Waanzinnige herfstvakantie voor toeristische attracties

Gepubliceerd op: 22-10-2021

Waanzinnige herfstvakantie voor toeristische attracties: ‘Als de kinderen het naar hun zin hebben, is het voor de ouders ook een leukere dag’
Vanwege het onstuimige weer kiezen mensen deze herfstvakantie massaal voor ‘overdekte’ dagjes uit. En dat merken de musea, speelhallen en zwembaden in Rivierenland. Zij werden deze week overspoeld met jonge gezinnen.
Met de auto is Miranda uit Maarssen donderdagochtend naar het Marechausseemuseum in Buren gereden. Niet alleen doet de dertiger - een fervent museumbezoeker - zichzelf daarmee een plezier, ook kinderen Elin (10), Norah (8) en Dave (4) kijken tussen de uniformen, voertuigen en pistolen hun ogen uit.
,,Op zo’n regenachtige dag in de vakantie moet je toch iets ondernemen”, vertelt Miranda. Het werd het Burense museum, niet op de laatste plaats omdat de jeugdige bezoeker zich daar niet hoeft te vervelen. De drie kinderen staan in de rij om een eigen parachute te maken. 
Museum voor het hele gezin
,,Wij willen ook graag een museum voor het hele gezin zijn”, zegt medewerker Stijn van Susante. ,,Vroeger was een bezoek aan het museum voor kinderen wat saai. Ze mochten nergens aanzitten en moesten vooral stil zijn. Van dat imago wilden wij af. Je merkt namelijk: als de kinderen het naar hun zin hebben, is het voor de ouders ook een leukere dag.”
Dat het herfstvakantie is, blijkt wel uit de cijfers van het museum. ,,We ontvangen nu dubbel zoveel bezoekers als normaal”, stelt Van Susante. ,,En zeker op dit soort dagen, wanneer je ’s ochtends leest dat het slecht weer wordt, kun je de klok erop gelijk zetten dat het storm loopt.”
Een gezin uit Katwijk, dat deze week een huisje heeft gehuurd op vakantiepark Eiland van Maurik, strompelt door de zaal. ,,Grappig om te zien”, zegt de vader van het stel. ,,Ik kende de marechaussee eigenlijk alleen van de luchthaven.” 
Ik kende de marechaussee eigenlijk alleen van de luchthaven
Bezoeker Marechausseemuseum
Twee straten verderop, bij het museum Buren & Oranje, is het vanmorgen iets rustiger. ,,Maar als het dadelijk twee uurtjes droog is, kan het zo weer vollopen”, spreekt vrijwilliger Anneke uit ervaring. Het museum, dat de geschiedenis van de stad vertelt, beleefde een ‘fantastische’ zomer. 
Mensen zijn met een inhaalslag bezig
,,Wij moeten het voornamelijk hebben van toevallige passanten. Fietsers die in Buren een kop koffie scoren en dan tegen ons aanlopen.” Op zonnige dagen was het zodoende achteraan aansluiten, voor de poorten van het museum. ,,Het lijkt haast alsof mensen met een inhaalslag bezig zijn. Sinds wij in juni weer openden, hebben we eigenlijk geen mindere week gehad.”
De strandlakens worden deze herfstvakantie niet uitgerold, op de strandjes rond recreatieplas Eiland van Maurik. Maar het vakantiepark is wel helemaal volgeboekt. ,,Al zou je dat niet zeggen, wanneer je over de paden loopt”, biecht medewerker Brenda Bijker op. ,,Door de vele regen blijven onze gasten toch binnen. Of ze kiezen voor indooractiviteiten.”
Bij het overdekte zwembad en de speelhal ‘Avontura’ is het dan ook een komen en gaan van ouders en kinderen. De jongste bezoekers van het park hoeven zich ondanks het uitblijven van zonnestralen niet te vervelen. ,,Het is misschien niet het weer voor een voetbaltoernooitje, maar ons animatieteam draait binnen een volledig dagprogramma.”
Duitsers kamperen in oktober nog graag
Waar woensdag pompoenen werden uitgehold, staat donderdag onder meer boogschieten op de agenda. Dat de instructeurs ook een woordje over de grens spreken, is daarbij gewenst. ,,Ruim veertig procent van onze bezoekers is Duits. Zij verblijven voornamelijk op ons campingveld. Duitsers kamperen namelijk ook in oktober nog graag.”
Wegens corona - en het uitverkochte park - worden dagjesmensen deze herfstvakantie van het Eiland van Maurik geweerd. ,,Daar is het simpelweg te druk voor”, legt Bijker uit. ,,Ook houden we het tijdens corona ingevoerde reserveringssysteem voor het zwembad voorlopig nog aan. Dat is prettiger voor de parkbezoekers. Want anders is het ’s ochtends dringen geblazen, bij de ingang van het zwembad.”


Bron: De Gelderlander

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief