Met de Sunset March eindigde de Veteranendag KMar 2020

Gepubliceerd op: 7-10-2020

De Veteranendag KMar ging vanwege de coronamaatregel niet door. In de morgen van 2 oktober 2020 was er wel de kranslegging door CKMar, de wapenadjudant en twee KMar-veteranen bij het monument voor de Koning Willem III kazerne in Apeldoorn. Bovendien hadden alle KMar-veteranen thuis op de deurmat een presentje met een reep chocolade en een videoclip van CKMar ontvangen. Hierin dankte plaatsvervangend CKMar tevens ambassadeur der veteranen hen voor hun inzet bij missies.
In de avond had de voorzitter van de afdeling reservisten en veteranen van de SMC de deelname aan de Sunset March geïnitieerd. Enkele woorden uit de website www.sunsetmarch.nl
“De Sunset March is sinds 19 oktober 2014 een dagelijks eerbetoon aan de geallieerde militairen, die gevochten hebben voor de vrijheid van Nederland. In Nijmegen is een nieuwe stadsbrug gebouwd; de Oversteek. Vlakbij het deel van de Waal waar op 20 september 1944 Amerikaanse militairen tijdens operatie Market Garden de Waal zijn overgestoken. Tijdens deze zogenaamde “Waalcrossing” zijn 48 geallieerde militairen omgekomen. De verlichting van deze nieuwe brug is heel speciaal. Er staan 48 paren lichtmasten op de brug. Rond het tijdstip van zonsondergang worden deze lichtmasten, paar voor paar, na elkaar ontstoken in het tempo van een trage mars. Iedere avond, als het eerste paar lichtmasten wordt ontstoken, loopt een veteraan de Sunset March mee in het tempo waarin de lichten aangaan.”
Tegen de 40 KMar-veteranen namen voor de eerste keer in KMar-/SMC-verband deel aan deze dagelijkse ceremonie. Het detachement bestond uit actieve en postactieve veteranen, uit mannen en vrouwen van marechaussee tot en met kolonel. De oudste deelnemer was de 93 jarige bewoner van Bronbeek, samen met zijn wijkopperwachtmeester. Verder steunde het Orkest Koninklijke Marechaussee de ceremonie met een trommelaar en bij het monument met een trompettist. Voorop liep de SMC-banierdrager. Sommigen hadden familie of vrienden mee genomen die achter het detachement aansloten. Al marcherend over het fietspad floepten telkens tot het laatste moment twee lichtmasten aan. Aan de andere kant van de Waal stond het geheel stil bij het monument ter nagedachtenis van de omgekomen “Waalcrossers”. De kolonel legde de SMC-krans, gevolgd door de eregroet met één minuut stilte dat de trompettist muzikaal begeleidde. De terugweg over de brug naar de Nijmeegse kant ging op eigen gelegenheid. Het werd een gedenkwaardige dag met en zeer klein reünie-gehalte maar wel coronaproef.  
Er gaan geluiden op de Sunset March te lopen op elke volgende Veteranendag KMar. 

Bron: Frans Meijer SMC

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief