Wageningen 5 mei 2007

Gepubliceerd op: 5-5-2007

VRIJHEIDSDEFILé WAGENINGEN

Op 5 mei 2006 heeft in Wageningen voor de eerste keer het nieuwe Vrijheidsdefilé plaatsgevonden. Gelet op het succes hiervan is door de gemeente Wageningen besloten om vanaf 2007, dit evenement structureel in het jaarlijkse programma van de bevrijdingsactiviteiten in Wageningen op te nemen.

Evenals afgelopen 5 mei zal in het Vrijheidsdefilé een uitgebreide civiele deelname worden ingepast van groeperingen die betrokken zijn bij de aspecten vrede, vrijheid en veiligheid. Ook de schooljeugd zal weer nadrukkelijk bij het nieuwe evenement worden betrokken, juist om te symboliseren dat de fakkel voor het jaarlijks stilstaan bij het belang van vrede en veiligheid, in de nabije toekomst van de oude generatie aan de jongere generatie moet worden overgedragen.

NATIONALE HERDENKINGEN CAPITULATIES 1945 WAGENINGEN

Op 5 mei 2007 organiseert het Nationaal Comité Herdenkingen Capitulaties 1945 Wageningen, de jaarlijkse nationale herdenking van de capitulaties in 1945 van Duitsland en Japan. Het programma bestaat uit een ontvangst, een bijeenkomst in de Johannes de Doperkerk, een korte plechtigheid bij het bevrijdingsmonument op het 5 Mei plein en een afsluitende receptie. Bij de bijeenkomst in de Johannes de Doperkerk zal in 2007 de nadruk worden gelegd op het muzikale gedeelte, waardoor de bijeenkomst meer het karakter van een concert zal krijgen. Dientengevolge is de naam van de bijeenkomst gewijzigd in: “5 Mei-concert”.

De plechtigheid bij het bevrijdingsmonument wordt tesamen met de gemeente Wageningen georganiseerd. Bij de aanvang en na afloop van het 5 Mei-concert zullen, conform de voorgaande jaren, de vlaggen en banieren van de deelnemende veteranenorganisaties de kerk worden in- en uitgedragen. Het muzikaal gedeelte zal worden uitgevoerd door één van de orkesten van de krijgsmacht, waarbij samenwerking wordt gezocht met een vocaal gezelschap. Tijdens de bijeenkomst wordt een overdenking uitgesproken.

Voor nadere informatie kunt u kontakt opnemen met Roel Gras.
Veteranen die in 2006 hebben deelgenomen aan één van de hiervoor omschreven plechtigheden in Wageningen, hoeven niet te reageren; zij zullen op de gebruikelijke wijze worden aangeschreven. Nadrukkelijk zij nog vermeld dat de programma’s op 5 mei in Wageningen, los staan van de Nederlandse Veteranendag op 29 juni 2007 in Den Haag.

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief