Actuele nieuwsberichten

Op deze pagina bieden we u een selectie van nieuwsberichten over de Koninklijke Marechaussee.

Grote verkeerscontrole bij Venlo

Grote verkeerscontrole bij Trade Port West
De politie, douane, Koninklijke Marechaussee zijn sinds donderdagmiddag bezig met een grote controle bij Trade Port West in Venlo. Er zijn ook speurhonden ingezet.
Automobilisten die vanuit Duitsland komen, worden door motoragenten van de snelweg A67 gehaald en naar de controleplek gebracht.

Smokkelen vluchtelingen
De Marechaussee is vooral alert op illegale migratie zoals bijvoorbeeld het smokkelen van vluchtelingen de grens over in busjes of vrachtwagens. Er wordt gecontroleerd of alle personen over de juiste identiteitspapieren beschikken.
De politie let ook op onder meer drugssmokkel. Zo werd er donderdagmiddag een man uit Bulgarije aangehouden die verschillende gele en groene kentekens in zijn auto had liggen.
Etnisch profileren
Het gerechtshof in Den Haag heeft onlangs bepaald dat etnisch profileren verboden is. Personen die de grens oversteken mogen niet op basis van hun huidskleur aan de kant worden gezet. Woordvoerder Stan Verberkt van de Koninklijke Marechaussee laat in een reactie weten dat etnisch profileren nooit werd gedaan. Wel wordt gekeken naar het soort auto of busje waarin wordt gereden en uit welk land deze afkomstig is. Ook wordt gekeken naar auto’s en busjes die bijvoorbeeld zwaar beladen zijn. Bij sommige voertuigen beschikt de autoriteiten over meer informatie waardoor ze extra alert zijn.
De controle duurt nog tot half tien donderdagavond.


Bron: 1Limburg

Lees verder... 25-3-2023

Zelfstandige KMar bericht uit 2018

leuk bericht
uit 2018 toen de KMar 20 jaar een zelfstandig Krijgsmacht onderdeel was. 

 

Bron: KMar Magazine

Lees verder... 25-3-2023

Extinction Rebellion verwacht zaterdag 500 deelnemers bij manifestatie Eindhoven Airport

EINDHOVEN - Minstens 500 demonstranten worden zaterdag verwacht bij de demonstratie bij Eindhoven Airport die Extinction Rebellion heeft aangekondigd. Een vorige demonstratie van de klimaatactivisten, in november op Schiphol, liep flink uit de hand.
De demonstratie op de boulevard naast de terminal van de Eindhovense luchthaven duurt zaterdag van 12.00 tot 13.30 uur. Volgens Inge Kouw, woordvoerder van Extinction Rebellion (XR), zijn onder meer ook politieke partijen en Milieudefensie uitgenodigd. Ook omwonenden van Eindhoven Airport die hinder ondervinden van het vliegveld zijn welkom om zich aan te sluiten bij het protest, laat Kouw weten.
Tijdens de manifestatie wordt gedemonstreerd tegen de uitstoot van CO2 door de luchtvaart, de geluidsoverlast van vliegtuigen in de regio en de mogelijke gezondheidsschade die hiervan het gevolg is. Er zijn drie sprekers uitgenodigd, onder meer van de Partij voor de Dieren. Klimaatactivisten van Christian Climate Action houden een gebedsviering. Ook zijn er twee muzikale optredens.

Demonstratie Schiphol liep uit de hand
Op Schiphol liep de demonstratie van XR afgelopen november danig uit de hand. Demonstranten klommen daar over het hek van de luchthaven en gingen op het platform gingen zitten om het opstijgen van zakelijke vliegtuigen onmogelijk te maken. Bij die demonstratie werden tweehonderd actievoerders aangehouden.

Of een dergelijke actie op het platform zaterdag ook boven het hoofd hangt op Eindhoven Airport is ongewis. De woordvoerder van XR sluit niet uit dat deelnemers het luchthaventerrein opgaan. ,,Maar dat lijkt me eerlijk gezegd niet heel verstandig; het gaat hier om militair terrein.”

We houden de ontwikke­lin­gen die dag in de gaten. De terminal wordt in elk geval niet afgesloten voor demonstran­ten
Woordvoerder Eindhoven Airport
Eindhoven Airport wil niet ingaan op de vraag of en zo ja welke beveiligingsmaatregelen worden getroffen voor de demonstratie. ,,Maar we zijn voorbereid en houden de ontwikkelingen op die dag in de gaten. De terminal wordt in elk geval niet afgesloten voor de demonstranten”, aldus een woordvoerder.

Spelregels later deze week bekend
De manifestatie is begin februari al aangemeld bij de gemeente Eindhoven. Die meldt dat de organisatie later deze week, waarschijnlijk donderdag, de beschikking krijgt met daarin de spelregels van wat wel en niet is toegestaan. ‘Die komt altijd vrij kort voor een manifestatie, aangezien we die opleggen op basis van actuele informatie’, laat een woordvoerder weten.


Bron: Brabants Dagblad

Lees verder... 23-3-2023

Militair aangehouden voor discriminatie en verdovende middelen

De Koninklijke Marechaussee heeft op woensdagochtend 22 maart een 24-jarige militair uit Zuid-Holland aangehouden op verdenking van discriminatie en het voorhanden hebben van verdovende middelen.
Op de telefoon van de verdachte zijn meerdere WhatsApp-groepen aangetroffen, waarin rechts-extremistische uitingen werden gedaan. De militair is in verzekering gesteld en zal worden gehoord over de verdenkingen. In het kader van het onderzoek worden meerdere aanhoudingen niet uitgesloten. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een rechercheteam van de Koninklijke Marechaussee en staat onder leiding van het OM Oost-Nederland, die na afronding van het onderzoek zal beslissen over de verdere vervolging.


Bron: Koninklijke Marechaussee

Lees verder... 22-3-2023

Ook vliegtuig naar Schiphol gecontroleerd na bommelding Eindhoven Airport

Rond een bommelding vorige maand die het vliegverkeer van en naar Eindhoven Airport stillegde, zijn twee vliegtuigen gecontroleerd. Het was al bekend dat een toestel dat uit Praag kwam op Eindhoven Airport was gecontroleerd. De marechaussee zegt nu tegen de NOS dat ook een vliegtuig dat vanaf Praag naar Schiphol zou vliegen is gecheckt door de Tsjechische veiligheidsdiensten.

Door de bommelding lag het vliegverkeer van en naar Eindhoven Airport 24 februari urenlang stil.

"We kregen op de landelijke meldkamer een melding binnen vanuit Tsjechië over een mogelijke bom op een vliegtuig dat op weg was naar Nederland", zegt marechaussee-woordvoerder Robert van Kapel. Daarop werd besloten om het Transavia-toestel dat op dat moment op weg was naar Eindhoven te controleren na de landing op het vliegveld.

Van Kapel: "Maar ook een toestel dat aanstalten maakte om op te stijgen vanuit Praag is toen onderzocht." In beide toestellen werd niets aangetroffen.

Bommelder niet gevonden
De veiligheidsdiensten in Nederland en Tsjechië hebben geprobeerd te achterhalen wie er achter de melding zat of vanuit welke hoek die kwam, maar dat leverde niets op. "Het onderzoek is afgerond", zegt Van Kapel.

Vanwege de bommelding werden acht vluchten naar Eindhoven Airport omgeleid naar Amsterdam, Brussel, Maastricht en Weeze (Duitsland). Ook werden elf vluchten geannuleerd en waren in totaal 26 vluchten vertraagd, meldt het vliegveld. De vluchten vanaf Eindhoven Airport werden pas hervat nadat het Transavia-toestel werd vrijgegeven.

 

Bron: NOS

Lees verder... 22-3-2023

OM eist 24 maanden cel wegens mensensmokkel uit Griekenland

Tegen een verdachte die migranten vanuit Griekenland naar andere Europese landen smokkelde is dinsdag bij de rechtbank in Zwolle 24 maanden cel geëist. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de man van deelname aan een criminele organisatie, het vervalsen van reisdocumenten en mensensmokkel. Samen met een handlanger in Griekenland zou hij tussen mei 2020 en september 2021 migranten tegen betaling naar West-Europa hebben gesmokkeld.

De verdachte, een 40-jarige man uit Syrië, was een aanspreekpunt voor migranten die vanuit Griekenland, waar ze aan waren gekomen, per vliegtuig verder wilden reizen naar Europese bestemmingen. Samen met een kompaan in Griekenland en andere contacten kon de organisatie voor hen de hele reis en bijbehorende documenten regelen. Uit de bewijsmiddelen blijkt dat de verdachte betrokken is geweest bij de vervaardiging van vervalste asielvergunningen. Met deze vervalste vergunning konden mensen vertrekken vanaf Athene zodat ze verder Europa kunnen inreizen, vermoedelijk naar Nederland of Duitsland.

Chatten over vluchtgegevens
Uit chats op de telefoon van de verdachte blijkt dat hij veel wordt benaderd, bijvoorbeeld voor informatie over een goede smokkelroute. Ook chatte hij uitgebreid met zijn kompaan in Griekenland over hun tarieven, of over op welke wijze documenten moeten worden vervalst ten behoeve van een smokkel. De verdachte begeleidde de te smokkelen mensen zowel op afstand door het vliegveld, maar ging ook persoonlijk naar vliegvelden toe om een migrant op een reis te begeleiden. Dit blijkt onder meer uit het chatverkeer dat hij voerde met zijn contacten. Het chatverkeer wordt ondersteund door passagiersgegevens van de verdachte, zoals een mobiele boardingpass op zijn telefoon.

Persoonlijke begeleiding op vliegveld
Zo chat hij in mei 2021 met een onbekende vrouw die begeleid zou moeten worden op een vlucht die uit Griekenland vertrekt. De verdachte vliegt zelf naar Griekenland en de vrouw gaat inderdaad aan boord. Op haar bestemming wordt ze echter tegengehouden. Er volgt een uitgebreid chatverkeer tussen haar, de verdachte en zijn handlanger. Er zijn ook vluchtgegevens van de verdachte wanneer hij twee vrouwen begeleidt bij de smokkel naar Duitsland. De verdachte en zijn handlanger bereiden deze smokkel voor en chatten over vluchtgegevens en aankomsttijden.

Vals Schengenvisum
Uit het berichtenverkeer blijkt ook dat de verdachte de reisdocumenten vervalste. Zo worden foto’s van de te smokkelen persoon bewerkt met Adobe Photoshop. De reis, met Griekse ID-kaarten, lijkt te slagen. Daarbij geeft de verdachte expliciet aan dat mensen vertrekken op basis van een vervalste asielvergunning. Zo maakt hij ook een vals Schengenvisum op en verstrekt deze aan iemand in Brazilië, die naar Nederland wil reizen. Deze laatste reis heeft overigens nooit plaatsgevonden.

Draagvlak vluchtelingenbeleid
Al met al vindt de officier van justitie van het Landelijk Parket de gedragingen zeer laakbaar:

De verdachte vervult een bijzonder belangrijke rol in de keten van de mensensmokkel zoals deze in het dossier naar voren komt. Los van zijn rol binnen de criminele organisatie, vormt hij kennelijk een belangrijk aanspreekpunt voor individuen omtrent de mogelijkheden van mensensmokkel en deelt hij deze kennis in de wetenschap en het besef dat hij hiermee een bijdrage levert aan criminele activiteiten. (…) Daarbij komt dat verdachte met zijn handelen heeft bijgedragen aan een ondermijning van het draagvlak voor het internationaal vluchtelingenbeleid binnen de Nederlandse en Europese samenleving.

Het OM meent dat het gaat om ernstige strafbare feiten die binnen onze samenleving niet kunnen of mogen worden getolereerd, die strafvervolging en een onvoorwaardelijke gevangenisstraf rechtvaardigen. Daarom is volgens het OM een gevangenisstraf van 24 maanden op zijn plaats.


Bron: Openbaar Ministerie

Lees verder... 21-3-2023

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief