Publicaties

Publicaties van derden

In deze rubriek worden geschiedkundige en andere publicaties opgenomen, welke gerelateerd zijn aan het Wapen der Koninklijke Marechaussee.


Kees Poelma verbleef van november 2009 tot en met mei 2010 in Kabul en maakte deel uit van de NATO Training Mission Afghanistan (NTM-A). Als kapitein der Koninklijke Marechaussee was hij direct betrokken bij de politieopleidingen in Afghanistan en werkte in de staf van de Combined Training & Advisory Group – Police in Kabul. Hij schreef hierover het onderstaande artikel.

Opbouw Afghaanse Politie - door Kees Poelma (PDF)


'Bende van Oss'

Sinds donderdag 29 september is Andre van Durens speelfilm ‘De bende van Oss’ toegankelijk voor het gewone publiek. In het weekend daarop heb ik mij naar de bioscoop gerept om die film met eigen ogen te gaan zien. Ik was zeer geïnteresseerd omdat ik 10 jaar geleden een boek publiceerde met de titel ‘De affaire-Oss’ waarin ook de criminaliteit in die gemeente aan bod kwam, aldus historicus dr. Jos Smeets schreef in zijn opinie-verhaal over de film.

 

Commentaar dr. Jos Smeets op film 'Bende van Oss' (PDF)


 

Multitaskende waakhonden op de luchthaven

Op Schiphol heeft een andere kleur blauw het voor het zeggen dan op straat. Met 1800 medewerkers handhaaft de Koninklijke Marechaussee er de openbare orde en veiligheid. Klik op onderstaande link voor het volledige artikel.

Multitaskende waakhonden op Schiphol (PDF)


 

 

 

'Marechaussee de straat op'

Het artikel 'Marechaussee de straat op'  werd geschreven door de heer G. Rommelse, medewerker van het Nederlands Instituut Militaire Historie en werd op 31 maart gepubliceerd door het Historisch Nieuwsblad. Het artikel werd met toestemming van de uitgever overgenomen.

In een naschrift wordt de lezer attent gemaakt op enige kanttekeningen die naar aanleiding van de inhoud van het artikel werden geplaatst door de voorzitter van de Stichting Marechaussee Contact, brigade-generaal der Koninklijke Marechaussee b.d. Jack Vlaming.

Het artikel van de heer Rommelse alsmede het naschrift van de heer Vlaming zijn hieronder in de respectievelijke PDF-bestanden terug te lezen.


Marechaussee de straat op, G. Rommelse (NIMH), 31 maart 2011, Historisch Nieuwsblad (PDF)

Reactie van brigade-generaal der Koninklijke Marechaussee b.d. Jack Vlaming op voornoemd artikel (PDF)


 

 

 

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief