Terugblik herdenking Englandspiel

Gepubliceerd op: 8-5-2008

Vandaag vond in Den Haag de jaarlijkse herdenking plaats van hen die als geheim agent zijn omgekomen, tijdens of na hun dropping boven bezet Nederland, dan wel in het vernietigings-kamp “Mauthausen”. Onder hen waren een aantal leden van de Koninklijke Marechaussee.

Englandspiel 2008
foto : © Peter Wiezoreck / AVDD

In tegenstelling tot de televisiebeelden van de Nationale Herdenking in Amsterdam heeft de Herdenking van het Englandspiel een sober en ingetogen karakter. Ook dit jaar werden “de 54 Nederlandse agenten en allen die vielen in het inlichtingenwerk” tijdens een korte, intieme bijeenkomst op een stille plek aan de Waterpartij in de Scheveningse Bosjes herdacht. Al sinds prinses Juliana kort na haar troonsafstand op 4 mei 1980 het monument voor de slachtoffers van het Englandspiel onthulde komt hier elk jaar een kleine, hechte groep van enkele tientallen nabestaanden, vrienden, Engelandvaarders, agenten en belangstellenden bijeen.

Voor het misleidingsspel, dat bekendheid heeft gekregen als Englandspiel, zag de Duitse militaire contraspionnage in het voorjaar van 1942 de kans schoon hiermee een aanvang te maken en de Engelsen in verwarring te brengen over de plannen van de vijand.

Bij het Englandspiel kwamen ook tien marechaussees om. Het is dus geen toeval, dat de jaarlijkse bijeenkomst aan de Waterpartij een hoog “Marechausseegehalte” heeft. Zo zette Dick van Putten de traditie voort, dat de commandant van de Koninklijke Marechaussee de herdenking bijwoont, legden Gerard Roes en Rob Spronk bloemen bij het monument namens de Stichting Marechaussee Contact, en verzorgden een lid van het Trompetterkorps en enkele medewerkers van de Brigade Den Haag-Beveiliging het gebruikelijke ceremonieel.  

Meer foto's van deze herdenking zijn te zien in het betreffende fotoalbum op deze site.

Met dank aan Ton Landheer en Eelco Bouwman

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief