Actuele nieuwsberichten

Op deze pagina bieden we u een selectie van nieuwsberichten over de Koninklijke Marechaussee.

Marechaussee start onderzoek naar vermeend zedenincident

Marechaussee start onderzoek naar vermeend zedenincident door militairen op kazerne Havelte. De Koninklijke Marechaussee doet onderzoek naar een zedenincident dat plaats zou hebben gevonden op een kazerne in Havelte. Meerdere mannelijke militairen zouden hun geslachtsdelen hebben getoond aan een groep vrouwelijke militairen. De vrouwen waren in een naastgelegen gebouw op de kazerne aanwezig in nacht van 14 juli op 15 juli, toen het incident plaats zou hebben gevonden. Nadat van dit voorval melding is gemaakt aan de commandant, werd de Marechaussee ter plaatse geroepen. Die zal verder onderzoek doen naar de vermeende  schennispleging. Het onderzoek wordt uitgevoerd door team zeden van de brigade recherche.

Bron: De Stentor

Lees verder... 16-7-2020

Prinsjesdag zonder rijtoer en balkonscène

Prinsjesdag vindt dit jaar plaats zónder Ridderzaal, zonder rijtoer van de koning en zonder balkonscène. De derde dinsdag van september zal een „sobere” invulling hebben. Dat maakten dinsdagochtend de burgemeester van Den Haag, de voorzitter van de Eerste Kamer en de commandant van de Koninklijke Marechaussee bekend. De coronaregels van de overheid gelden ook op Prinsjesdag, de dag waarop de koning in een verenigde vergadering van de Staten-Generaal een uiteenzetting geeft van het regeringsbeleid. Dat dit op de derde dinsdag van september (of eerder) moet gebeuren, ligt vastgelegd in artikel 65 van de Grondwet. Omdat in de Ridderzaal de 225 Eerste en Tweede Kamerleden niet op anderhalve meter afstand kunnen zitten, was al besloten dat de koning de troonrede in de Grote- of Sint Jacobskerk in Den Haag zal voorlezen. Om de dag „veilig” te laten verlopen, is nu ook besloten om de rijtoer van de koning vanaf paleis Noordeinde niet door te laten gaan. Normaal staan duizenden mensen langs de route om naar het koninklijk paar te zwaaien. Ook de balkonscène, waarvoor gewoonlijk mensen zich voor het paleis verdringen, gaat niet door. De gemeente Den Haag hoopt zo een toestroom van publiek te voorkomen. Hoe de koning en koningin naar de Grote Kerk gaan, is nog onbekend. Dat wordt „een verrassing”, zegt burgemeester Jan van Zanen. Hij noemde het „teleurstellend” voor het publiek: „Die kindertjes langs de route is altijd prachtig.” Het militair ceremonieel wordt eveneens afgeschaald. Van de meer dan 2.500 militairen en agenten langs de route, blijven „enkele tientallen” over. Er zal in elk geval een ereontvangst met muziek zijn, zegt Hans Leijtens, commandant van de Koninklijke Marechaussee en als Gouverneur der Residentie verantwoordelijk voor het militair ceremonieel in Den Haag. De troon van de koning en koningin zullen wel in de Grote Kerk staan, zegt Jan Anthonie Bruijn, voorzitter van de Eerste Kamer. Naast de Kamerleden en het kabinet zullen daar ook de gevolmachtigde ministers van het Caribisch deel van het Koninkrijk aanwezig zijn, en namens de ambassadeurs de deken. Verder zijn er geen genodigden. Het is voor het eerst sinds 1904, uitgezonderd de bezettingsjaren, dat de Verenigde Vergadering op Prinsjesdag niet op het Binnenhof plaatsvindt.

Bron: NRC.nl

Lees verder... 15-7-2020

Prinsjesdag aangepast, weinig militair ceremonieel

De traditionele buitenactiviteiten in Den Haag bij de viering van Prinsjesdag zijn dit jaar sterk aangepast. Dit om verspreiding van het COVID-19-virus tegen te gaan. De gebruikelijke rijtoer van de koning en het koninklijk gezelschap gaat niet door. Het militair ceremonieel bij de Grote Kerk en Paleis Noordeinde is beperkt. Prinsjesdag is dit jaar niet toegankelijk voor publiek. Dat kan het evenement wel via de televisie volgen. Burgemeester van Den Haag Jan van Zanen, minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten en voorzitter van de Verenigde Vergadering Jan Anthonie Bruijn namen dinsdag het besluit voor de aanpassingen tijdens Prinsjesdag. Dat gebeurde in overleg met de koning. Partijen hebben wel afgesproken de activiteiten als gevolg van de coronamaatregelen zo sober mogelijk, waar mogelijk met inachtneming van de traditie, uit te voeren. De afgeschaalde Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal is niet in de Ridderzaal maar in de Grote Kerk. Hier spreekt de koning de Troonrede uit.
De Haagse burgemeester besloot als Voorzitter van de Veiligheidsregio dat er geen ruimte is voor de traditionele activiteiten buiten de vergaderzaal. Het besluit is genomen in overleg met de koning, de lokale driehoek, de Voorzitter van de Verenigde Vergadering en de minister van Defensie. Tijdens evenementen is het zaak coronamaatregelen na te leven, waaronder de 1,5-meterafstand. Naar verwachting lukt dat niet als er veel mensen op Prinsjesdag afkomen. Daarom gaat de traditionele rijtoer van het Koninklijk Huis van Paleis Noordeinde naar de Verenigde Vergadering en terug naar het Paleis niet door. De gemeente Den Haag roept mensen daarom op de viering van Prinsjesdag via de televisie te volgen en niet naar Den Haag te komen. Al met al is ook het traditionele militair ceremonieel beperkt, zoals voor de ingang van de Grote Kerk. Bij aankomst van de koning is er nader in te vullen militair eerbetoon en waardige militaire muziek als er gasten arriveren. Over de precieze invulling van het ceremonieel volgt nog overleg. Het gebied rond de Grote Kerk is afgesloten, dus valt er niets te zien. De Grote- of Sint Jacobskerk in het Haagse centrum biedt in tegenstelling tot de Ridderzaal voldoende ruimte voor de 75 Eerste Kamerleden, 150 Tweede Kamerleden en leden van het kabinet, met inachtneming van de huidige richtlijn om 1,5-meter afstand te houden. Normaal zijn er op Prinsjesdag in de Ridderzaal circa 1.000 gasten. Nu is er slechts plaats voor zo’n 250 gasten. Het is voor het eerst sinds 1904 dat de Verenigde Vergadering op Prinsjesdag niet op het Binnenhof plaatsvindt.

Bron: FOK

Lees verder... 15-7-2020

Voortvluchtige crimineel zet tent op in de buurt van kasteel Drakensteyn

Een voortvluchtige crimineel koos dit weekend wel een hele slechte plek uit om zich te verschuilen. De man zette een tentje op in de buurt van kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche. Leden van de Koninklijke Marechaussee die als missie hebben het thuisverblijf van prinses Beatrix te beveiligen, kwamen de man tegen en besloten hem even aan te spreken. Dit leidde tot zijn aanhouding. De man stond met een tent en een auto op een plek die verboden terrein is voor onbevoegden. Surveillerende leden van de marechaussee zagen hem vannacht staan en besloten de wildkampeerder te controleren waarop bleek dat hij gezocht werd.  Ook handhavers van de gemeente Baarn waren inmiddels op de commotie afgekomen. Zij konden bevestigen dat de man inderdaad gezocht werd in het buitenland. Hierop is de politie ingeschakeld en werd de man in de boeien geslagen.

Bron: RTV Utrecht

Lees verder... 13-7-2020

Dutchbat 3 start website met animatie

De feiten over het VN-bataljon Dutchbat 3 bij elkaar. Dat is wat de makers willen met dutchbat3.info. De eerste informatie staat online en een eigen animatievideo over de val van Srebrenica valt meteen op. Deze neemt de kijker in 15 minuten mee naar de periode januari tot en met juli 1995.
De website is opgezet door de Vereniging Dutchbat 3. Zij wil schoolgaande jeugd, journalisten en andere geïnteresseerden een online bibliotheek bieden met alles wat met Dutchbat 3 te maken heeft. Denk aan de Nederlandse inzet in Srebrenica, Potočari en Simin Han, maar ook interviews met Bosniërs en hoe zij tegen Dutchbat 3 aankeken. Het moet een verdieping en een eerlijk beeld geven waarmee de bezoeker zijn eigen mening kan vormen.
De serie Srebrenica – De machteloze missie van Dutchbat staat ook op de site. Deze 3-delige documentaire van Coen Verbraak gaf afgelopen week veel mensen een verbijsterende kijk op de val van de enclave.
Dat is precies wat www.dutchbat3.info wil laten zien. Niet het neergezette beeld dat Dutchbatters erbij stonden en er naar keken, maar het verhaal van militairen die voor een onmogelijke taak stonden. 

Bron: Dutchbat3.info

Lees verder... 13-7-2020

Marechaussee grijpt in bij illegale bosrave met 500 bezoekers

De Koninklijke Marechaussee kwam vannacht in actie bij het Amsterdamse Bos. Zeker nu de mooie dagen aanbreken, denken velen vol heimwee aan zomers vol festivals en feestjes. In het Amsterdamse Bos verzamelde afgelopen nacht een groep van 500 bezoekers zich om toch een feestje te kunnen vieren. De illegale rave werd echter afgebroken door de politie, die daarbij ondersteund werden door een crew van de Koninklijke Marechaussee. „Ter plaatse bij het feest, onder het viaduct van de A9, zagen wij zo’n 500 personen”, zo schrijft de marechaussee op social media. Volgens de Marechaussee waren alle ingrediënten voor een ‘echt’ festival aanwezig. „Er was een muziekinstallatie en er werden lachgasballonnen verkocht. Ook moesten gasten entree geld betalen om het gebied te betreden. Toen wij aankwamen rijden, inclusief twee hondengeleiders van de politie, ging de groep uiteen en is het feest tot een einde gekomen. Er zijn geen personen aangehouden.”

Bron: Metro

Lees verder... 13-7-2020

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief