Somaliër met zeven paspoorten zegt dat hij zijn zusje wilde helpen

Gepubliceerd op: 16-4-2021

Somaliër met zeven paspoorten zegt dat hij zijn zusje wilde helpen, maar OM ziet hem als mensensmokkelaar
Zijn zielige verhalen en hete tranen ten spijt moet een Duitse Somaliër twee jaar cel krijgen. Het Openbaar Ministerie ziet hem als mensensmokkelaar. In oktober vorig jaar pakte de marechaussee hem op Eindhoven Airport op met een bundel paspoorten van anderen.
De verdachte (28) hing zoveel verschillende verhalen op dat de rechter donderdagochtend halverwege de zaak hem zuchtend vroeg hoe lang hij al ‘tegen de klippen op zat te liegen’. ,,Eerder wist u van niks en kwam u van nergens.”
In zijn handbagage zaten papieren van zeven verschil­len­de Somaliërs
Die oktoberdag wilde hij vanuit Duitsland via Eindhoven naar Athene vliegen. Bij controle van zijn handbagage bleek hij een pakje te hebben met papieren van zeven verschillende Somaliërs. Paspoorten, bankpasjes en andere bescheiden. Aangezien Griekenland een bekend tussenstation is voor mensensmokkelaars, was de verdenking al snel duidelijk.
Zelf kwam hij met een ingewikkeld verhaal over zijn familie. Hij zorgde zelf voor een broer in Duitsland, maar wilde ook een gevluchte zus vanuit Zuid-Europa ophalen. Een man zou ‘helpen’ maar hij had geen geld om die te betalen. In ruil daarvoor moest hij dat pakje meenemen.
De smokkelaar was ‘een vriend van een vriend van de vriendin van de vriendin van zijn zus’
Niet alleen was dit een vierde verhaal dat hij ophing, ook was het niet te volgen. De smokkelaar was ‘een vriend van een vriend van de vriendin van de vriendin van zijn zus’. Had hij dit allemaal eerder gezegd, dan had de politie het kunnen controleren en bevestigen, verzuchtte de rechter. Maar hij was bang voor de smokkelaars, snikte hij.
Zijn  telefoon vertelde een heel ander verhaal. Het stond vol foto’s waarin paspoorten worden vergeleken met onbekende mensen, filmpjes van vliegvelden met tips over waar te lopen en wat te zeggen, en veel opdrachten aan anderen.
Het is niet de taal van een bang familielid, eerder die van een professionele smokkelaar, zag de rechter. Ja, die had ook even zijn telefoon geleend, gaf de man toe. Echter, de gesprekken waren niet van die ene dag, maar besloegen vele maanden.
De officier van justitie heeft veel begrip voor vluchtelingen maar absoluut niet voor hen die veel geld over hun rug verdienen
Officier van justitie Janine Kramer had het te doen met Somaliërs die de armoede en oorlog in hun land willen ontvluchten. Geen enkel begrip had ze voor degenen die daar over hun rug veel geld mee verdienen. Niet alleen de mensen, ook landen worden slachtoffer want illegalen binnenhelpen ondermijnt een samenleving.
De verdachte was het schoolvoorbeeld van een smokkelaar, zei ze. Hoewel hij dat zelf ontkent, moet hij regelmatig Europa doorkruisen. Zijn woorden schommelen tussen moeilijk te geloven en ronduit leugenachtig.
Omdat hij werd betrapt met enkel papieren waarmee hij hoogstwaarschijnlijk vluchtelingen ging ophalen in Athene, kon echte mensensmokkel niet ten laste worden gelegd. Wel de voorbereiding daartoe, en daarvoor wil ze twee jaar cel. Zijn advocaat snapte de verwarring, maar zo is het leven van vele Somaliërs, zei ze. Ze vroeg om clementie.

 

Bron: Eindhovens Dagblad

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief