Op deze pagina bieden we u een selectie van nieuwsberichten over de Koninklijke Marechaussee.
Defensienota 2024: Sterk, slim en samen
Om Nederland veilig te houden investeren we fors in onze bijdrage aan het NAVO-bondgenootschap. Zo krijgt de landmacht weer tanks, de luchtmacht extra F-35’s en de marine kan rekenen op extra fregatten voor onderzeebootbestrijding. Ook wordt de militaire politie versterkt en trekt Defensie structureel 260 miljoen extra uit om personeel te behouden en binnen te halen. Er wordt geïnvesteerd in innovatie en de defensie-industrie, om de productie van militair materieel van vandaag en morgen te stimuleren. Het is slechts een greep aan maatregelen uit de vandaag verschenen Defensienota.
De investeringen zijn noodzakelijk, want na een lange periode van vrede in Europa moet Nederland actief bijdragen aan het afschrikken van tegenstanders om een gewapend conflict te voorkomen.
Nieuwe dreigingen vragen om actie. De NAVO stelt hogere eisen en de nieuwe aankopen sluiten daar op aan. Zo vraagt de alliantie te investeren in zwaardere gevechtscapaciteiten voor het landoptreden.
“De beste manier om oorlog te voorkomen is mogelijke tegenstanders op afstand houden. Dat vraagt om een geloofwaardige, sterke en innoverende krijgsmacht, licht minister Ruben Brekelmans toe. “Investeren daarin is dus bittere noodzaak, want we moeten onze veiligheid actief beschermen. De nietsontziende Russische agressie in Oekraïne laat zien dat een aanval op het NAVO-bondgenootschap niet meer ondenkbaar is. Dat zou vergaande consequenties hebben voor de Nederlandse veiligheid en welvaart. Met onze bondgenoten moeten we ons daarom maximaal inzetten om dit te voorkomen. Met deze Defensienota zet Nederland daarin een grote stap”.
Oplopende spanningen
Verder lopen de spanningen in het Midden-Oosten op en probeert China steeds assertiever internationale regels naar zijn hand te zetten. “Het kan ertoe leiden dat de handel tussen Azië en Europa wordt stilgelegd”, vult staatssecretaris Gijs Tuinman aan. Daarnaast zijn hybride dreigingen al aan de orde van de dag. Neem cyberaanvallen of andere vormen van maatschappelijke ontwrichting. De dreigingen stapelen zich volgens het kabinet op. “Het vraagt om een krijgsmacht die levert en klaarstaat om te vechten”, zegt Tuinman.
Gevechtskracht en innovatie
Dan gaat het ook om strijd op zee en in de lucht waar overwicht en verdediging zwaar tellen. Vandaar de investering in extra jachtvliegtuigen, schepen en helikopters. Daarnaast ook in bijvoorbeeld drones, mobiele anti-drone kanonsystemen en een lasersysteem. Voor al die uitgaven stijgt het defensiebudget tot zo’n 24 miljard euro. Brekelmans: “Dit kabinet trekt 2,4 miljard extra uit voor Defensie. Het extra geld is bedoeld om de krijgsmacht versneld te versterken, daarom gaan we circa 1,5 miljard euro per jaar investeren in gevechtskracht. Ook zetten we vol in op het stimuleren van innovatie en onze industrie, want om de oorlog van morgen te winnen moeten we vandaag innoveren.”
Personeel
Het defensiepersoneel speelt de belangrijkste rol in de krijgsmacht. Daarom wordt hierin fors geïnvesteerd. Tuinman: ‘‘We kunnen een hele hoop materieel aanschaffen, maar zonder mensen rijden er geen tanks. Zonder mensen krijgen we de F-35’s niet in de lucht en de fregatten niet van de kade.’’
Ook wil Defensie werk maken van een schaalbare krijgsmacht, dit is een krijgsmacht die in aantallen mensen meebeweegt met de dreiging. ‘‘We gaan meer reservisten werven, die we inzetten als volwaardige militairen in vaste en schaalbare eenheden. Ook breiden we het vrijwillige Dienjaar uit’’, aldus Tuinman.
Extra reserve-onderdelen
Defensie investeert continu in de versterking van de banden met NAVO-bondgenoten. Als het komt tot een grootschalig conflict, moet de alliantie als een goed ingespeeld team opereren. En dat is nog niet alles. De militairen, dus ook de Nederlandse, moeten een gevecht lang kunnen volhouden. De oorlog in Oekraïne toont aan hoe belangrijk dit is. Brekelmans: “We steken daarom veel geld in het uitbreiden van onze ondersteuning, zoals geneeskundige en logistieke capaciteit. Maar ook de voorraden worden fors groter. Denk aan extra reserve-onderdelen en munitie. Voor onze veiligheid is dat een noodzaak.”
Weerbare samenleving
Bij oplopende spanningen houdt de krijgsmacht het volgens Brekelmans alleen vol als de hele samenleving robuust is en bijdraagt. Defensie haalt daarom de banden aan met vele partijen: van bedrijven en kennisinstituten tot andere ministeries en lokale overheden. Vele partners kunnen bijdragen aan het voorkomen van nog meer oorlog in Europa. “Dus het is van levensbelang Oekraïne onverminderd te blijven steunen, en te zorgen voor een geloofwaardige afschrikking”, benadrukt de minister.
Bron: Defensie
Gebruik biometrie bij automatische grenscontrole
Het kabinet wil een juridische basis leggen onder het gebruik van gezichtsscans bij automatische grenscontroles. De Kamer debatteert hierover met minister Faber (Asiel en Migratie).
De marechaussee zet bij grenscontroles gezichtsherkenning in om criminaliteit zoals terrorisme, drugssmokkel en identiteitsfraude op te sporen. Het verwerken van deze biometrische gegevens vereist volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) een expliciete wettelijke basis. Met een aanpassing van de Vreemdelingenwet 2000 voldoet de minister hieraan.
Bewaartermijn
De biometrische gegevens worden maximaal 24 uur bewaard. Het belangrijkste is dat de marechaussee tijd genoeg heeft om iemands foto te raadplegen, benadrukt Vondeling (PVV). Een persoon kan namelijk verdacht gedrag vertonen of meerdere keren per dag de grens passeren. Maar is die 24 uur genoeg, willen Rajkowski (VVD) en Eerdmans (JA21) weten.
De marechaussee heeft een termijn van 24 uur nodig om een veilige grenspassage te waarborgen, reageert Faber. Bij verdenking van een strafbaar feit kunnen gegevens worden overgezet naar het politiedomein. Dan kunnen ze langer bewaard worden.
Privacy
Kathmann (GroenLinks-PvdA) erkent het nut van elektronische grenscontroles. Maar volgens haar staat het recht op privacy wel op het spel. Elke dag worden van duizenden mensen biometrische gegevens opgeslagen. En het risico op hacks is reëel.
Het tijdelijk bewaren van de gegevens betekent volgens de minister een beperkte inbreuk op de privacy van het individu. Cybergevaar is geen reden om te stoppen met de automatische grenscontroles: gegevens worden zorgvuldig en alleen lokaal opgeslagen en "elke boef is er een te veel".
Bias in gezichtsherkenning
Boomsma (NSC) vraagt aandacht voor de mogelijke bias in gezichtsvergelijkingssystemen: de technologie kan foutgevoeliger zijn bij mensen met een donkere huidskleur. Wat gaat de minister hieraan doen?
Informatie over foutmarges is vertrouwelijk en kan niet gedeeld worden, reageert de minister. Wel worden de systemen verbeterd om de bias te verkleinen. De minister wil onderzoek van de Universiteit Twente over dit onderwerp met de Kamer delen.
De Kamer stemt op 24 september over het wetsvoorstel en de tijdens het debat ingediende motie.
Bron: Tweede Kamer
Tijdens een gezamenlijke controle van de Koninklijke Marechaussee en de Duitse politie konden meerdere gestolen auto's worden veiliggesteld.
Aanleiding was een gestolen auto die over A76 richting Aken reed. Kort voor de grens kon de auto met bestuurder aan de kant worden gezet voor een controle. De man uit Bosnië en Herzegovina vertelde dat hij regelmatig auto's vanuit Nederland naar Düren bracht. Omdat hij meerdere autosleutels bij zich had besloten de agenten ook daar een kijkje te nemen. In Düren troffen zij nog drie zogenaamde Nederlandse spookwagens aan. Een spookauto bestaat op papier niet, het aanwezige kenteken en het chassisnummer zijn vals en niet traceerbaar.
De man moet zich binnenkort voor de rechter verantwoorden voor de diefstallen.
Bron: ZO-NWS
Defensie koopt extra F-35's, onderzeebootjagers en helikopters (2), ook de Marechaussee wordt versterkt.
Defensie gaat extra F-35-straaljagers, onderzeebootjagers en gevechtshelikopters aanschaffen, bevestigen Haagse bronnen na berichtgeving van RTL Nieuws. Ook wordt de marechaussee versterkt en extra munitie ingekocht. Minister Ruben Brekelmans en staatssecretaris Gijs Tuinman (beiden Defensie) zullen de plannen donderdag officieel bekendmaken.
Dan presenteren zij de Defensienota met de plannen voor Defensie voor de komende jaren. Coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB hebben in het hoofdlijnenakkoord afgesproken om hier 2,4 miljard euro extra per jaar in te investeren. Dat moet ervoor zorgen dat Nederland voldoet aan de norm van het militaire bondgenootschap NAVO dat de militaire uitgaven minimaal 2 procent van de economie uitmaken.
Het zou gaan om onderzeebootjagers van het type ASW en maritieme gevechtshelikopters van het type NH90, die kunnen worden ingezet vanaf patrouilleschepen en luchtverdedigings- en commandofregatten. Om hoeveel aantallen het gaat, is nog niet bekend.
Dinsdag werd al bekend dat Nederland weer een eigen tankbataljon krijgt met ongeveer vijftig tanks.
Bron: ANP
Nieuw consortium ontwikkelt geavanceerde AI voor bewakingsrobots
TU Delft, Universiteit van Amsterdam, TNO en de Koninklijke Marechaussee bundelen hun krachten in een baanbrekend project om kunstmatige intelligentie (AI) te ontwikkelen voor bewakingsrobots. Het OpenBots consortium, dat op 4 september officieel van start gaat, richt zich op het creëren van intelligente systemen die beveiligers kunnen ondersteunen bij hun dagelijkse taken.
Het project maakt gebruik van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van AI, vergelijkbaar met de technologie achter ChatGPT. Deze vorm van AI, ook wel 'generatieve AI' genoemd, stelt computers in staat om mensachtige teksten te produceren en complexe problemen op te lossen. De uitdaging ligt in het ontwikkelen en toepassen van deze technologie in de onvoorspelbare publieke ruimte, waar bewakingsrobots zullen opereren.
Bewaking langs hekwerk
“Robots kunnen al zelfstandig bewegen, maar we moeten ze nog leren om situaties te beoordelen en gepast te reageren,” legt Dr. Joris Sijs, projectleider vanuit TU Delft, uit. “We focussen ons op scenario's waarbij robots bewakingsrondes lopen langs hekwerk, waarbij ze objecten en personen moeten herkennen en inschatten welke actie nodig is.”
De inzet van robots in de bewakingssector biedt diverse voordelen. Ze kunnen 24/7 opereren, zijn in staat om kleine details waar te nemen die mensen mogelijk over het hoofd zien, en kunnen gevaarlijke situaties beoordelen zonder menselijk risico. Bovendien kunnen ze een oplossing bieden voor het verwachte personeelstekort in de sector.
Het consortium benadrukt dat het doel niet is om menselijke beveiligers te vervangen, maar om hen te ondersteunen. “We zien een toekomst waarin mensen en robots nauw samenwerken,” aldus een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee. “Robots kunnen routinetaken overnemen, waardoor menselijke beveiligers zich kunnen concentreren op complexere situaties die menselijk inzicht vereisen.”
Het vijfjarige project zal vijf PhD-studenten aanstellen die zich de eerste drie jaar richten op het ontwikkelen van de AI-systemen. In de laatste twee jaar worden deze systemen in de praktijk getest bij de Koninklijke Marechaussee.
Elke partner in het consortium brengt unieke expertise in:
TU Delft levert kennis op het gebied van robotica en AI-algoritmes;
Universiteit van Amsterdam ontwikkelt nieuwe AI-algoritmes voor robotperceptie en generatief machine leren;
TNO draagt bij met hun ervaring in toegepast onderzoek en innovatie;
De Koninklijke Marechaussee biedt de praktijkomgeving en expertise in beveiliging en bewaking.
Met dit ambitieuze project hoopt het OpenBots consortium een significante bijdrage te leveren aan de toekomst van beveiliging en bewaking in Nederland.
Bron: TNO
Militaire objecten fotograferen?
Een militair konvooi fotograferen of een marineschip bij binnenkomst in de haven op beeld vastleggen. Er zijn legio fotojournalisten die in de loop der jaren een dergelijke opdracht van de krant of een ander medium hebben gekregen. En die zonder problemen de opdracht hebben uitgevoerd. Toch zit hier een wettelijk addertje onder het gras. Artikel 430 van het Wetboek van Strafrecht, om precies te zijn.
Artikel 430.
Eerst maar eens het bewuste artikel 430 uit het Wetboek van Strafrecht opdiepen: ‘Hij die zonder verlof van het bevoegd gezag een opneming doet, een tekening of beschrijving maakt van enig militair werk, of die openbaar maakt, wordt gestraft met hechtenis van ten hoogste twee maanden of geldboete van de derde categorie.’ Voor wie die categorie niets zegt: het gaat om een bedrag van maximaal 10.300 euro.
Melding over optreden Koninklijke Marechaussee tegen pers
In de dagelijkse praktijk kwam het in de afgelopen jaren echter niet vaak voor dat fotojournalisten te maken kregen met strafvervolging of boetes als zij militairen en hun eventuele voer- en vaartuigen fotografeerden ‘in het wild’. Militaire bases zijn ook weer zo’n uitzondering. Daar mag je alleen met een vooraf afgegeven fotovergunning fotograferen. Maar de aankomst fotograferen van bijvoorbeeld een marineschip in de haven Amsterdam, was nooit een groot probleem.
Toch heeft de NVF/NVJ onlangs een melding gekregen over de Koninklijke Marechaussee die scherp optrad tegen de aanwezige pers toen een buitenlands marineschip een Nederlandse haven aandeed. De Koninklijke Marechaussee schermde met artikel 430 als reden voor het optreden.
Geen aangescherpt beleid, maar vraag eerst toestemming
De NVF/NVJ heeft naar aanleiding van dit incident contact opgenomen met het ministerie van Defensie. Die verwees ons daar naar de Koninklijke Marechaussee. Daar is men bekend met het bewuste incident. Strikt genomen, geldt artikel 430 onverminderd en daar kan dan ook op worden gehandhaafd, zegt een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee desgevraagd. Was het vroeger nooit zo’n probleem, in de huidige tijd ligt het echter gevoeliger. De oorlog in Oekraïne is daar mede debet aan, erkent de zegsman.
Wel stelt hij dat er ‘geen verscherpt beleid’ op het handhaven van artikel 430 is. Maar: ‘Als je als fotograaf of cameraman een opdracht krijgt om militaire objecten vast te leggen voor de krant of een omroep, is het goed om het zekere voor het onzekere te nemen en daar eerst toestemming voor te vragen bij het ministerie van Defensie of de Koninklijke Marechaussee.’ Waarvan akte.
Bron: NVJ
Als SMC'er ontvangt u zes keer per jaar het rijk geïllustreerde tijdschrift Marechaussee Contact.
Meld u meteen aan om mee te doen!