Universiteit Utrecht ontwikkelt therapie met behulp van paarden voor veteranen

Gepubliceerd op: 29-9-2020

Een veilige en werkzame therapievorm, met behulp van paarden, voor veteranen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Dat is wat onderzoekers van de Universiteit Utrecht willen ontwikkelen. Op 1 oktober gaat het ‘Horse Power’ onderzoek van start.
Horse Power is een initiatief van de faculteit Diergeneeskunde met advies van de Militaire Geestelijk Gezondheidszorg (MGGZ) van Defensie.  Het onderzoek staat onder leiding van dr. Nienke Endenburg en prof. dr. Kol. Eric Vermetten en wordt uitgevoerd op Stal Groenendaal in Bunschoten.
Prof. dr. Eric Vermetten (verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum) is als psychiater van het MGGZ gespecialiseerd in de behandeling van psychotrauma’s. “Menig militair beleeft ingrijpende gebeurtenissen tijdens een uitzending. Soms zijn deze ervaringen dusdanig traumatisch, dat de veteraan er ook na afloop van de missie onder lijdt. De ervaring met de bijbehorende angsten en gevoelens van machteloosheid wordt voortdurend herbeleefd. PTSS belemmert talloze terugkerende veteranen in hun dagelijkse leven. De urgentie is hoog om goed onderbouwde behandelingen te ontwikkelen om deze veteranen te helpen, en vooral degenen die in de huidige setting therapieresistent zijn”, aldus Vermetten. 
Dr. Nienke Endenburg is GZ-psycholoog en gespecialiseerd in de interactie tussen mens en dier. Endenburg: “In ons lopend onderzoek zien wij dat de interactie met honden gunstige effecten heeft op het welbevinden van veteranen met PTSS. Maar niet iedereen is in de gelegenheid een hond in huis te hebben. Daarom hebben wij een speciaal 12-weeks traject ontwikkeld waarin veteranen in kleine groepen aan het werk gaan met paarden. De veteranen worden begeleid door experts. We monitoren hun fysieke en mentale gezondheid. We verwachten een afname in PTSS symptomen, een toename van de kwaliteit van leven en een positiever zelfbeeld. Daarnaast vermoeden we dat het hormoon oxytocine een indicator gaat zijn van een positieve sociale interactie tussen veteraan en paard. Ook het welzijn van paarden wordt gemeten gedurende dit project. Onder andere ook door het meten van cortisol en oxytocine. Maar ook de hartslagvariabiliteit wordt als belangrijke parameter gemeten.” 
Het Horse Power project wordt mogelijk gemaakt door Vrienden Diergeneeskunde externe link, het goededoelenfonds van de faculteit Diergeneeskunde. Inga Wolframm externe link, hoofd Vrienden Diergeneeskunde: “De noodzaak en maatschappelijk belang van dit project is zeer groot. Helaas komt dergelijk onderzoek alsnog vaak niet in aanmerking voor financiering vanuit de overheid. Dankzij de giften van anonieme gevers, het Dr. C.J. Vaillantfonds, het K.F. Hein Fonds en donaties van particuliere donateurs kunnen wij nu een start maken en veteranen met PTSS helpen. Uiteraard hopen wij de komende tijd op nog meer steun van mensen en organisaties die veteranen een warm hart toedragen.” 


Bron: Utrecht.Nieuws.Nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief