Jaarlijkse dodenherdenking in Katwijk aan de Maas

Gepubliceerd op: 3-6-2009

Op 10 mei 2009 heeft de jaarlijkse herdenking van de gevallenen plaatsgevonden in Katwijk aan de Maas. Op deze dag werd herdacht dat 69 jaar geleden de mannen omkwamen van het 2e Bataljon 26ste Regiment Infanterie, versterkt met de manschappen van het Korps Politietroepen, bij het tegenhouden van de Duitse Troepen.

Bij deze jaarlijkse herdenking is immer de Stichting Marechaussee Contact vertegenwoordigd door een bestuurslid van de Stichting, om namens de SMC een krans te leggen.katwijk aan de maas 2

Ter gelegenheid van de herdenking dit jaar werd een toespraak gehouden door Wil Fransen, Brigade adjudant KMar BNLN. Uit zijn toespraak wordt het volgende ontleend.

Bij elkaar komen op een dag als vandaag is van belang om te gedenken wat zich 69 jaar geleden hier aan de Maas maar ook elders in Nederland heeft afgespeeld. Vandaag herdenken we weer de manschappen van het 2e Bataljon 26ste Regiment Infanterie, versterkt met de manschappen van het Korps Politietroepen, die weerstand boden aan een vijand die in grote overmacht op hen afkwamen. De opdracht die het bataljon had was simpel dácht men: "De Duitse Troepen tegenhouden".

Tegenhouden onder omstandigheden die voor de manschappen volledig onbekend waren en standhouden misschien, mogelijk wel, tegen beter weten in. Toch bleven zij verzet bieden, voor een aantal tot de laatste snik. Zij hadden liever thuis gezeten, maar thuis zijn in dié tijd bij hun echtgenotes, geliefden, kinderen, ouders en familie was hen niet gegeven.

Ook anno 2009 kunnen ongeveer 2000 militairen behorende tot de Nederlandse Krijgsmacht vandaag thuis geen Moederdag vieren omdat ze zijn uitgezonden op diverse plaatsen in de wereld. Mogelijk zit ook een bekende van u hierbij en gaan de gedachten regelmatig naar deze persoon. Het grootste aantal hiervan, ongeveer 1700 militairen, katwijk aan de maas 1zitten in Afghanistan met als doel om het Internationaal terrorisme een halt toe te roepen en te werken aan de wederopbouw van Afghanistan. Helaas gaat ook dit nog steeds ten kosten van mensenlevens. M.b.t. de missie In Afghanistan zijn al 19 Nederlandse militairen gesneuveld.

Hier, in Katwijk aan de Maas, werden de kazematten door de Duitsers onder vuur genomen en de manschappen deden wat hen was opgedragen. Zij hebben getracht met alle aan hen beschikbaar gestelde middelen de Duitse Weermacht te stoppen. Het mocht niet baten. Manschappen van het 2e Bataljon 26ste Regiment Infanterie en het Korps Politietroepen hebben hun leven hiervoor gegeven.

Het personeel van de Koninklijke marechaussee brigade Brabant Noord - Limburg Noord te Venlo vindt ook dat we de traditie om dit te gedenken in stand moeten houden. Laat het onze opdracht zijn onze kinderen bij te brengen welk onrecht hier in Katwijk, maar ook in heel Nederland is aangedaan en welk voorrecht het is om in een vrij Nederland te mogen wonen.

met dank aan Wil Fransen

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief