Actuele nieuwsberichten

Op deze pagina bieden we u een selectie van nieuwsberichten over de Koninklijke Marechaussee.

Regiobijeenkomst Achterhoek op 15 nov 2024

Op initiatief van Stichting Marechaussee Contact is in januari 2024 gestart met het organiseren van bijeenkomsten voor post-actieve KMar-collega’s "in het land".

In de mooie Achterhoek in het idyllische plaatsje Zelhem (buitengebied) zal op vrijdag 15 november 2024 de eerste "Regio-bijeenkomst Achterhoek" plaatsvinden.

Op vrijdag 15 november 2024 van 14.00 - 17.00 uur.

Vanuit het verleden weet ik dat een groot aantal Marechaussees overgestapt zijn naar de Politie, o.a. Doetinchem, Winterswijk en Zutphen! Ik verzoek u grote bekendheid te geven aan deze uitnodiging voor de "Regio-bijeenkomst Achterhoek".

Aanmelden voor 01 november 2024! De eerste vier consumpties en de borrelhapjes worden u aangeboden door de SMC daarna is het voor eigen rekening (Achterhoekse prijzen). Er is voldoende gratis parkeergelegenheid.

Buurthuis D'n Draejer
Velswijkweg 50
7021 KT Zelhem

RC Geert Biesheuvel,

geertbiesheuvel@gmail.com
06-19544465

Lees verder... 20-7-2024

Regel het. Dit is heilig’, beet Mark Rutte Poetin over de telefoon toe

Regel het. Dit is heilig’, beet Mark Rutte Poetin over de telefoon toe
ANGELA KIJKT TV De meer dan indrukwekkende docuserie De echo van MH17 raakt op alle fronten. Voor het eerst doen ook mensen van achter de schermen hun verhaal. ‘Als je kind dagenlang levenloos op een bloedhete Oekraïense akker ligt, ten prooi aan dieren en rebellen, kun je alleen maar hopen op een man als forensisch expert Fred de Wit’, schrijft Angela de Jong.
En ineens was het maandagavond weer 17 juli 2014. Die bizarre donderdagmiddag waarop langzaam het nieuws doorsijpelde dat er iets ergs was gebeurd in Oekraïne. Iets dat zo groot was, zo afschuwelijk, dat je het je gewoon niet kon voorstellen. Een vliegtuig vol vrolijke vakantiegangers, jonge gezinnen, opa’s en oma’s, kleinkinderen, jongeren met uitpuilende rugzakken. Neergeschoten.
De meer dan indrukwekkende docuserie De echo van MH17, deze week elke dag op NPO 2, weet vanaf de eerste seconde moeiteloos dát gevoel van tien jaar geleden te vangen. Nabestaanden vertellen aan de hand van een tijdlijn gedetailleerd waar ze waren, hoe ze het nieuws te horen kregen, wat ze voelden, wat ze deden. Daartussen zitten radio- en Journaalfragmenten waardoor de omvang van de aanslag steeds duidelijker en definitiever wordt.

Er zijn foto’s en appjes die de zorgeloze vakantiegangers naar het thuisfront stuurden, vlak voor ze opstegen. Al had de jonge Tallander wel een gek gevoel. Als er iets gebeurt wil ik Fly On van Coldplay op mijn begrafenis, liet hij zijn zus weten. Die werd boos en legde haar telefoon weg.

Maar wat de serie helemaal bijzonder maakt is dat de makers ook andere betrokkenen bereid hebben gevonden om terug te blikken. Ex-premier Mark Rutte bijvoorbeeld. ‘Ik zei tegen Poetin: jij hebt invloed daar, ik niet. Regel het. Dit is heilig.’ Net als een forensisch expert die binnen een dag naar Oekraïne vertrok om daar aan de moeilijkste klus van zijn leven te beginnen.

Maar wat me vooral trof, was hoe respectvol, nee liefdevol, hij over de slachtof­fers sprak.
Angela de Jong
Er werd op 17 juli 2014 meteen al geconstateerd dat elke Nederlander iemand kende aan boord van MH17. Wel, deze forensisch expert, Fred de Wit genaamd, had er zélf in moeten zitten. Op huwelijksreis. Maar die had hij op het laatste moment een paar weken vervroegd.

Hij vertelde openhartig over hoe het daar ter plekke ging, tussen de gewapende rebellen. Hoe lastig het manoeuvreren was. Hoe hij ‘voor de zekerheid’ afscheidsbrieven schreef. De kans op gijzeling was reëel. Hoe ze met de auto als een gek over de Oekraïense wegen reden. Want dan ben je moeilijker te raken.

Maar wat me vooral trof, was hoe respectvol, nee liefdevol, hij over de slachtoffers sprak. Als ik aan MH17 denk, moet ik altijd denken aan al die nabestaanden die dagenlang met het afschuwelijke idee moesten leven dat hun kind, hun broer, moeder of vader, open en bloot op de bloedhete akkers lag, in oorlogsgebied, prooi voor dieren maar vooral ook voor nietsontziende mannen die plunderen of morbide grappen uithalen. Dan kun je alleen maar hopen op mensen als Fred de Wit, die bereid zijn hun leven te wagen om jouw dierbare zijn of haar menselijke waardigheid terug te geven.

Het ene beeld in de documentaire van die minuut stilte bij de wagons vol lichaamsdelen en hoe ze eindelijk begonnen te rijden, de eerste etappe van de lange weg terug naar huis, zal me nog lang bijblijven. Het was tien jaar geleden niet te bevatten en dat is het nu nog steeds niet.

 

Bron: AD

Lees verder... 18-7-2024

Marechaussee op Schiphol verstrekt deze zomer meer nooddocumenten

SCHIPHOL (ANP) - De Koninklijke Marechaussee op Schiphol ziet deze zomervakantie vooral drukte bij het verstrekken van nooddocumenten. Volgens een woordvoerder is het drukker dan vorig jaar, omdat veel paspoorten dit jaar aflopen. "Het is druk, maar het verloopt over het algemeen goed. We zien geen extremen."
In diverse gemeenten zijn lange wachttijden voor het verlengen van een paspoort, door een piek in het aantal aanvragen. Door een wijziging in de regelgeving hebben veel mensen dit jaar een nieuw identiteitsbewijs nodig. "We doen een oproep aan mensen tijdig te kijken of een paspoort niet verloopt. Voor sommige landen, zoals Turkije, moet het nog een half jaar geldig zijn. We zien dat mensen dat niet altijd op orde hebben en dat zorgt voor vertraging en stress."
Nu ook Noord als laatste regio in ons land vakantie krijgt, verwacht Schiphol komend weekend wederom piekdagen, met rond de 81.500 vertrekkende reizigers per dag. Volgens een woordvoerster verloopt de vakantiedrukte tot nu toe goed. Ze spreekt van een "beheersbare operatie". "Het is lekker druk."
Door personeelstekorten op de luchthaven bij onder meer de beveiliging ontstonden twee jaar geleden lange rijen tijdens vakantieperiodes. Schiphol gaf eerder al aan deze zomer geen chaotische taferelen te verwachten. Reizigers moeten er wel rekening mee houden dat de wachttijden langer zijn bij de check-in, de securitycontrole of paspoortcontrole.


Bron: Media

Lees verder... 18-7-2024

55 Nederlandse politiemensen en marechaussees helpen bij Spelen

PARIJS (ANP) - De Franse politiediensten krijgen tijdens de Olympische Spelen hulp van 55 politie- en marechausseemedewerkers uit Nederland. Ze gaan helpen op evenementen waarbij veel Nederlanders aanwezig zijn, laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten.

Er worden 45.000 agenten en gendarmes ingezet voor de beveiliging van de Spelen, meldde de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin woensdag. Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat Franse agenten worden bijgestaan door 1800 mensen uit 43 andere landen, waarvan 31 Europese landen. Zij worden vooral ingezet op stations, luchthavens en de locaties waar de wedstrijden gehouden worden.
De Nederlandse politiemensen worden ingezet op plekken met veel Nederlanders. Welke plekken dat precies zijn, zegt het ministerie nu niet. Ook is niet bekend om hoeveel politiemensen en hoeveel medewerkers van de marechaussee het gaat.

De buitenlandse politie heeft in Frankrijk geen bevoegdheden. Ze worden daarom gekoppeld aan Franse collega's. Volgens het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken ligt het voor de hand dat de politiemensen met de Franse politie samenwerken en de Koninklijke Marechaussee met hun Franse evenknie, de Gendarmerie.


Bron: Media

Lees verder... 18-7-2024

Militair die gewapend rondliep in winkelcentrum zelfde dag op vrije voeten

Militair die gewapend rondliep in winkelcentrum zelfde dag op vrije voeten: ‘Wapen hing ter decoratie aan muur kazerne’*
De militair die afgelopen vrijdag rond het middaguur met een indrukwekkend groot wapen door winkelcentrum Hatert liep, is nog diezelfde avond vrijgelaten. De man wordt verdacht van bedreiging, het overtreden van de Wapenwet en de Opiumwet.

Het was flink schrikken voor personeel en winkelend publiek in Hatert. Rond het middaguur liep daar een man in militair tenue met een lang geweer over straat. Omstanders belden direct de hulpdiensten die rap met verschillende eenheden, uitgerust met kogelwerende vesten, ter plaatse kwamen.

De man werd bij de ingang van de flat, ingeklemd tussen de telefoonwinkel en de bloemist, aangehouden en meegenomen voor verhoor.

*Verdachte zelfde avond vrij*
Een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee vertelt dat de man, een militair in actieve dienst, op de avond van het incident is vrijgelaten. ,,De officier van justitie van de marechaussee heeft de verdachte na een eerste verhoor in verzekering gesteld. Later nog diezelfde vrijdag is het besluit genomen dat hij het verdere onderzoek en de afdoening van zijn zaak in vrijheid mag afwachten.”

Het wapen waarmee de verdachte rondliep, blijkt een ongevaarlijk pronkstuk te zijn. ,,Het onklaar gemaakte lange wapen hing ter decoratie aan de muur van de kazerne”, vertelt de woordvoerder. ,,De verdachte heeft dit wapen meegenomen naar het winkelcentrum.”

Over zijn motief wordt voorlopig niets naar buiten gebracht. Eerder is al wel bekendgemaakt dat de verdachte in een van de flats boven het winkelcentrum woont. Of hij daar is teruggekeerd en of hij er alleen woont, blijft onbekend, net zoals zijn leeftijd en militaire rang. ,,Omwille van de privacy worden er geen verdere details vrijgegeven”, stelt de woordvoerder.

*Bedreiging*
Verder blijft ook onduidelijk van wat voor soort bedreiging de man wordt verdacht of waarom hij op basis van de Opiumwet wordt aangeklaagd. De Kmar-woordvoerder kan niet zeggen of de man hangende het onderzoek en na een eventuele veroordeling zijn beroep weer mag uitoefenen. ,,Dat is aan zijn werkgever, Defensie. Als Marechaussee doen wij alleen het strafrechtelijk onderzoek.”

Vrijdag is de woning van de verdachte doorzocht. Daarbij zijn geen wapens, munitie of andere bijzonderheden aangetroffen.

 

Bron: Limburger.nl

Lees verder... 18-7-2024

Uitslag Stelling: ’Terug naar grenstoezicht’

De meeste stellingdeelnemers staan volledig achter de plannen van het nieuwe kabinet voor het verscherpen van grenscontrole en het invoeren van grensbewaking. „Schengen werkt niet, dus dan maar ouderwetse controle aan de grens”, klinkt het.

Werkgeversorganisaties, Transport en Logistiek Nederland en meerdere hoogleraren slaan alarm om de plannen van PVV, VVD, NSC en BBB voor de aanscherping van grenscontrole. Volgens deze partijen zal dit desastreus uitpakken voor de Nederlandse economie. Slechts een tiende van de stemmers denkt dit ook. Deze groep vreest voor lange wachttijden bij de grenzen als er extra controle komt. Als export- en doorvoerland krijgen we hier last van, denkt deze minderheid. „Kijk naar al het ’gedoe’ na de Brexit”, stelt één van hen. „Het levert wachttijden, files, maar ook agressie op. Alleen al het opperen van dit idee is reden om te hopen dat dit kabinet het niet heel lang zal uithouden”, stelt een andere tegenstander.

Volgens de meerderheid zal het allemaal wel meevallen met die chaos, wachttijden en economische schade: „In het begin gaf Brexit problemen voor het vrachtverkeer maar inmiddels verloopt dit best soepel.” En: „Gewoon een kwestie van wennen, vroeger ging het ook goed bij de douane en nu opeens vergaat de economie bij een grenscontrole?” Een andere stemmer denkt dat het ’met de digitalisering van nu’ allemaal veel sneller en soepeler zal verlopen’ dan voorheen. Bovendien: „Bij de grens naar Zwitserland is het toch ook geen probleem?” Iemand oppert: „Laat ze al het personenverkeer controleren en het vrachtverkeer ontzien om de vertraging van leveringen te beperken. Vrachtverkeer alleen steekproefsgewijs controleren.”

Vooralsnog is grenscontrole aan de EU-binnengrenzen alleen in ’uitzonderlijke situaties’ (zoals tijdens het EK en nu met de Olympische Spelen) toegestaan. Volgens een derde van de deelnemers is het goed dat dit bij uitzondering mogelijk is. Een derde ziet vrij verkeer van goederen en personen als de basis van het economisch succes van de EU. Desondanks gelooft een ruime meerderheid van de deelnemers dat meer grenscontrole tussen de EU-landen kan helpen in de aanpak van criminaliteit. „Dit vergroot de pakkans op drugs- en mensensmokkel. Weg met dat slappe EU-beleid”, reageert een stemmer. Iemand anders: „Grenscontrole is effectief in criminaliteitsbestrijding, zie de resultaten van de Duitse grenscontroles tijdens het EK, vele criminelen en mensensmokkelaars zijn opgepakt.”

Maar liefst 89 procent van de deelnemers gelooft dat aanscherping van controle aan de EU-binnengrenzen kan helpen om de asielinstroom terug te dringen. Een stemmer ziet dit als ’de enige manier om de instroom van economische vluchtelingen tegen te houden’. Een kleine groep brengt hier tegenin dat grenscontrole tussen EU-landen weinig zin heeft omdat als je aan de grens asiel aanvraagt dat gehonoreerd moet worden volgens internationaal recht.

Menig stemmer vindt dat de politiek zich vooral zou moeten richten op het aanscherpen van controle aan de EU-buitengrenzen. Een respondent zegt hierover: „De buitengrenzen beter bewaken lijkt me meer effectief. Maar als de EU dat niet doet, zit er niets anders op dan onze eigen grenzen te bewaken.”


Bron: De Telegraaf

Lees verder... 18-7-2024

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief