Op deze pagina bieden we u een selectie van nieuwsberichten over de Koninklijke Marechaussee.
Rechercheurs houden alles tegen het licht: Sicco’s contacten, tegenslagen, telefoonhistorie, ambities, frustraties… Maar er wordt geen enkel aanknopingspunt gevonden.
Soms wandelen er gebeurtenissen of personen door je geheugen zonder dat er eigenlijk een aanleiding voor is. Zoals vorige week, op een warme zondag. Ik staarde wat over het water van het Spaarne, zag een stoet aan plezierbootjes voorbijkomen en opeens was hij daar: Sicco Cuperus. Werd ik onbewust getriggerd door een voorbijganger die op hem leek? Was het de connectie met het water? Hoe dan ook, ik stond weer even stil bij de vermissing van de 36-jarige marechaussee Sicco-Jan Cuperus uit Friesland. Een zaak die voelt als gisteren, maar inmiddels al negen jaar voortsleept.
Het was in de tijd van het programma Tros Vermist toen ik voor het eerst met het drama werd geconfronteerd. Ik gebruik dat woord niet graag, maar het is hier wel op z’n plaats. Zelden heb ik zoveel wanhoop gezien in de ogen van radeloze ouders. Ik zie ze nog zitten, daar in de wachtruimte van de Hilversumse studio. Helemaal vanuit het hoge noorden overgekomen. Het was spannend, eng en onwennig, zo gaf de vader toe, maar ze hadden geen keus. Al moesten ze op handen en voeten het land door, alles zouden ze er voor over hebben om hun zoon terug te vinden. Met tranen in de ogen vertelde Piet Cuperus het verhaal.
Het is 9 juni 2014, even na 12.00 uur, als Sicco niet op zijn werk verschijnt. De Fries werkt sinds 1999 bij de Koninklijke Marechaussee en is inmiddels opgeklommen tot opperwachtmeester. Na diverse stationeringen is hij uiteindelijk op de brigade Waddengebied terechtgekomen. Collega’s kennen Sicco als punctueel en daarom is het verontrustend dat hij die middag zomaar is weggebleven. Omdat Sicco de telefoon niet opneemt, wat ook ongewoon is voor zijn doen, wordt besloten bij hem thuis te gaan kijken. Maar ook daar is het angstig stil. Tijd dus om de ouders in te lichten.
Als die later die dag samen met de politie een kijkje nemen in Sicco’s woning aan de Zuidvliet in Leeuwarden, treffen ze een verontrustend en haast surrealistisch tafereel aan. Op de grond staat een stofzuiger, klaar voor gebruik. De televisie staat nog aan en Sicco’s telefoon ligt op de lader. Omstandigheden die de indruk wekken dat de marechaussee op stel en sprong de woning heeft verlaten om een pizza te halen en elk moment terug kan komen. Omdat Sicco’s BMW nergens te zien is, kan worden geconcludeerd dat hij er met de auto vandoor is gegaan. Maar waar naartoe? En wat was er zo dringend?
Omdat Sicco Cuperus werkzaam is als militair wordt het onderzoek uitgevoerd door de recherche van de marechaussee. Alles wordt tegen het licht gehouden, Sicco’s contacten, tegenslagen, beoordelingen, telefoonhistorie, ambities, frustraties; echt alles. Er moet iets zijn, zo redeneren de rechercheurs terecht, dat de plotselinge vermissing kan verklaren. Maar het pakt anders uit. Er wordt geen enkel aanknopingspunt gevonden. Even lijkt er een lichtpuntje te zijn als bij een verlaten zuivelfabriek in Marrum Sicco’s auto wordt aangetroffen. Maar eigenlijk maakt het de zaak alleen maar mysterieuzer, want ook dit valt op geen enkele manier te verklaren. Sicco had niets met Marrum, kwam daar nooit en kende er niemand. Zoektochten in de omgeving leveren niets op en de zaak loopt uiteindelijk muurvast.
Negen jaar na dato is Sicco nog altijd spoorloos. Je moet er niet aan denken wat zoiets doet met de ouders. Het verdriet en de wanhoop die ik destijds in hun ogen zag, zal er niet minder op zijn geworden. Maar berusting? Nee. Ze zullen blijven hopen, net zolang tot die ene tip binnenkomt. Dus mocht iemand iets weten over het lot van hun zoon, laat het alsjeblieft weten.
Bron: Artikel van Henk Strootman Panorama
SCHIPHOL – Vanaf donderdag kunnen alle reizigers vanaf 14 jaar oud gebruik maken van de eGates op Schiphol, meldt de marechaussee. De minimumleeftijd van de selfservice paspoortcontrole was voorheen 16 jaar.
Bij de eGates kunnen reizigers zelf hun paspoort scannen om de grens over te gaan. Ze zijn bedoeld om de grenspassage te versimpelen en wachtrijen in te korten.
Bron: Luchtvaartnieuws.nl
Vandaag zijn er door de Landelijke Bijstands Organisatie van de Koninklijke Marechaussee ergonomische tests uitgevoerd met het nieuwe 12kN Manticore voertuig. Dit voertuig gaat de nu nog ingebruik zijnde YPR765 vervangen. Het wordt ook het standaard voertuig voor de nieuwe eskadrons. Dit zowel ten behoeve van de bijstands- en MP-functie als de samenwerking met de Nationale Reserve bij de bescherming van vitale militaire en civiele infrastructuur en processen.
Bron: Programmamanager MP-taken KMar op linkedIn
De Koninklijke Marechaussee controleert reizigers langs de A67 aan de grens met België. (Beeld: ANP)De Koninklijke Marechaussee controleert reizigers langs de A67 aan de grens met België. (Beeld: ANP)
Op de A12 ter hoogte van het Gelderse Zevenaar is woensdagochtend een 49-jarige man uit Duitsland aangehouden op verdenking van mensensmokkel.
Toen de marechaussee zijn personenauto controleerde, bleek dat hij mensen vervoerde die geen identiteitsbewijs bij zich hadden en vertelden dat ze uit Syrië kwamen. In totaal zaten er vier mensen in de auto, van wie alleen de aangehouden bestuurder een Duitse verblijfsvergunning had.
Steekproef controle
De auto van de man uit Duitsland werd gecontroleerd in het kader van het zogeheten Mobiel Toezicht Veiligheid, waarmee de Koninklijke Marechaussee illegale migratie en mensensmokkel probeert tegen te gaan.
De dienst voert daarom regelmatig steekproefsgewijs controles uit op wegen in grensgebieden. Dat gebeurt ook in treinen, op het water en op luchthavens.
Bron: Hart van Nederland
Elk vliegtuig gecontroleerd: ministerie trekt geld uit voor marechaussee op Breda International Airport
Na de Brexit landen er regelmatig vliegtuigen van buiten de EU in Bosschenhoofd. Het ministerie van Justitie & Veiligheid wil alle passagiers die op Breda International Airport landen gaan controleren, en dat kost geld.
Voorheen waren de controles niet zo streng, vertelt vliegvelddirecteur Jan Voeten. ,,Dat was risico-gestuurd. Vliegtuigen stuurden een passagierslijst met paspoortnummers door, en dan besloot de marechaussee of ze langskwam of niet.”
Dat is nu verleden tijd. Dat heeft enerzijds te maken met de Brexit. Daardoor zijn de regels voor Engelse strenger geworden. Anderzijds landen er steeds vaker vliegtuigen van rond de grenzen van de Schengenzone in West-Brabant. Volgens Europese regels moeten alle mensen die van buiten de EU komen direct gecontroleerd worden wanneer ze landen. ,,Engelsen krijgen tegenwoordig zelfs een stempel in hun paspoort”, vertelt Voeten.
Passagiers doorgeven
,,Twee uur voor vertrek moet een vliegtuig uit Engeland doorgeven wie er aan boord is”, zegt hij. ,,Die gegevens geven wij door aan de Marechaussee. En vervolgens voeren zij de controles uit.”
Daarnaast is het Mobiel Toezicht Vreemdelingen ingesteld. ,,Dat betekent dat er steekproefsgewijs wordt gecontroleerd wie de grens over gaat, bijvoorbeeld bij Ossendrecht of Hazeldonk.” Dat doen ze sinds kort ook op zijn vliegveld, vertelt Voeten.
Om al die controles op Breda International Airport en op de vliegvelden in Budel en Arnemuiden uit te voeren, is er extra marechaussee nodig. Daarom reserveert de regering in de miljoenennota volgend jaar 3,5 miljoen euro zodat men extra mensen kan aannemen. Dat bedrag stijgt naar bijna 6,5 miljoen in 2026.
Volgens Voeten betekent het niet dat er straks 24 uur per dag bewaking op het vliegveld aanwezig is. ,,Meestal komen ze een kwartiertje voor het vliegtuig landt of vertrekt, en dan zijn ze snel weer weg.”
Bron: BN DeStem
Boeteregen bij grote verkeerscontrole in regio Breda en Tilburg, politie slaat toe vanuit touringcar
De verkeerspolitie heeft dinsdag in samenwerking met de Koninklijke Marechaussee 111 bekeuringen in de regio uitgedeeld aan bestuurders die de verkeersregels overtraden.
Vanuit een touringcar en twaalf onopvallende auto’s gingen de agenten te werk. De actie was voornamelijk gericht op het ‘ongestoord onderweg zijn zonder afleiding van de mobiele telefoon’. Dat ging bij veel weggebruikers toch mis: 89 van de 111 bekeuringen waren voor het vasthouden van de mobiele telefoon tijdens het rijden.
02:24
Politie spot appende bestuurders vanuit touringcar
Twaalf onopvallende auto’s
Vanuit de touringcar nam de politie de overtredingen waar. In de omgeving van die bus reden twaalf onopvallende politieauto’s, waarvan drie van de Koninklijke Marechaussee. Deze zorgden ervoor dat de overtreders werden gesnapt.
De controle vond plaats op de snelwegen A16, A58, A27 en A59. Ook op de Midden-Brabantweg tussen Tilburg en Waalwijk, de Ringbaan-West in Tilburg en de Backer en Ruebweg in Breda werd gecontroleerd.
De 111 bekeuringen werd met name voor de volgende zaken uitgeschreven:
- 89 keer voor het vasthouden van een mobiele telefoon tijdens het autorijden
- 7 keer voor het niet tonen op eerste vordering van het rijbewijs
- 5 keer voor overschrijding van de maximumsnelheid
- 3 keer voor het niet dragen van de gordel
Verder werd van één automobilist het rijbewijs ingevorderd, omdat hij 160 kilometer per uur reed, waar 100 kilometer per uur was toegestaan.
Bron: Brabants Dagblad
Als SMC'er ontvangt u zes keer per jaar het rijk geïllustreerde tijdschrift Marechaussee Contact.
Meld u meteen aan om mee te doen!
De vermissing van Sicco-Jan Cuperus: '9 jaar na dato is hij nog altijd spoorloos'
EGates Schiphol ook geopend voor 14- en 15 jarigen
Test met de mogelijke vervanger van de YPR765
Marechaussee houdt man aan die Syriërs in zijn auto vervoerde