Veiligheidsregio's klaar voor handhaving tijdens avondklok in Oost-Nederland

Gepubliceerd op: 21-1-2021

Veiligheidsregio's klaar voor handhaving tijdens avondklok in Oost-Nederland: ‘We gaan niet heel veel waarschuwen’
Meer politieagenten ’s avonds en ’s nachts in op straat. Hulp van de marechaussee. Als de Tweede kamer donderdag in meerderheid instemt met het kabinetsvoorstel voor een avondklok, dan zijn de drie veiligheidsregio's (IJsselland, Noord- en Oost-Gelderland en Flevoland) er klaar voor. 
Het kabinet wil de maatregel zaterdag in laten gaan, zo meldde coronaminister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. ,,Als jij je bewust of berekenend op straat begeeft, kun je een boete verwachten. We gaan niet heel veel waarschuwen’’, zegt districtschef Ramon Arnhem van politie IJsselland.
De veiligheidsregio IJsselland besprak woensdagmiddag de nieuwe maatregelen ,,Wij zijn er klaar voor’’, concludeert voorzitter Peter Snijders van Veiligheidsregio IJsselland. De burgemeester van Zwolle ziet wel in hoe ingrijpend het middel is. ,,Ik heb dit in mijn leven nog niet meegemaakt en had niet gedacht het ooit mee te zullen maken. Het gaat heel erg ver. Maar we gaan het wel uitvoeren.’’
Binnen de regionale politie wordt dan ook flink opgeschaald. Waarschuwingen worden in principe niet gegeven, als iemand zich doelbewust tussen 20.30 en 4.30 uur op straat begeeft. ,,Dat doen we echt ten behoeve van de volksgezondheid. De maatregel is geen doel op zich’’, benadrukt districtschef Arnhem. Gemeentelijk handhavers worden ook ingezet voor de handhaving, zegt Snijders. ,,Daar waar bevoegdheden al tekort zouden schieten, is er de politie om de boa’s aan te vullen.’’
Ton Heerts, voorzitter van de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland ziet geen beren op de weg. ,,Wij zijn er honderd procent klaar voor.” Agenten en handhavers hoeven volgens hem niet bang te zijn dat verloven in worden getrokken. Qua mankracht voorziet hij geen problemen. ,,Boa’s en politie werken hier al veel samen. Dat is absoluut een voordeel. Bovendien krijgen we in onze regio ook hulp van de marechaussee. Een deel van het gebied zit immers aan de grens.”
Heerts, zelf burgemeester van Apeldoorn, benadrukt dat het ook om een heel pakket aan nieuwe maatregelen gaat. ,,De focus ligt nu heel erg op de avondklok. Maar ik ben heel erg blij met het vliegverbod. Het valt aan mensen niet uit te leggen dat zij thuis moeten blijven, terwijl er nog gewoon vliegtuigen uit Engeland op Schiphol binnenkomen.”
Franc Weerwind, voorzitter van de Veiligheidsregio Flevoland en burgemeester van Almere weet dat er nog veel werk moet worden verzet om er zaterdag klaar voor te zijn. ,,Maar dat gaat lukken. Het was trouwens wat fijner geweest als de avondklok op zondag zou ingaan. Op die avond begeven zich doorgaans toch minder mensen op straat dan op zaterdag.” Dat de maatregel vergaand is, beseft Weerwind. ,,Maar we moeten voorkomen dat we in situaties als Portugal of Ierland terechtkomen.”

 

Bron: De Stentor

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief