Code Oranje Antwerpen, Marechaussee verscherpt grenscontroles

Gepubliceerd op: 29-7-2020

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Antwerpen aangescherpt. Voor de provincie geldt nu code Oranje. In heel België gelden vanaf vandaag strengere corona-regels. 'De Nederlandse marechaussee zal de grenscontroles verscherpen', zegt de voorzitter van de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant en burgemeester van Tilburg Theo Weterings.
Weterings gaat er niet vanuit dat de Belgen massaal naar Nederland zullen komen, maar kondigt wel scherpere grenscontroles door marechaussee en politie aan. 'De politie zal controleren of Belgen die naar Nederland komen een bestemming hebben die passend is.' Voor Nederlanders die in Antwerpen werken luidt het advies: blijf zo veel mogelijk thuiswerken. 'Dat is een regel die sowieso geldt.' Mensen met vitale beroepen, zoals Nederlanders die in een Antwerps ziekenhuis werken, zijn uitgezonderd van deze regel.
Weterings is heel benieuwd naar de adviezen waarmee het Outbreak Management Team vandaag gaat komen ten aanzien van de mondkapjesplicht. 'Die verplichting van mondkapjes speelt zeker in de grensstreek. Ik heb ervoor gepleit om in ieder geval te vragen aan het OMT waarom wij niet overgaan tot die verplichting op plekken waar veel mensen komen. Ik ben benieuwd naar wat ik vanmiddag te horen krijg.' Weterings is een warm voorstander van een mondkapjesplicht op drukke plekken en hoopt een goede reden te horen waarom Nederland niet overgaat tot die verplichting. 'We zien dat het in steeds meer landen wel gebeurt, waarom is dat in Nederland niet zo?'
Volgens biostatisticus Geert Molenberghs van de KU Leuven en de Universiteit van Hasselt wordt de zogeheten sociale bubbel vanaf vandaag in heel België sterk beperkt. Aanvankelijk telde die bubbel 15 personen, maar leidde dat tot 'grote netwerken en veel sociaal contact'. Met alle gevolgen van dien. 'Dat is nu teruggebracht. We zagen rond 10, 15 juli dat het aantal besmettingen in Antwerpen exponentieel begon op te lopen, daarna waren het de gemeenten rond Antwerpen.' Volgens Molenberghs is de kans vrij groot dat die vlek zich uitbreidt naar Nederland.
Molenberghs zegt dat een gevoel dat het ergste voorbij was heeft geleid tot de huidige situatie, maar voegt er aan toe dat nu bij de publieke opinie 'een grote bereidheid is om maatregelen op te volgen. Er is een groot gevoel van urgentie, de handhaving is in orde gebracht en het is niet uitgesloten dat maatregelen verlengd worden. We hopen na 3 á 4 weken resultaten zien'.

Bron: BNR

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief