Actuele nieuwsberichten

Op deze pagina bieden we u een selectie van nieuwsberichten over de Koninklijke Marechaussee.

Aandacht voor digitale veiligheid en fraude

Aandacht voor digitale veiligheid en fraude bevestigt noodzaak Centrum Veiligheid en Digitalisering in Apeldoorn
De recente aandacht voor digitale veiligheid en fraude vanuit de Tweede Kamer en Raad van Europa bevestigt de noodzaak van een landelijk Centrum voor Veiligheid en Digitalisering. In dit centrum, gevestigd in Apeldoorn, bundelen de Politieacademie, de Koninklijke Marechaussee, hogeschool Saxion, Universiteit Twente en Aventus hun krachten met gemeente, landelijke en Apeldoornse bedrijven.
Aanjager van het centrum Lodewijk Asscher: “Ik ben blij met de motie van de Kamerleden Palland en Ellemeet en de benoeming van heer Markink (gedeputeerde Provincie Gelderland) als rapporteur digitalisering Raad van Europa. De recente voorbeelden van bedrijven die slachtoffer werden van gijzelsoftware onderstrepen opnieuw het belang van een nationaal expertisecentrum. Een centrum dat niet alleen onderzoek doet naar cyberveiligheid en het gebruik in het veiligheidsdomein, maar ook kennis overdraagt en mensen opleidt.”
Nieuwste forensische opsporingstechnieken
Het centrum is een unieke samenwerking op het gebied van onderwijs, onderzoek en praktijk. Een ontwikkeling die goed past bij de groeiende samenwerking binnen de Cleantech Regio Apeldoorn, Deventer, Zutphen. Hier kan aanstormend talent van de politie en Koninklijke Marechaussee kennismaken met de nieuwste forensische digitale opsporingstechnieken en digitale aanpak van ondermijning.
Onderwijs op maat
Ook medewerkers van organisaties en bedrijven kunnen er op maat gesneden onderwijstrajecten volgen op het terrein van cybersecurity en cybercrime. Die dragen bij aan een veilige- en verantwoorde toepassing van sleuteltechnologieën. Bachelor-studenten Integrale veiligheidskunde kunnen bij het kenniscentrum doorstuderen in op maat gesneden masterprogramma’s.
Groot vraagstuk, grote urgentie
“Op het gebied van (digitale) veiligheid is een groot tekort aan kennis en medewerkers. Alleen de Nationale Politie zoekt al in de komende vijf jaar 17.000 nieuwe medewerkers. Bij Defensie staan jaarlijks 8.000 vacatures open en worden er slechts 4.000 ingevuld. Talloze bedrijven, groot en klein, kampen met moeilijk vervulbare vacatures op gebied van digitale veiligheid. De vraagstukken zijn dus enorm, net als de urgentie”, aldus Asscher. “Het Centrum Veiligheid en Digitalisering staat klaar om samen met het Rijk aan deze opgaven te gaan werken.”


Bron: 112 Apeldoorn

Lees verder... 1-12-2021

Chauffeur smokkelt vreemdeling in vrachtwagencabine

Gisteravond heeft de Koninklijke Marechaussee bij Hoek van Holland een vrachtwagenchauffeur aangehouden die in zijn cabine een man probeerde te smokkelen naar Engeland.
De Marechaussee controleerde de vrachtwagentrailer en de cabine. Achter de bestuurdersstoel troffen ze onder een hoopje kleding een man aan. De 40-jarige chauffeur uit Moldavië is aangehouden op verdenking van mensensmokkel. De 23-jarige Albanese vreemdeling zal vanavond op het vliegtuig terug naar Albanië gestuurd worden.


Bron: persbericht Brigade KMar Zuid Holland

Lees verder... 1-12-2021

Marechaussee krijgt nieuwe uitrusting

Militairen van de marechaussee hebben vandaag de nieuwe uitrusting gekregen. Het gaat om een zwarte uitvoering van de stukken die aan alle operationeel geplaatste militairen wordt verstrekt. De uitrusting bestaat uit een protectievest, draagvest en riem.
De uitrusting maakt deel uit van STRONG (Soldier Transformation Ongoing). Personeel van de Hoog Risico Beveiliging en Gewapende Beveiliging Burgerluchtvaart op Schiphol draagt dit als eerste binnen de marechaussee.
De uitrusting biedt meer comfort en is voorzien van de nieuwste innovatie. In de riem zit het Micro Fusion Systeem. Het gewicht van het vest steunt hierdoor nog meer op de heupen en minder op de schouders. De kans op rugblessures is daardoor een stuk kleiner.
De vesten zijn  volledig afgestemd op de wensen van de marechaussee.


Bron: Ministerie van Defensie

Lees verder... 1-12-2021

Zangeres Ari Lennox maakt excuses aan KLM voor gedrag op Schiphol

De Amerikaanse zangeres Ari Lennox is bij aankomst op Schiphol gearresteerd, nadat ze woest werd omdat ze naar eigen zeggen etnisch was geprofileerd door een KLM-medewerker. De Koninklijke Marechaussee zegt dat ze is aangehouden omdat ze agressief en dronken zou zijn geweest. Lennox heeft inmiddels haar excuses aangeboden.
‘Wow Amsterdam, ik ben geschokt. Ik was zo blij om te mogen reizen en deze verschrikkelijke vrouw… Ik heb nog nooit zulk flagrant racisme meegemaakt,’ aldus Lennox in een van haar tweets. Vervolgens richtte ze zich tot de beveiliging en vliegtuigmaatschappij KLM. ‘Fuck Amsterdamse beveiligers. Ze haten zwarte mensen.’
De marechaussee bevestigde dat de vrouw werd gearresteerd vanwege haar agressieve gedrag en omdat ze dronken was. “Ze wilde niet kalmeren,” aldus een woordvoerder. Het is onduidelijk hoe lang Lennox in hechtenis blijft.
KLM startte een onderzoek om te achterhalen wat er precies is gebeurd. Volgens een woordvoerder ‘heeft er een woordenwisseling plaatsgevonden die ging over het inzien van haar legitimatie’. “Mevrouw toonde niet het juiste document. Toen de medewerker haar daarop aansprak, heeft ze de verkeerde conclusies getrokken. Inmiddels heeft haar management excuses aan ons aangeboden.” Lennox komt later maandag zelf nog met een statement.
De Amerikaanse zangeres, geboren als Courtney Shanade Salter, brak in 2016 door met haar debuutalbum Pho. In 2019 trad ze op in de Tolhuistuin. Wat de reden van haar bezoek aan Nederland was, is niet bekend.


Bron: Het Parool

Lees verder... 30-11-2021

Bekende Amerikaanse zangeres aangehouden na wangedrag

Bekende Amerikaanse zangeres aangehouden na wangedrag: 'Beveiliging Schiphol haat zwarte mensen!'
Een Amerikaanse R&B-zangeres is maandagochtend op Schiphol aangehouden. De 30-jarige artieste werd volgens de marechaussee meegenomen voor het verstoren van de openbare orde nadat ze luchthavenpersoneel had beschuldigd van racisme.
Volgens de marechaussee werd zij aangehouden vanwege haar agressieve gedrag en omdat ze dronken was. “Ze wilde niet kalmeren”, aldus een woordvoerder tegen De Telegraaf. Het is onduidelijk hoe lang zij in hechtenis blijft.
Op haar Twitter-pagina is te zien hoe de zangeres, die 700.000 volgers heeft, het luchthavenpersoneel uitmaakt voor rotte vis. “Fuck Amsterdam security. They hate black people”, schrijft ze onder andere.
De zangeres krijgt in de reacties op Twitter veel kritiek op haar ongenuanceerde uitspraken. Verschillende twitteraars zeggen dit beeld van het personeel op Schiphol niet te herkennen. Er zijn ook mensen die haar steunen en nu niet meer naar Amsterdam willen reizen.

 

Bron: Luchtvaart nieuws.nl

Lees verder... 30-11-2021

Twintig arrestaties na controles rond verboden demonstratie in Nijmegen

De politie heeft zondag op zowel toegangswegen naar Nijmegen als in het stadscentrum twintig mensen gearresteerd. Zij waren mogelijk op weg naar een verboden demonstratie.
Er waren volgens de politie aanhoudingen voor verboden wapenbezit, opiumbezit, belediging, overtreding van de noodverordening en witwassen. Ook moest één verdachte nog een straf uitzitten. De meeste verdachten hadden volgens de politie een link met de verboden demonstratie.
Politie en marechaussee controleerden zondag de toegangswegen naar het centrum van Nijmegen vanwege een voorgenomen demonstratie van Nederland in Verzet. Die demonstratie werd door burgemeester Hubert Bruls verboden.
In de stad geldt tot zondag 22.00 uur een noodverordening. Vermoed werd dat duizenden relschoppers en voetbalhooligans van plan waren naar de stad te komen.
Op grond van de verordening mag de politie iedereen tegenhouden, fouilleren, de toegang tot het stadscentrum weigeren of arresteren bij signalen die duiden op demonstreren of op een confrontatie met anderen.
Voertuigen gecontroleerd op toegangswegen
Op alle toegangswegen laten politie en marechaussee auto's stoppen om voertuigen en inzittenden te controleren. Ook bij het station worden mensen gecontroleerd. In de stad zijn vele tientallen agenten, politie te paard en ME-busjes zichtbaar aanwezig.
Ongeveer honderd actievoerders verzamelden zich op de Grote Markt. Nadat de politie liet weten dat er een samenscholingsverbod gold, is het plein zonder problemen schoongeveegd. De politie blijft op volle sterkte in en rond het centrum controleren, aldus een woordvoerder.


Bron: NU.nl

Lees verder... 29-11-2021

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief