Leger nog niet ingezet tegen relschoppers: "Uitstekende politiemensen in de frontlinie"

Gepubliceerd op: 26-1-2021

Leger nog niet ingezet tegen relschoppers: ’Uitstekende politiemensen in de frontlinie’
Relschoppers worden ondanks het grove geweld van afgelopen weekend voorlopig niet door het leger aangepakt. Bij het ministerie van Defensie zijn er nog geen verzoeken om eenheden in legergroen ingediend. Vooralsnog bestaat de bijstand alleen uit ME-pelotons van de Koninklijke Marechaussee (KMar).
Ook vanuit het demissionaire kabinet klinkt dat het leger nog niet hoeft bij te springen. Volgens premier Rutte en minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) is het aan de politie en de marechaussee om de orde te handhaven.
Vanuit verschillende hoeken gingen stemmen op om het leger in te zetten, nadat de invoering van de avondklok afgelopen weekeinde was ontaard in geweld door relschoppers. „We hebben uitstekende politiemensen in de frontlinie”, zei minister Grapperhaus, die het daarom niet nodig vindt om het leger in te zetten. De marechaussee staat, net als in het weekeinde, wel weer klaar om de politie mee te helpen. De KMar valt onder Justitie en Veiligheid en onder Defensie.
Ook Rutte zei in zijn reactie op de rellen dat inzet van het leger niet aan de orde is. Uit navraag bij het ministerie van Defensie blijkt dat het sowieso niet te verwachten is dat militairen de straten schoon gaan vegen als het weer uit de hand loopt. „Er kan een bijstandsverzoek bij ons worden ingediend, maar Defensie springt als dat nodig blijkt bij ter ondersteuning”, vertelt een woordvoerder van het departement. „De orde handhaven is echt aan de politie.”
Er is wel recente historie als het gaat om militaire bijstand in ons land. Zo zette de Koninklijke Landmacht afgelopen jaren meerdere keren vrachtwagens in een ring rond Den Haag toen geen commercieel bedrijf zin had om voertuigen hiervoor te leveren.
In 2016 sprongen landmachtmilitairen bij vanwege een zeer hoge terreurdreiging op Schiphol. Ze hielpen bij verkeerscontroles op en rond de luchthaven. De landmacht heeft standaard een eenheid paraat voor bijstand in eigen land. Die kan ook bestaan uit optreden bij rellen, want ook binnen de landmacht en het Korps Mariniers krijgt een deel van de mensen training in zogeheten crowd- en riotcontrol.
Voor alle infanteristen geldt dat ze zijn opgeleid om patrouilles in bewoond gebied uit te voeren en de openbare orde te kunnen handhaven. Binnen het koninkrijk werd zulke zogenoemde harde bijstand voor het laatst vorig jaar geleverd op Sint-Maarten nadat het eiland door een orkaan zwaar was getroffen.
Volgens de zegsman zal het leger in eigen land nooit op eigen houtje optreden. Dan moet er een bijstandsverzoek vanuit een burgemeester komen, of als het om hulp bij vaccineren gaat van het ministerie van Volksgezondheid. In ieder geval zal het altijd zo zijn dat handhaving onder mandaat van Justitie en Veiligheid plaatsvindt.

 

Bron: De Telegraaf

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief