Actuele nieuwsberichten

Op deze pagina bieden we u een selectie van nieuwsberichten over de Koninklijke Marechaussee.

Grote stijging vervalste documenten bij aanvraag asielzoekers

Het aantal vervalste documenten dat asielzoekers aanbieden tijdens hun aanvraag is explosief gestegen. In 2020 werden nog 173 illegale papieren aangetroffen. In 2021 was dat toegenomen tot 320 frauduleuze stukken.

Dat blijkt uit de jaarcijfers uit 2021 over identiteits- en documentfraude die de Koninklijke Marechaussee heeft gedeeld met De Telegraaf. In de meeste gevallen ging het om vervalsingen met inreisstempels of geboortedata van asielzoekers in hun paspoort. De meeste fraudeurs die tegen de lamp liepen kwamen uit Syrië (132), Jemen (48), Turkije (42) en Afghanistan (19).

Volgens een medewerker van het Expertisecentrum Identiteitsfraude en Documenten (ECID) gaat het vooral om migranten die zich jonger willen voordoen dan ze zijn of die het doen voorkomen alsof ze de Europese Unie uit zijn geweest, in de hoop een nieuwe aanvraag te kunnen indienen die kans biedt op asiel in Nederland. In totaal registreerde de marechaussee het afgelopen jaar 2321 fraudezaken, waarbij 4313 documenten opdoken. „De absolute hotspots blijven de luchthavens. Schiphol levert met afstand (607) de meeste zaken op, gevolgd door Eindhoven (74)”, zegt woordvoerder Mike Hofman. „Maar ook langs de landsgrenzen met Duitsland en België hebben we het steeds drukker met fraudeurs.” Daar worden ook meer vervalste rijbewijzen aangetroffen.

„Het blijft een kat-en-muisspel tussen de opsporingsdiensten en fraudeurs, waarbij telkens nieuwe methoden worden ontwikkeld om ons te slim af te zijn”, zegt eerste luitenant Hofman. „Wij gaan mee in die denkwijze en verplaatsen ons voortdurend in het brein van de crimineel om zo de pakkans te vergroten. Alles wordt geprobeerd om ons op het verkeerde been te zetten. Vaak zonder resultaat, omdat wij inmiddels weten waar je op moet letten als mensen met valse papieren reizen.”

Op het complex van de Koninklijke Marechaussee op Schiphol is een kamer waar alle valse documenten worden bewaard. Er is zelfs een doos voor fantasiepaspoorten. Er zitten documenten bij uit landen die niet eens (meer) bestaan. Het meest aangetroffen is het ’wereldpaspoort’. Het lijkt sterk op een paspoort, maar is niet gekoppeld aan een land.

Op sociale-mediakanalen als Telegram is een levendige handel in valse papieren, weet de marechaussee. „Het is een soort Marktplaats waar je de identiteit kunt kiezen”, zegt de ECID-medewerker. „Je zoekt iemand die ongeveer jouw lengte en leeftijd heeft en een beetje op je lijkt. Verder kan er veel aan je gesleuteld worden, zodat je als look-a-like door kunt gaan. Voor dat soort zaken zijn in doorgangslanden als Griekenland en Turkije complete ’reisbureaus’ die migranten stylen naar de gestolen identiteit, compleet met grime en kapper.”

Sinds de Europese migratiecrisis in 2015 is documentfraude steeds meer gericht op het faciliteren van migranten. „Vaak gaat het om eenvoudige aanpassingen in het paspoort, zoals een stempel of visum van een land waar iemand zogenaamd is geweest. Om het vluchtverhaal geloofwaardiger te maken”, verduidelijkt een documentexpert van de marechaussee.

De digitalisering van identificatie zal in de toekomst niet tegen te houden zijn. „Nu heb je nog fysieke middelen, maar dat zal mogelijk verdwijnen en het criminele circuit nieuwe kansen en mogelijkheden geven. We moeten zorgen dat we ze altijd een stap voor blijven en ook op andere zaken letten die ons informatie geeft of iets niet in de haak is”, meent de eerste luitenant. „Daarom trainen we onze mensen voortdurend op border security profiling, waarbij we op basis van afwijkend gedrag en vreemde reisroutes controleren.”

Ook checkt de marechaussee bij ’vakantiegangers’ of ze wel genoeg geld bij zich hebben voor een verblijf. „Zo niet, dan komen ze misschien met heel andere bedoelingen binnen. En als een jonge vrouw uit bijvoorbeeld Zuid-Amerika zegt dat ze hier komt om in een hotel te gaan werken, moet je ook alert zijn. Dan is dat vaak een dekmantel voor werk in de prostitutie. Mogelijk is er dan ook sprake van mensenhandel. Kortom, de pascontrole is vaak het begin van veel rechercheonderzoeken en legt veel andere criminaliteit bloot.”

Bron: De Telegraaf

Lees verder... 28-5-2022

Twee jongens met nepvuurwapen aangehouden

Een 17-jarige jongen uit Hoogerheide en een 19-jarige jongeman uit Bergen op Zoom zijn donderdag 26 mei 2022 omstreeks 19.00 uur door de politie in samenwerking met collega’s van de Kon. Marechaussee in Hoogerheide aangehouden ter zake Wapenbezit. Ze hadden allebei een bibi gun bij zich.

Een alerte burger meldde donderdagavond dat in de Raadhuisstraat in Hoogerheide twee jongens met pistolen in hun handen liepen. De agenten deden hun zware vesten aan en gingen met meerdere eenheden ter plaatse.  Ze zagen op de Scheldestraat twee jongens lopen die aan het signalement voldeden. Ze werden met hulp van twee medewerkers van de Kon. Marechaussee aangehouden.  Ze hadden beiden een bibi gun bij zich, gelijkend op een echt vuurwapen en dus ook voor afdreiging geschikt. In overleg met de Officier van Justitie gaan beide verdachten, die direct begrepen dat het niet de bedoeling is om met (nep) vuurwapens over straat te lopen naar Bureau Halt.

Bron: Politie.nl

Lees verder... 28-5-2022

Vernieuwd samenwerkingsverband NSOC in aanpak georganiseerde misdaad

Met een koerswijziging gaat het Multidisciplinair Interventie Team (MIT) verder in de strijd tegen georganiseerde criminaliteit onder de naam Nationale Samenwerking tegen Ondermijnende Criminaliteit (NSOC). De samenwerking tussen de politie, het Openbaar Ministerie, de Douane, de Belastingdienst, de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst, de Koninklijke Marechaussee en andere onderdelen van het ministerie van Defensie is nodig voor het delen van informatie en het bedenken van nieuwe methoden om criminele structuren en hun verdienmodellen te verstoren. Dat wordt de kerntaak van het vernieuwde samenwerkingsverband. De operationele slagkracht en capaciteit om misdadigers op te pakken en hun netwerken met handlangers op te rollen zit bij de diensten zelf.

Minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid licht vandaag in een brief aan de Tweede Kamer toe dat ze tot het besluit voor een koerswijziging is gekomen na overleg met zowel mensen van de werkvloer als uit de leiding van de samenwerkende diensten in het MIT, wetenschappers en andere professionals die bij het samenwerkingsverband betrokken zijn (geweest). Uit die overleggen bleek dat er veel consensus is over de noodzaak van samenwerking om informatie te kunnen delen voor een effectievere aanpak van de georganiseerde en ondermijnende criminaliteit. De diensten hebben samen veel beter zicht op criminele fenomenen en onderliggende structuren dan zij alleen op basis van hun eigen informatie kunnen krijgen. Tegelijk was er ook kritiek, omdat er in de opbouw van het MIT discussie en onduidelijkheid was over aansturing bij interventies en operationele slagkracht van betrokken moederorganisaties.

Minister Yeşilgöz-Zegerius: 'De bouwstenen van het MIT voor informatiedeling houden we, omdat samen de organisaties het inzicht krijgen dat ze alleen niet hebben. Maar wel met een koerswijziging. De georganiseerde misdaad heeft de afgelopen decennia te veel aan terrein gewonnen. De misdaad misbruikt onze open samenleving en goede economische infrastructuur en past zich telkens aan nieuwe situaties aan. We moeten slimmer en sneller criminele netwerken doorgronden en met nieuwe methodes deze doorbreken. De samenwerking binnen de NSOC moet hierin een duidelijke toegevoegde waarde krijgen, zodat Nederland minder aantrekkelijk wordt voor de georganiseerde misdaad.’

De samenwerkende partners gaan vanaf 1 juli 2022 met een nieuwe focus aan de slag als NSOC. De opdracht is om versneld in te zetten op het ontwikkelen van nieuwe methoden om de (financiële) verwevenheid van onder- en bovenwereld bloot te leggen en te ontvlechten. De nieuwe focus zal liggen op de aanpak criminele geldstromen en de achterliggende bedrijfsstructuren, zoals witwaspraktijken via handelsstromen en financiële dienstverleners die criminelen bij bedrijven helpen, corruptie en geweld. Ook wordt gericht gekeken naar logistieke dienstverleners van criminelen, aangezien onze goede infrastructuur met de grote transportsector, lucht- en zeehavens helaas ook voor illegale zaken wordt misbruikt.

Na een periode van 18 maanden wordt de nieuw ingezette werkwijze geëvalueerd en beoordeeld op resultaten en de toegevoegde waarde van het samenwerkingsverband. De opdracht voor de NSOC is om interventiemogelijkheden te ontwikkelen die anders en vernieuwend zijn ten opzichte van wat de moederorganisaties zelf al doen. Met de gedeelde informatie binnen de NSOC kunnen operationele diensten van de moederorganisaties verdere slagen maken in de strijd tegen de georganiseerde misdaad.

Afgesproken is dat voor de periode van 18 maanden een wezenlijk deel van de interventiecapaciteit niet in het samenwerkingsverband komt, maar vanuit de moederorganisaties beschikbaar wordt gesteld wanneer nodig. De interventiecapaciteit in het samenwerkingsverband is voor de ontwikkeling en uitvoering van alternatieve interventies die niet behoren tot de taak van een van de moederorganisaties. Hoeveel capaciteit en bijbehorende financiering er overgaat naar het NSOC en hoeveel naar de moederorganisaties, wordt de komende weken duidelijk in overleg met alle betrokken partijen en tussen de ministeries van Justitie en Veiligheid, Financiën en Defensie.

Bron: nieuwsbericht Rijksoverheid

Lees verder... 26-5-2022

Beveiligers Schiphol vrezen ongelukken, dringend behoefte aan hulp

Beveiligers op Schiphol hebben vanwege de drukte op de luchthaven dringend behoefte aan extra hulp. Personeel vreest dat het een keer uit de hand loopt en dat er "zwaargewonden of erger" vallen, zo hebben ze gezegd tegen vakbond CNV.

De vakbond pleit er daarom voor op piekmomenten de marechaussee in te zetten "om zo nodig op te treden en te deëscaleren". "We krijgen zorgwekkende signalen", aldus Erik Maas van CNV Vakmensen bij NH Nieuws.

"Passagiers staan soms uren in de rij en als ze dan eindelijk vooraan staan, sluiten wij de lane", aldus een beveiliger. "Dan gaan sommige mensen schreeuwen, fluiten, joelen, dreigen en tegen de ramen schoppen en slaan."

Een ander noemt de drukte zorgwekkend. "De enorm grote groepen mensen die voordringen, soms zelfs met elkaar op de vuist gaan. Er is totaal geen controle of regulatie op die groepen. Als één iemand gek wordt, doordraait en gaat rennen en duwen, kan het gigantisch uit de hand lopen."

De marechaussee laat in een reactie weten dat standaard aanwezigheid op piekmomenten nu niet aan de orde is, vanwege de reguliere taken van de marechaussee op de luchthaven. "We treden op als de veiligheid of de openbare orde in het geding is", aldus een woordvoerder.

Het is de laatste tijd erg druk op Schiphol vanwege personeelstekorten. Afgelopen zondagavond moest de marechaussee ingrijpen vanwege een dreigende situatie bij de beveiliging vanwege reizigers die hun vlucht dreigden te missen. Passagiers waren zo ontstemd over het feit dat beveiligers de security lanes sloten dat een deel uit protest op de rolluiken begon te slaan.

Vandaag overleggen de vakbonden opnieuw met Schiphol over het personeelstekort en de arbeidsvoorwaarden.

Op de luchthaven is het vandaag opnieuw erg druk vanwege Hemelvaart. Het is een piekdag, staat op de zogenoemde druktemeter op de website van de luchthaven. In de aankomsthal bij de treinen en taxi's is het ook veel drukker dan normaal. Bij de incheckbalies van de vertrekhallen 1 en 2, waar onder meer de KLM zit, is het relatief rustig. Bij vertrekhal 3, waar de langeafstandsvluchten en budgetmaatschappijen zitten, is het weer een stuk drukker.

Bij vertrekhal 1 en 2 worden nog altijd passagiers omgeleid om bij de beveiliging bovenin de luchthaven te komen. De rij, die ver buiten de overkapping die Schiphol eerder neerzette reikt, loopt goed door. Maar het kost desondanks ruim een half uur om weer binnen te komen. En dan moeten reizigers nog een flinke tijd wachten voor de beveiliging.

Bron: NOS

Lees verder... 26-5-2022

Marechaussee grijpt in bij ‘dreigende situatie’ onder agressieve passagiers Schiphol

Zondagavond moest de Marechaussee ingrijpen omdat het veiligheidspersoneel zich bedreigd voelde door passagiers die bang waren dat ze hun vlucht zouden missen. 

Op luchthaven Schiphol is zondagavond een „zeer gevaarlijke” situatie ontstaan waarbij passagiers met elkaar en met het beveiligingspersoneel op de vuist dreigden te gaan. De reizigers waren bang hun vlucht te missen. De marechaussee heeft moeten ingrijpen bij de situatie. Een aanwezige stelt tegen NRC dat „de veiligheid van medewerkers en passagiers in het gedrang kwam”. Ook dreigden veel passagiers langs de veiligheidscontrole te lopen.

Een woordvoerder van Schiphol erkent maandag dat er een dag eerder „een incident” heeft plaatsgevonden bij de veiligheidscontrole op de luchthaven. „De Koninklijke Marechaussee heeft ingegrepen, toen de beveiligers zich onveilig voelden. We begrijpen dat reizigers op reis willen en hun vlucht willen halen.”

De marechaussee bevestigt te hebben ingegrepen. „We moesten handelen en deëscaleren omdat de situatie zo dreigend was.” Daarbij zijn volgens de zegsman geen aanhoudingen verricht. Maandag is het opnieuw erg druk op de luchthaven, waar reizigers uren moesten wachten op hun vlucht. Schiphol verwacht dat reizigers dinsdag ook nog langer moeten wachten dan gebruikelijk. Ook vreest de luchthaven voor „verstoorde vluchtuitvoeringen”.

Een ingewijde stelt dat er zondag is gevochten. Schiphol en de marechaussee willen dat niet bevestigen. De passagiers stonden al lang in de rij. Al wachtend zagen zij dat verschillende security lanes gingen sluiten en waren bang dat hun vliegtuig zonder hen zou vertrekken. De sluitingen riepen „veel weerstand” op, aldus de marechaussee, waarna het ongeduld van de reizigers omsloeg in agressiviteit. „Alles liep volledig uit de hand”, zegt een aanwezige.

Reizigers op Schiphol hebben vaker te maken met lange wachtrijen. Ook maandag was het druk op de luchthaven, die al langer kampt met tekorten van personeel, onder meer in de beveiliging. In sommige gevallen moeten reizigers uren wachten. Op meer plekken is er een tekort aan beveiligers; om die reden moest de gemeente Amsterdam bijvoorbeeld een streep zetten door de huldiging van landskampioen Ajax op het Museumplein.

Bron: NRC

Lees verder... 24-5-2022

Hoog bezoek in Oekraïne: 'Belangen beveiliging en prominenten botsen weleens'

De Amerikaanse first lady Jill Biden, Europese Commissie-voorzitter Von der Leyen en minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken. Het is een greep uit de lijst van prominenten die onlangs naar Oekraïne gingen. Deze bezoeken worden grondig voorbereid, maar toch: ze zijn niet zonder gevaar, vertellen deskundigen.

Dat bleek bijvoorbeeld tijdens het bezoek van de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel. Hij moest schuilen voor raketaanvallen tijdens een verrassingsbezoek aan Odessa. Ook VN-gezant Angelina Jolie werd onder het geluid van loeiende luchtsirenes naar een bunker gebracht.

Als Nederlandse ambtenaren naar een conflictgebied afreizen, ontfermt de Koninklijke Marechaussee zich over hen. De beveiliging begint al voordat er een stap in Oekraïne wordt gezet. Een tweetal instanties voert een risicoanalyse uit. De Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB) maakt een inschatting op basis van eigen informatie, de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) maakt gebruik van databases van buitenlandse inlichtingendiensten. Pas als deze twee instanties de situatie veilig genoeg achten, kan de reis doorgaan.

Voorafgaand aan het bezoek worden zogenoemde rules of engagement afgesproken tussen het Nederlandse ministerie van Defensie en de lokale autoriteiten. "Die afspraken moeten er zijn. Als dat niet in de hand is, wordt het meestal afgeblazen", zegt oud-specialforces-man Onno van Boven. Hij werkte in conflictgebieden als Afghanistan, Irak en Oost-Afrika.

De marechaussee krijgt de bevoegdheid om eigen wapens en voertuigen mee te nemen. Er wordt ook vastgelegd dat de marechaussee die wapens mag gebruiken, en wat de rechtspositie is van een beveiliger die geweld gebruikt. "Nederland geeft de lokale autoriteiten de garantie dat er op gepaste wijze wordt onderzocht of het geweld rechtmatig was. Desnoods wordt diegene in Nederland veroordeeld tot een straf", stelt Van Boven.

De beveiligers lopen van tevoren de agenda van de hoogwaardigheidsbekleder door. "Alle locaties worden verkend. We kennen de kwetsbaarheden, en weten bijvoorbeeld of je ergens in een file terecht kan komen. Daar stem je allerlei dingen op af", zegt Van Boven.

"Maar er zijn altijd dingen die je niet in de hand hebt, hoe goed zo'n bezoek ook is voorbereid", gaat hij verder. Dat varieert van een onverwachte raketaanval tot een zogenoemde gelegenheidsaanslag. Voor dit soort noodscenario's liggen plannen klaar die zijn geoefend. "De beveiligers weten op elk moment waar ze naartoe moeten om iemand snel in veiligheid te brengen, zoals naar een dichtstbijzijnde schuilkelder, ziekenhuis of een vliegveld."

De marechaussee heeft vaak discussies over de vraag of zo'n bezoek wel noodzakelijk is.  Van Boven is sceptisch over het aantal hoogwaardigheidsbekleders dat de laatste maanden naar Oekraïne afreist. "De marechaussee heeft vaak discussies over de vraag of zo'n bezoek wel noodzakelijk is. Het zijn uiteindelijk onze mensen die het grootste risico lopen."

De belangen van de beveiliging en de hoogwaardigheidsbekleders botsen nogal eens; zo wil de marechaussee het liefst dat niemand van het bezoek afweet. "Maar er zijn politici die willen laten zien dat ze er zijn, en een diplomatieke missie kan belang hebben bij bekendheid."

Oud-ambassadeur en topdiplomaat Robert Serry herkent dat spanningsveld. Hij werkte onder meer voor de VN in Jeruzalem en kreeg daar permanent beveiliging. Hij reisde geregeld naar de Gazastrook. "Ik heb zeker soms conflicten gehad met degene die besloot of ik ergens wel of niet naartoe mocht. Soms vond ik dat ik écht moest gaan, en dan gebeurde dat ook."

Serry vond zulke bezoeken spannend, maar had altijd vertrouwen in zijn beveiliging. "Ik wist dat als ik ergens naartoe ging, alles zo goed mogelijk was afgedekt." Hij voelde zich dan ook niet snel bedreigd, met uitzondering van de keer dat hij de Gazastrook binnenreed en het bericht kreeg dat de Israëliërs beschietingen zouden hervatten. Hij maakte meteen rechtsomkeert.

"Dan zit je wel in een penibele situatie. Op weg terug naar de grenspost zagen we de raketten al vliegen", vertelt Serry. "Datzelfde kan in Oekraïne gebeuren. Als je op het verkeerde moment op de verkeerde plek bent, kan geen enkele beveiliger jouw veiligheid garanderen."

Het is uiteindelijk een tweespel tussen de beveiliging en de hoogwaardigheidsbekleder, weet ook oud-beveiliger Van Boven. "Een hoogwaardigheidsbekleder moet ons vertrouwen, maar wij moeten ook goed uitleggen waarom iets wel of niet kan. Het is een samenwerking: vertrouwen op oordeel, intentie en expertise."

Bron: NOS

 

Lees verder... 23-5-2022

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief