Actuele nieuwsberichten

Op deze pagina bieden we u een selectie van nieuwsberichten over de Koninklijke Marechaussee.

Syrische mensensmokkelaars aangehouden op A67

 Twee Syrische mensensmokkelaars zijn op de A67 bij Venlo opgepakt op verdenking van mensensmokkel. De twee mannen, van 39 en 43 jaar oud, liepen zondagochtend bij een controle tegen de lamp. Achterin in hun auto zaten twee andere Syriërs die niet over de juiste papieren beschikten. De twee vreemdelingen, van 20 en 24 jaar oud, hebben asiel aangevraagd. Het duo is daarop aangehouden op verdenking van mensensmokkel. Ze worden woensdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. De Koninklijke Marechaussee doet verder onderzoek in de zaak.

Bron: KMar

Lees verder...

Kilo's cocaïne gevonden in Breda en Rotterdam

De douane heeft vrijdag bij een controle een partij van ongeveer 150 kilo cocaïne aangetroffen. Dat gebeurde bij een transportbedrijf in de Botlek. Vermoedelijk heeft dit bedrijf niets met de drugssmokkel te maken, aldus de douane. De drug zat verstopt in plastic emmers met strooizout. De lading had als bestemming het Verenigd Koninkrijk. De drugs zijn in beslag genomen en vernietigd.

Ook in Breda werd cocaïne gevonden. De politie heeft op de A16 een 33-jarige Italiaanse automobilist aangehouden die in een verborgen ruimte van zijn voertuig 34 kilo cocaïne vervoerde. De in beslag genomen drugs hebben een straatwaarde van 1,2 miljoen euro. De Italiaan werd donderdag aan het eind van de middag aangehouden tijdens een gezamenlijke actie tegen grenscriminaliteit door de Nederlandse en Belgische politie en de Marechaussee, meldt de politie vrijdag. De Italiaan zit vast voor verder onderzoek. Hij wordt in België gezocht voor meerdere strafbare feiten.

Bron: Metronieuws

Lees verder...

Zes ton verstopt in kast in Rotterdam

In een woning in Rotterdam heeft de Koninklijke Marechaussee een bedrag van 591.750 euro gevonden. Het geld zat verstopt in een kast. De 67-jarige bewoner van het huis is opgepakt. Hij wordt verdacht van witwassen. Onderzoek moet duidelijk maken of het zijn geld was, of dat de man het bewaarde voor anderen. De marechaussee sluit niet uit dat er nog meer mensen worden gearresteerd.

De marechaussee doorzocht de woning vanwege een onderzoek naar drugssmokkel via Schiphol. De marechaussee werkt met de Douane en de FIOD samen in het zogenoemde Cargo Harc-Team Schiphol, dat drugssmokkel via de internationale luchthaven bestrijdt. Vorige week werden twee medewerkers van een bedrijf op Schiphol gearresteerd vanwege drugssmokkel. De huiszoeking in Rotterdam staat daar los van.

Bron: De Telegraaf 

Lees verder...

Apeldoorn: ‘nog niets gehoord over kazerne in Nieuw Milligen’

Nu de marinierskazerne uit Doorn niet naar Zeeland verhuist, is naar verluidt het defensieterrein Nieuw Milligen bij Apeldoorn in beeld. De gemeente heeft hierover nog niets gehoord uit Den Haag. De gemeente Apeldoorn kan nog niet reageren op de geluiden over Nieuw Milligen, zegt woordvoerder Carlo Spijk. ,,We gaan ervan uit dat Defensie ons op de hoogte brengt van eventuele ontwikkelingen.’’

Een paar jaar geleden leek Defensie het terrein te gaan afstoten. De gemeente en provincie bogen zich toen over de vraag wat een nieuwe invulling zou kunnen zijn. Toen Defensie in het najaar van 2017 aangaf het complex toch te houden, toonde de gemeente zich blij dat ‘Apeldoorn een belangrijke locatie voor Defensie is en blijft’, en kondigde ze aan daarover in gesprek te zullen gaan. De landmacht en de marechaussee hebben het terrein nu nog deels in gebruik. De gebouwen dienen als stalling voor voertuigen en er is een werkplaats. De marechaussee gebruikt het terrein als trainingslocatie. Mocht de keuze op Nieuw Milligen vallen, dan zal er het nodige ver(nieuw)bouwd moeten worden.

Binnen het Korps Mariniers was grote weerstand tegen de verhuizing naar Vlissingen. Een locatie centraal in het land, zoals Nieuw Milligen is, kan op meer draagvlak rekenen.

Bron: De Stentor

Lees verder...

Aantal autodiefstallen daalt verder

Goed nieuws: er zijn wederom minder auto’s gestolen. Daarmee wordt de dalende trend doorgezet. Opvallend genoeg worden er wel meer jongere auto’s gestolen dan voorheen.

Het Landelijk Informatiecentrum Voertuigdiefstal heeft een nieuw rapport gepubliceerd. Daaruit blijk dat vorig jaar 7.107 eigenaren van een personenauto te maken kregen met diefstal van hun voertuig. Daarmee neemt het aantal autodiefstallen wederom af. In 2015 werden nog 10.091 auto’s ontvreemd, maar sindsdien loopt dat aantal gestaag terug. In 2018 ging het nog om 7.261 auto’s. In totaliteit zijn er in 2019 wel nipt meer voertuigen gestolen. Met 23.636 stuks zijn dat er iets meer dan in 2018, toen 23.127 voertuigen werden gestolen. Er werden vooral meer zware bedrijfsvoertuigen en brom- en snorfietsen gestolen. Oook werden er een kleine 1.600 motoren ontvreemd. 

De meeste personenauto’s werden in Oost-Nederland (1.059) gestolen, gevolgd door Amsterdam (977) en Haaglanden (871). Bij de Landelijke Eenheid en Koninklijke Marechaussee werden resepectievelijk 458 en 20 personenvoertuigen gestolen. De hoofdstad staat wel met stip bovenaan op het gebied van de diefstal van brom- en snorfietsen met 2.222 exemplaren.

Van alle gestolen personenauto’s werd 40,8 procent teruggevonden. In 2019 werden 2.898 eigenaren dus herenigd met hun bezit. Van alle voertuigen werden 8.413 eigenaren blij gemaakt met de vondst van hun eigendom. Het grootste deel van de voertuigen is binnen een dag teruggevonden. Daarna neemt de kans logischerwijs steeds verder af. 

De dieven richten hun pijlen steeds meer op jongere auto’s. Het aandeel van gestolen auto’s van 0 tot 3 jaar nam met 10 procent toe tot een totaal van 1.826 personenauto’s. Vooral auto’s van twee jaar oud zijn populair met een plus van dik 33 procent ten opzichte van een jaar eerder. In de categorie jonggebruikte auto’s scoren Toyota’s hoog met 270 stuks, gevolgd door Audi (234) en Volkswagen (198). In de hele lijst van gestolen auto’s staat Volkswagen ruimschoots bovenaan met 1.1514 auto’s. Audi, Toyota en Renault volgen met achtereenvolgens 674, 517 en 492 auto’s. Onderaan de lijst treffen we Honda, Chevrolet en Daihatsu, waarvan 27, 24 en 21 exemplaren werden gejat.

Het diefstalrisico laat zien hoe groot de kans is dat een auto van een bepaald merk wordt gestolen. Uit het rapport blijkt dat eigenaren van Land Rovers zich de grootste zorgen moeten maken: 1 op de 304 Land Rovers wordt namelijk gestolen (met een terugvindpercentage van 43,5 procent). Lexus volgt met 1 op de 412. Bij Volkswagen is de kans 1 op 690 dat een auto van dat merk wordt gestolen (met een terugvindpercentage van 33,2 procent). Bij Hyundai is de kans het kleinst dat een auto wordt gestolen, met een diefstalrisico van 1 op 4.524. In de modellenlijst staat de Audi A1 bovenaan, met een kans van 1 op 128, gevolgd door de Toyota C-HR (1 op 132) en Mercedes-Benz E-klasse (1 op 348). Onder het dievengilde scoort de Polo net iets beter dan de Golf: 584 Polo’s werden er ontvreemd, tegenover 582 Golfs. Volgens het onderzoek zijn er slechts twee Tesla’s gestolen.

Bron: Autoweek.nl

Lees verder...

Marechaussee onderzoekt strafbare feiten militair in Caribisch gebied

Patrouille te Willemstad

De Koninklijke Marechaussee heeft afgelopen weekend op Bonaire een 31-jarige militair aangehouden voor openbare dronkenschap. Daarnaast wordt hij verdacht van bedreiging. Naar aanleiding van de eerder gedane bedreiging door dezelfde man, is zijn woning op Curaçao doorzocht. Hier zijn geen bijzonderheden aangetroffen. De Marechaussee doet, onder leiding van het Openbaar Ministerie op Curaçao, verder onderzoek naar de militair.

Bron: KMar

Lees verder...

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief