisten met de enorme instroom van asielzoekers die vanuit het Turkse vasteland de korte oversteek naar dit Griekse vakantie-eiland maakten. 

De toespraak van de Voorzitter is op deze website in zijn geheel terug te lezen.

Fred Klijndijk heeft van deze dag een fotoserie gemaakt en in het decembernummer van Marechaussee Contact zal uitgebreider op deze 55ste reünie worden teruggeblikt met ook meer informatie over de briefing van majoor Klappe. 

SMC/Willem Geense

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief