Actuele nieuwsberichten

Op deze pagina bieden we u een selectie van nieuwsberichten over de Koninklijke Marechaussee.

Internationaal gezochte Pool opgepakt op station in Arnhem

De Koninklijke Marechaussee heeft donderdag een 26-jarige man uit Polen aangehouden op het Centraal Station van Arnhem. De man werd internationaal gezocht voor onder andere zware mishandeling van een politieagent.
De man probeerde nog te vluchten op het Centraal Station, maar door de hulp van een NS-medewerker kon de Pool alsnog worden aangehouden. De verdachte is meegenomen en wordt overgeleverd aan Polen. 

Bron: Omroep Gelderland

Lees verder... 21-2-2020

75 jaar vrouwen bij Defensie - het verhaal van Charlotte Bloemendaal

In 1944 treden de eerste vrouwen in dienst bij de Nederlandse krijgsmacht. Ze werken dan als bijvoorbeeld verpleegkundige, typiste of boekhoudster. Eind jaren 70 mogen vrouwelijke militairen ook varen, vliegen en vechten en sinds de jaren 90 voert Defensie een actief beleid om vrouwen te werven en te behouden. In deze rubriek komen de dames aan het woord die ervoor gezorgd hebben dat het na 75 jaar heel normaal is dat er vrouwen bij Defensie werken. Dit keer het verhaal van Charlotte Bloemendaal van Wijk, een van de eerste dames bij de Koninklijke Marechaussee. 

Op 3 september 1979 meldde Charlotte Bloemendaal zich met nog 6 andere vrouwen aan de poort van de Koning Willem III kazerne in Apeldoorn. “We wisten wel dat we de eerste vrouwen waren die een opleiding bij de marechaussee zouden gaan volgen, maar niet dat het zo’n enorme impact zou hebben. Dat merkten we op de dag van opkomst en de dagen erna: de ene na de andere foto werd van ons gemaakt. Men bleef naar ons kijken.”

Dienstplichtigen in opleiding hingen uit de ramen van de legeringsgebouwen en floten de dames na. Ze werden achtervolgd van de legeringskamer naar de eetzaal, naar de hindernisbaan. “Zelfs de jongens van onze lichting reageerden hierop”, benadrukt Bloemendaal. “Ze vonden alle aandacht voor 7 meiden in pelotonsverband niet leuk, maar dat lag niet aan ons. Ook de pelotonscommandant en het kader wisten niet zo goed wat zij met de situatie moesten. Alles mocht, als er maar niets met de meisjes gebeurde.”

Klik hier om het hele artikel in de Defensiekrant te lezen.

Lees verder... 21-2-2020

Marechaussee uit Den Bosch ging koper stelen op landgoed Haarendael: 40 uur werkstraf

Een 29-jarige marechaussee uit Den Bosch, die in juli 2019 op dievenpad ging op landgoed Haarendael in Haaren, is veroordeeld tot 40 uur werkstraf. Hij zou daar ongeveer honderd kilo aan koper hebben gestolen. De militaire rechter in Arnhem achtte hem ook schuldig aan bezit van harddrugs in april vorig jaar. Maar daarvoor wordt hij niet bestraft. Uit ‘rechtvaardigheid’, omdat de drugszaak tegen een Poolse medeverdachte eerder is geseponeerd. Dat bleek donderdag tijdens de zitting bij de militaire rechtbank in Arnhem.  

De 29-jarige Bosschenaar verkeerde in geldnood en daarom ging hij op 9 juli mee met de Poolse ‘Patrick’. Die zei dat er op het verlaten terrein koper lag, zomaar voor het oprapen. De militair had er niet bij stil gestaan dat je daar niet mocht komen en geen spullen mocht wegnemen, zo vertelde hij de rechter. Dat verbaasde de rechter en het OM, vooral omdat de Bosschenaar bij de marechaussee werkte als high-risk beveiliger. Maar de militair zat al een jaar thuis met psychische klachten. Op het landgoed waren verschillende deuren opengebroken, zo verklaarde eigenaar Wim Vugts. Dat was nog voor de grote brand, eind augustus.

Op de avond van de diefstal vond de politie in de auto van de militair allerlei inbrekerswerktuig, zoals zagen en tangen plus een grote hoeveelheid koperen buizen en kranen. Daar hoopten de verdachten zo’n vijf a zes euro per kilo voor te krijgen. Volgens de verdachte ging het om ongeveer honderd kilo. Op 25 april was de militair, samen met diezelfde Patrick, in Den Bosch aangehouden omdat ze veel te hard richting Heeschwijk-Dinther scheurden. Bij die aanhouding vond de politie een leeg cocaïnezakje in zijn marechausseebadge, een aantal lege hennepkratten en een potje amfetamine in het dashboardkastje. Dat potje met speed was van Patrick, zo vertelde de Bosschenaar voor de rechter. ,,Ik kwam er langzaamaan achter dat het helemaal niet zo’n ‘schone jongen’ was.” 

Patrick bleek wel drie verschillende namen te hebben en geen vaste woon- of verblijfplaats. Later bedreigde hij de Bosschenaar om te zwijgen over de misdrijven. ‘Patrick’ is voor de koperdiefstal veroordeeld tot een werkstraf van zestig uur, maar de zaak wegens drugsbezit is komen te vervallen, zo liet het OM weten. Daarvoor krijgt de 29-jarige Bosschenaar nu dus ook geen straf.

Bron: Brabants Dagblad

Lees verder... 21-2-2020

Zwangere asielzoekers verdwenen uit azc’s

Zeker 25 zwangere asielzoekers uit West-Afrika zijn sinds november 2019 verdwenen uit diverse asielzoekerscentra in Nederland. Het Expertisecentrum Mensenhandel en Mensensmokkel (EMM) is bang dat de vrouwen en hun kinderen slachtoffer zijn geworden van mensenhandelaren of voodoo-rituelen. Volgens de alarmering van het EMM gaat het voornamelijk om vrouwen uit Nigeria, enkelen komen uit Kameroen, Congo en Oeganda. Het centrum weet van 25 verdwijningen, die in november en december plaatsvonden.

De verdwijningen, waar onderzoeksprogramma Argos al langer onderzoek naar doet, zijn volgens het EMM ‘niet logisch, omdat de vrouwen hier legaal verblijven op grond van het vreemdelingenrecht, een verblijfadres hebben en toegang hebben tot alle medische zorg en kraamzorg die nodig zijn’. Van de vrouwen ontbreekt ieder spoor. “Het is niet bekend waar deze vrouwen en hun (ongeboren) kind naar toe gaan, waar zij bevallen en wat er met de pasgeborene gebeurt,” vervolgt het expertisecentrum. “Het is niet ondenkbaar dat zowel de vrouwen als de pasgeboren kinderen slachtoffer zijn of worden van mensenhandelaren, illegale adoptie, voodoo-rituelen, etcetera.”

Volgens Argos zijn het niet de enige recente verdwijningen van asielzoekers. Het programma bericht over een melding bij het Bureau Veiligheid, waar mensen terechtkunnen met vermoedens van mensenhandel. In korte tijd zijn vier minderjarige meisjes uit Eritrea verdwenen terwijl ze met de trein onderweg waren naar het azc in Ter Apel.

Het EMM is een samenwerkingsverband tussen de Nationale Politie, de Koninklijke Marechaussee, de Immigratie- en Naturalisatiedienst en de Inspectie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Bron: Het Parool

Lees verder... 20-2-2020

Curaçaose militair op heterdaad aangehouden

Op maandag 17 februari 2020 heeft het Korps Politie Curaçao (KPC) een 26-jarige Curaçaose militair op heterdaad aangehouden in verband met betrokkenheid bij het plegen van valsheid in geschrifte. Vanwege het feit dat de verdachte militair is, heeft de Koninklijke Marechaussee (KMar) op Curaçao het strafrechtelijk onderzoek overgenomen. Onder leiding van het Openbaar Ministerie heeft de KMar inmiddels een vervolgonderzoek ingesteld en heeft op dinsdag 18 februari tevens een 21-jarige Curaçaose militair aangehouden wegens betrokkenheid voor hetzelfde feit. Beide verdachten zijn inmiddels in verzekering gesteld.

Bron: Openbaar Ministerie Curaçao

Lees verder... 20-2-2020

Vernielingen en diefstallen op militair oefenterrein Marnewaard

Op 31 december 2019 zijn op het militaire oefenterrein Marnewaard vernielingen aangericht en diefstallen gepleegd. Nadat de Koninklijke Marechaussee onderzoek had ingesteld kwamen vier mannen in beeld. De mannen in de leeftijd van 18 tot en met 21 jaar zijn woonachtig in de gemeente Achtkarspelen. De recherche van de Koninklijke Marechaussee heeft afgelopen weken de verdachten gehoord over hun betrokkenheid in deze zaak. De verdachten is volgens de ZSM-aanpak een schaderegeling aangeboden. Bij veelvoorkomende criminaliteit wordt via deze regeling zo snel mogelijk recht gedaan aan belangen van slachtoffers en samenleving. Voor verdere strafrechtelijke afhandeling zal het dossier worden ingezonden naar het Openbaar Ministerie Noord-Nederland.

Bron: KMar

Lees verder... 20-2-2020

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief