Pijnlijk inkijkje in werkwijze Arubaanse Marechaussee

Gepubliceerd op: 22-6-2021

Zaak rond sergeant die verdacht wordt van opstrijken commissies geeft pijnlijk inkijkje in werkwijze marechaussee
Een zaak waarin justitie een sergeant der mariniers vervolgde omdat hij zich op Aruba schuldig zou hebben gemaakt aan het opstrijken van commissies is geëindigd in een buitengewoon pijnlijk inkijkje in de werkwijze van de lokale marechaussee.
De situatie was ten tijde van de affaire dermate ernstig dat justitie tijdens de behandeling van de zaak maandag in Arnhem vrijspraak eiste en vaststelde dat het onderzoeksteam dat de zaak behandelde dit nooit had mogen doen. De rechtbank sprak de marinier daarop vrij.
De ruim vijf jaar oude zaak draait om een sergeant die in 2016 chef huisvesting was op het eiland. Zijn toenmalige partner werkte op een lokaal makelaarskantoor. Volgens de Koninklijke Marechaussee (KMar) zou de onderofficier tegen meerdere woningeigenaren die hun pand aan Nederlandse militairen wilden verhuren hebben gezegd dat ze dat alleen konden doen via de makelaar waar zijn vriendin in dienst was. Zo zou hij indirect commissie in zijn zak hebben gestoken.
De verdachte ontkent dit niet alleen; hij stelt er door vastgoedbezitters en de marechaussee te zijn ‘ingeluisd’. Toen hij op Aruba begon, zette de marinier kwaad bloed door een flink aantal woningen uit het defensiebestand te schrappen omdat ze te slecht of duur waren of in buurten lagen die door de marechaussee als te gevaarlijk werden beschouwd. Nog opvallender is dat één van de marechaussees die onderzoek in de ambtelijke corruptiezaak deed en er bij potentiële aangevers op aandrong vooral belastende verklaringen af te leggen zelf een echtgenote had die ook bij een makelaar werkte.
Toen de verdachte met de leidinggevende van deze marechaussee contact had over een woning, liet deze hem weten de woning te willen accepteren via dat laatste kantoor. ,,Op die manier krijgt zij (verwijzend naar de echtgenote red.) er commissie over”, mailde de opsporingsambtenaar hem. Het zorgde voor gefronste wenkbrauwen bij de leden van de meervoudige militaire strafkamer.
Dat sentiment werd volgens de officier van justitie alleen maar sterker toen de verdediging een oud-commandant van de marechaussee op Aruba opriep. De man meldde dat er kort voor zijn aantreden in 2016 een integriteitsonderzoek door medewerkers van de brigade Curaçao was gedaan bij de eenheid. De conclusies daarvan volgens hem: Iedereen moest van het eiland omdat er teveel integriteitsschendingen en belangenverstrengelingen waren.
,,Het beeld kwam overeen met wat ik waarnam. Ik ben na 2,5 maand van functie gehaald omdat deze werd opgeheven. Ik stelde vragen die niet gesteld mochten worden. Zoals waarom is er niks gedaan met het resultaat van het interne onderzoek? Er werd ook richting mij een machtsspelletje gespeeld”, stelde de luitenant die nog in dienst van de Koninklijke Marechaussee is.
Door de kanteling van het beeld werd de sergeant vrijgesproken. Dat gebeurde terwijl hij vijf jaar thuis zit. Hij werd vanwege het strafrechtelijk onderzoek geschorst. In de afgelopen jaren strandde zijn relatie en liet volgens hem iedereen bij het Korps Mariniers en Defensie in bredere zin hem vallen. ,,Ik heb een mes in mijn rug gekregen”, liet de Afghanistan-veteraan de rechtbank weten. Zijn raadsman Michael Ruperti zal binnenkort een integriteitsklacht indienen tegen de marechaussees. Voor zover bekend zijn zij nog in dienst bij de KMar.
De marechaussee laat in een reactie weten kennis te hebben genomen van het vonnis en dit te bestuderen.


Bron: De Telegraaf

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief