Bredase Vredesweek tegen de verharding

Gepubliceerd op: 18-9-2021

Bredase Vredesweek tegen de verharding: ‘Willen laten zien dat het ook anders kan’
Wat motiveert een oud-marechaussee, een oud-zorgmedewerker en een Syrische Bredanaar om zich dagelijks in te zetten voor vrede? ‘Dat is hard nodig in een tijd van verharding’, zegt het drietal aan de vooravond van de landelijke Vredesweek.
Een foto-expositie, workshops, films, kinderactiviteiten, Latijns-Amerikaanse muziek, een vredeswandeling en hapjes uit Syrië en Chili. Tijdens de landelijke Vredesweek van 18 tot en met 26 september is er in Breda van alles te doen.
,,De maatschappij is harder geworden, er zijn conflicten die voor miljoenen vluchtelingen zorgen. Daarnaast worden veel mensen buitengesloten. Daarom is de Vredesweek hard nodig", zegt oud-pastor Jan Hopman. 
De voorzitter van de Bredase Vredesweek vindt het hoog tijd dat mensen wat vredelievender met elkaar omgaan. Hopman: ,,Mensen durven op social media meer te zeggen dan in het publieke leven. Daarmee komen zaken op scherp te staan. Politici kunnen niet meer samenwerken en hebben geen contact meer met de burger. Dat zijn verontrustende ontwikkelingen. Tijdens de Vredesweek willen we laten zien dat het ook anders kan.”
De meeste activiteiten staan gepland op zaterdag 18 september in het Mondiaal Centrum Breda aan de Roland Holststraat 71. Hier wordt de fotoexpositie 30 pesos geopend. Fotograaf Jaime Ahumada Espinoza legde in 25 op groot formaat afgedrukte foto's de ongelijkheid vast in Chili.
Als commandant van de marechaussee op Schiphol hield Martin van Vianen zich bezig met het uitzetten van illegalen. Nu helpt hij vluchtelingen om aan hun toekomst te werken. Van Vianen: ,,Eerst zette ik mensen uit. Nu wil ik ze vasthouden.” 
De in Den Haag geboren Van Vianen (70) meldt zich in 1968 bij de KMA in Breda en schopt het tot luitenant bij de Koninklijke Luchtmacht. ,,Mijn benen zijn te lang voor een schietstoel. Daarom heb ik daarna de opleiding tot marechaussee gevolgd. Als commandant van de marechaussee op Schiphol werden onder mijn leiding mensen uitgezet. Dat waren rond 1996 vooral gelukszoekers. Wij voerden de wet uit. Ik had daar geen moeite mee.”
Van Vianen wordt security manager bij Shell en vliegt de wereld over om adviezen over veiligheid te geven. ,,Ik ben in 170 landen geweest en heb veel armoede gezien. Dat zette me aan het denken. Als 19-jarige in zo'n land zou ik zelf ook naar Europa willen. Ik begrijp dat. Nu begeleid ik asielzoekers. Dat zijn goeie gasten. We moeten vluchtelingen toelaten. Die hebben we hard nodig. Er is een tekort aan loodgieters, timmermannen, verplegers. Als je straks 95 bent, word je bips afgeveegd door een vrouw uit Eritrea.”      
,,Voor een vredige samenleving is het van belang dat mensen begrip voor elkaar hebben. Als je elkaars verhalen kent, dan accepteer je andere mensen beter en dat is nodig in een open samenleving”, zegt Ahmad Byae (32) uit Syrië. 
Byae werkte in Homs, de stad waar de opstand begon, als vrachtwagenchauffeur voor het bouwbedrijf van zijn vader. 
,,Ik ben zes jaar geleden naar Nederland gevlucht, omdat ik bij ieder checkpoint van het leger werd aangehouden. Ik was gewoon aan het werk, maar iedereen was verdacht. Bij het minste of geringste kon je naar de gevangenis gevoerd worden. Het werd te gevaarlijk. Daarom ben ik naar Nederland gevlucht.” 
Byae haalde zijn inburgeringsdiploma en spreekt inmiddels goed Nederlands. ,,Ik heb de havo gehaald en heb nu toegang tot het hbo.” 
Byae is getrouwd en heeft twee kinderen. Hij woont graag in Breda en maakt statushouders wegwijs in de stad, fungeert als tolk en geeft fietslessen aan nieuwkomers. Tijdens de Vredeswandeling op 25 september houdt Byae een toespraak. ,,Ik vertel mijn verhaal. Het is belangrijk dat mensen weten wat andere mensen meegemaakt hebben.” 
De Vredeswandeling begint om 14.00 uur bij de ingang van het Valkenberg aan de Catharinastraat.
,,In het dagelijks leven ben ik open naar andere mensen toe. Gewoon in mijn directe omgeving spreek ik mensen aan en sluit niemand buiten", zegt Beppie van Herp (68) uit Breda. 
,,Het is ook goed om na te denken over hoe mensen met elkaar omgaan. Daar ga ik dieper op in tijdens de workshop 'Hoe kom ik uit mijn bubbel’ in het Mondiaal Centrum Breda bij de opening van de Vredesweek.”
Van Herp heeft 50 jaar in de zorg gewerkt. ,,Van mijn 18de tot mijn 67ste onder meer als sociaal psychiatrisch verpleegkundige. Het zorgen voor andere mensen zit er bij mij in. Ik zag mijn pensioen naderen en wilde mensen helpen. Dat doe ik met het project Naald en Draad bij het Mondiaal Centrum waar statushouders tijdens het breien en borduren op een gezellige, informele manier leren om hun Nederlandse taalvaardigheid aan te scherpen.”
Van Herp probeert om vrouwen die eenzaam thuiszitten mee te krijgen. ,,Soms lukt dat. Er zijn mensen die altijd thuiszitten. Ik spreek ze aan en probeer ze over te halen om mee te doen.” In coronatijd heeft het project stilgelegen. ,,Ik ben nu weer aan het opstarten en moet in feite opnieuw beginnen.” Workshop Vredesweek, 18 september 14.40 uur Mondiaal Centrum Breda


Bron: BN De Stem

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief