Actuele nieuwsberichten

Op deze pagina bieden we u een selectie van nieuwsberichten over de Koninklijke Marechaussee.

Kop-staartbotsing met tractor bij Schiphol: één gewonde

Bij een ongeluk met een tractor bij Schiphol is vanochtend iemand gewond geraakt. De tractor remde op de Westelijke Randweg, waarna twee bedrijfsauto's er achterop klapten.  
Het ongeluk gebeurde vanochtend rond 09.00 uur, vertelt een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee. Toen de tractorchauffeur bij de verkeerslichten ter hoogte van het Microsoft-kantoor afremde, klapte een bedrijfswagen achterop de aanhanger van de tractor.  

Ook een tweede automobilist kreeg zijn voet niet op tijd op de rem. Die bedrijfsauto botste achterop de auto die daarvoor op de tractor was geklapt. Beide betrokken auto's zijn van hetzelfde bedrijf: Thomas Cultuurtechniek. 

Dag vrij
Een woordvoerder van dat bedrijf laat aan NH weten dat het naar omstandigheden goed gaat met zijn personeel. Een van de chauffeurs was meegenomen naar het ziekenhuis, maar is inmiddels weer thuis. "Hij wilde weer aan het werk, maar ik heb hem een dag vrij gegeven." 

De Koninklijke Marechaussee heeft vanochtend onderzocht hoe het ongeluk kon gebeuren. Daarom was de Westelijke Randweg tijdelijk afgesloten. Beide bedrijfsauto's zijn afgesleept. Rond het middaguur werd de weg weer vrijgegeven. 

 

Bron: NH Nieuws

Lees verder... 22-2-2024

Tientallen bekeuringen bij politiecontrole in de ochtendspits: ‘Moet dat nou op dit tijdstip?’

Automobilisten, scooterrijders en andere weggebruikers die zich dinsdagochtend haastten naar het werk, stond in hartje Rotterdam een onaangename verrassing te wachten. Aan het Weena werden ze door de politie en Koninklijke Marechaussee voor een controle naar de kant gehaald.
Veel bestuurders stuurden met hun gezicht op onweer hun auto het trottoir op waar de papieren werden nagekeken en de voertuigen werden gecontroleerd op technische gebreken. En enkeling moest zijn bestelwagen uit om zich - met zijn handen tegen het dak - te laten fouilleren.

In totaal slingerden de agenten 44 mensen op de bon voor verschillende overtredingen. Met de enkele tientallen agenten van het team Verkeer die waren ingezet was er geen ontkomen aan. Door de controle stroopte het verkeer soms behoorlijk op en daar werden automobilisten ook weer niet blij van.

,,Moet dat nou op dit tijdstip?”, roept Schiedammer Jan van Unen uit zijn portierraampje. ,,Het is al een ramp om het centrum binnen te komen en dan gaan ze zoiets doen. Controleren okee. Maar doe dat niet als mensen op tijd op hun werk moeten zijn.” Hetty van der Bergh (47) uit Rotterdam knapt er, naar haar zeggen, ook niet van op. ,,Wat irritant dit. Ik kom te laat op mijn afspraak.”


Bron: AD

Lees verder... 22-2-2024

Koninklijke Marechaussee niet zorgvuldig geweest in ontslagzaak

De Koninklijke Marechaussee (KMar) is niet zorgvuldig geweest in een ontslagzaak van een onderofficier. Dat is de conclusie van een onafhankelijke onderzoekscommissie onder leiding van dhr. mr. Harm Brouwer. De onderofficier was per 1 januari 2023 ontslag aangezegd vanwege wangedrag. Kort hierna benam hij zich van het leven.
Deze heftige gebeurtenis heeft een enorme schok en veel verdriet veroorzaakt bij familie, vrienden en collega’s. De commissie heeft op verzoek van Defensie onderzoek gedaan naar de zorgvuldigheid van het ontslag, zodat de KMar daar waar nodig werkwijzen en procedures kan verbeteren.

De commissie heeft niet onderzocht of er een mogelijk causaal verband bestaat tussen het ontslag en het zich van het leven benemen door de onderofficier. Bij de beoordeling van het ontslag is ook niet gekeken naar het functioneren van individuele medewerkers binnen de KMar, maar naar het functioneren van de organisatie als werkgever.

De belangrijkste conclusie van de onderzoekscommissie is dat weliswaar de juiste procedures voor de behandeling van het voorval zijn gevolgd. De KMar is echter tekortgeschoten bij het uiteindelijke besluitvormingsmoment in organisatie en werkwijze. Het ontbreekt in het besluit aan de nodige zorgvuldigheid, evenredigheid en vereiste motivering. De commissie constateert evenwel dat betrokkene een aantal zaken is aan te rekenen. Er wordt ook geconstateerd dat degenen die melding hebben gedaan door Defensie weinig gesteund zijn. Tenslotte geeft men aan dat de direct leidinggevenden waardering verdienen voor de zorg en aandacht die zij aan de onderofficier hebben gegeven tijdens zijn schorsing en na zijn ontslag.

Het onderzoek sluit af met een aantal aanbevelingen voor Defensie. Die aanbevelingen moeten er voor zorgen dat in de toekomst bij het opleggen van zware rechtspositionele maatregelen, het proces zorgvuldiger verloopt. Defensie heeft de Tweede Kamer per brief gemeld de aanbevelingen van de commissie mee te nemen in lopende verbetertrajecten.

Defensie wil de medewerkers die de melding hebben gedaan hiervoor bedanken. Door te melden hebben zij de organisatie beter willen maken en Defensie heeft hen hierin onvoldoende gesteund. Dit rapport maakt opnieuw emoties los. Defensie wenst de nabestaanden en iedereen die dichtbij de onderofficier heeft gestaan veel sterkte met de verdere verwerking van het verlies.

Hulp nodig?
Suïcidale gedachten? Neem contact op met zelfmoordpreventie via 0800-0113.


Bron: Ministerie van Defensie

Lees verder... 22-2-2024

Advocaat vermeende wapenhandelaar: "Uit de hand gelopen hobby"

De 25-jarige A. S. uit Hoorn handelde volgens het Openbaar Ministerie anderhalf jaar lang in vuurwapens, munitie en zware explosieven als cobra's. Maar volgens de advocaat van de verdachte schildert justitie S. ten onrechte af als een grote wapenhandelaar.
Dat bleek maandagmiddag in de rechtbank van Haarlem, waar de 25-jarige A. S. uit Hoorn voor het eerst moest voorkomen. Hij luisterde bedeesd, met het hoofd gebogen. In de rechtszaal achter hem zat zijn familie in groten getale om steun te betuigen.

Inval
Samen met zijn broer, R. S. (23) uit dezelfde stad, werd hij op 7 november 2023 opgepakt, nadat de Koninklijke Marechaussee die ochtend een inval deed in een woning aan de Karveel. Daar troffen ze onder meer een geladen revolver, veerdrukwapen, twee geweren en veel munitie aan, aldus het OM. Agenten zouden bij de doorzoeking van het huis ook op meerdere cobra's zijn gestuit. Volgens justitie vond de grootschalige actie plaats in verband met een lopend onderzoek. Alleen S. zit nog vast. Zijn broer is inmiddels vrijgelaten, maar blijft nog wel verdachte in de zaak.

Een uit de hand gelopen hobby
Onzin, vond advocaat Tjerk Wassenaar. Hij zei dat S. door het OM ten onrechte wordt afgeschilderd als ‘een grote wapenhandelaar’. Volgens hem ligt het een stuk genuanceerder. "Het is een jongen die een grote passie heeft voor de Tweede Wereldoorlog, en met een metaaldetector op pad ging en zijn vondsten ruilde met andere verzamelaars. Het is een hobby die uit de hand is gelopen." Hij vroeg de rechtbank om de verdachte vrij te laten uit voorarrest.

Dat het om een uit de hand gelopen hobby ging, noemde de officier van justitie 'behoorlijk naïef en misplaatst'. "Het ging om criminele, illegale wapenhandel", zei ze.

Op 29 april moet S. opnieuw voorkomen. Een datum voor een inhoudelijke behandeling is er nog niet.

Rectificatie NH Nieuws: in een eerdere versie van dit bericht werd gesuggereerd dat er in de woning ook een grote hoeveelheid semtex is aangetroffen. Dat klopt niet. We hebben het bericht daarom aangepast.


Bron: NH Nieuws

Lees verder... 22-2-2024

Aanhoudingseenheid treft geen verwijt bij val verdachte van balkon

Op 2 mei 2023 vond in de Stuwstraat in Den Haag een aanhouding plaats door een aanhoudingseenheid van de Koninklijke Marechaussee. De man die aangehouden moest worden is hierbij van het balkon gevallen en zwaar gewond geraakt. De Rijksrecherche heeft, onder leiding van het Openbaar Ministerie Oost-Nederland, onderzoek gedaan naar de omstandigheden van de val. De conclusie is dat er sprake is van een ongeval, waarbij het door de aanhoudingseenheid toegepaste geweld geen rol heeft gespeeld.

Op dinsdag 2 mei ging de aanhoudingseenheid naar een portiekflat aan de Stuwstraat om daar een man aan te houden. Een van de leden van de eenheid positioneerde zich aan de achterkant van de flat, om van hieruit de woning en het balkon in de gaten te houden. Dit gebeurde met het oog op een eventuele vluchtpoging door de verdachte.

De man verscheen inderdaad op het balkon en reageerde niet op aanroepen door het lid van de aanhoudingseenheid, maar rende richting het balkon van de buren. Vervolgens heeft het lid van de aanhoudingseenheid een aantal zogenaamde beanbags uit zijn hagelgeweer afgeschoten. De man heeft zijn vluchtpoging voortgezet en is daarbij van het balkon gevallen. Er is door de aanhoudingseenheid eerste hulp verleend en de man is overgebracht naar het ziekenhuis.

Tijdens het onderzoek door de Rijksrecherche zijn forensische sporen onderzocht, is buurtonderzoek gedaan en zijn alle betrokkenen gehoord. Er zijn geen aanwijzingen gevonden dat de man daadwerkelijk is geraakt door de beanbags. Er is geen relatie te leggen tussen het afschieten van de beanbags en de val van het balkon. Het Openbaar Ministerie concludeert dat de gevolgen van de val ingrijpend zijn voor de man, maar dat het lid van de aanhoudingseenheid geen strafrechtelijk verwijt gemaakt kan worden. Alle betrokkenen zijn van deze beslissing op de hoogte gebracht.

 

Bron: Openbaar Ministerie

Lees verder... 22-2-2024

Man (50) aangehouden voor smokkel van drie personen via internationaal busvervoer

De Koninklijke Marechaussee heeft op zondag 18 februari een 50-jarige Somalische man aangehouden voor mensensmokkel. De smokkel werd ontdekt na controle van een internationale reisbus, nadat deze de grens van België naar Nederland passeerde op de rijksweg A16 bij Hazeldonk. De man wordt verdacht van smokkel van drie medereizigers in de internationale bus, waarvan een minderjarig is.
Tijdens de controle in het kader van Mobiel Toezicht Veiligheid, werden inzittenden van de bus gecontroleerd. Bij deze controle troffen marechaussees verschillende personen aan, die niet in het bezit waren van een identiteitsdocument. Daarnaast rees het vermoeden dat drie vreemdelingen zonder identiteitsdocumenten een man in de bus kenden. Na kort onderzoek werd deze man als verdachte van mensensmokkel aangehouden.

De verdachte zit vast voor onderzoek. De drie vreemdelingen zijn overgebracht en zullen het asielproces in gaan. Naast de drie gesmokkelde vreemdelingen, zaten er nog twee ongedocumenteerde personen in deze bus. Ook zij hebben asiel aangevraagd in Nederland. De Koninklijke Marechaussee in Hoogerheide doet onderzoek naar de zaak onder leiding van het Openbaar Ministerie Zeeland-West-Brabant.

 

Bron: Koninklijke Marechaussee

Lees verder... 22-2-2024

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief