Gepubliceerd op: 22-9-2020
Verdachte van de smokkel van tientallen Moldaviërs naar Ter Apel hoort 4 jaar eisen: 'Ik was me van geen kwaad bewust'
Tegen een 35-jarige man uit Moldavië is vier jaar celstraf geëist omdat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan mensensmokkel. De man zou vorig jaar tientallen landgenoten vanuit Duitsland en Frankrijk in een gammel busje naar Ter Apel hebben gebracht. Daar vroegen ze asiel aan.
De verdachte zegt dat hij zich van geen kwaad bewust was. ,,Ik hielp mensen. Ik ben Roma, wij helpen elkaar, dat is een plicht’’, zo hield hij de rechtbank voor. Niet is vastgesteld dat de verdachte -anders dan geld voor brandstof - iets aan de transporten heeft verdiend. Dat wordt hem ook niet verweten.
De man werd in november vorig jaar aangehouden toen hij twintig personen naar het asielzoekerscentrum in Ter Apel had gebracht. Onderzoek wees uit dat de verdachte als bestuurder van een busje vaker in de buurt van het centrum was gesignaleerd.
In de rechtszaal vertelde de verdachte dat hij met zijn vrouw en twee kinderen naar Frankrijk was gegaan om daar asiel aan te vragen. Hij belandde in een tentenkamp met zeshonderd anderen. De omstandigheden waren erbarmelijk. Volgens zijn advocaat Freek van der Brugge probeerde hij aan die situatie te ontkomen en daar heeft hij anderen bij geholpen.
Volgens de raadsman heeft zijn client zich niet schuldig gemaakt aan een strafbaar feit. ,,Het aanvragen van asiel is een mensenrecht. Iemand helpen de recht uit te oefenen kan toch niet strafbaar zijn? Hij heeft mensen geholpen, hij heeft daar niets aan verdiend, van uitbuiting is geen sprake.’’
De verdachte zei tegen de rechters dat hij van zijn vader heeft geleerd dat als je goed bent voor anderen, anderen dan ook goed zullen zijn voor jou. ,,Maar ik word terugbetaald met kwaad.’’ Hij reageerde geëmotioneerd toen hij hoorde dat hem vier jaar cel boven het hoofd hangt.
Volgens het OM was het busje waarin de verdachte mensen smokkelde zo krakkemikkig, dat zelfs was overwogen de man poging tot zware mishandeling ten laste te leggen.
Het busje was volgens verklaringen van de marechaussee een rammelbak. Alleen de bestuurder van de bus had veiligheidsgordels. Volgens de marechaussee stond de accu los van de motor, zaten accukabels los, was de voorruit zo gebarsten dat je er nauwelijks doorheen kon kijken en waren provisorische zitbankjes niet verankerd aan de vloer.
,,Bij een aanrijding of onverwachte remactie was de kans op zwaar lichamelijk letsel niet denkbeeldig, vooral omdat er geen riemen waren en banken provisorisch waren bevestigd.'' De jongste passagier was een baby van drie, vier maanden oud, voor wie geen veilige kinderstoel in het busje zat.
Bron: Streekblad
Als SMC'er ontvangt u zes keer per jaar het rijk geïllustreerde tijdschrift Marechaussee Contact.
Meld u meteen aan om mee te doen!
Marechaussee kijkt terug op succesvolle beveiligingsoperatie NAVO-top
Force Protection-bijdrage in Irak ten einde
Man aangehouden na achtervolging in Landgraaf; drugs aangetroffen in voertuig
Explosief aangetroffen in Harskamp: buurtbewoners moeten binnen blijven
Korpschef: voorbereiding, samenwerking en vakmanschap betalen zich uit
Verstekeling gevonden in palletkist van afgekoppelde trailer in De Lier