Gepubliceerd op: 23-11-2021
Waarom werden Brahim en Mo aangehouden?
Een 44-jarige man is vrijdag veroordeeld tot vier weken gevangenisstraf. Hij reed op 16 november 2019 vanuit België de Nederlandse grens over met bijna 15.000 euro cash geld in zijn auto en werd in Limburg aangehouden. Maar mocht dat wel? En vooral: waarom werden hij en zijn bijrijder aangehouden?
Het is vooral die laatste vraag waarmee de mannen al twee jaar worstelen.
Warm welkom
Op de dag dat Mo zijn snelle Volkswagen richting de Nederlandse grens stuurt, verwelkomt ons land ook een andere man van buiten de landsgrenzen. De dag staat in het teken van de intocht van Sinterklaas. Zo warm als de kindervriend die zaterdag wordt onthaald, zo koud is de ontvangst die Mo en zijn bijrijder Brahim (39) tegemoet rijden.
Frustrerend lot
In Nederland wordt het duo die dag opgevangen door de Koninklijke Marechaussee. Een standaardcontrole, zeggen de marechaussees. "Waarom?", wil Mo weten. Hij reed niet te hard, had niet gedronken, geen drugs gebruikt. Hij zal later zijn vermoeden uitspreken: hij is eruit gepikt vanwege zijn uiterlijk in combinatie met de auto waarin hij rijdt. Iets dat de marechaussee overigens bestrijdt.
Naar eigen zeggen wordt Mo bijna altijd staande gehouden als hij de grens oversteekt. Het frustrerende lot van een Marokkaan in een Volkswagen, legt hij politiemensen en advocaten uit. Bijrijder Brahim is een Algerijn en heeft zelfde ervaringen opgedaan.
Titre de séjour
Terug naar de controle. De ambtenaren van de marechaussee vragen het duo om papieren. Brahim overhandigt een titre de séjour, een Franse verblijfstitel voor immigranten. De marechaussees vinden het niet voldoende. Ze besluiten de auto te doorzoeken en vinden op de achterbank een plastic zak met daarin bijna 15.000 euro cash geld. Het duo wordt aangehouden op verdenking van witwassen.
Geldige papieren
De witwaszaak lijkt vervolgens eenvoudig. Beide mannen hebben immers geen passende verklaring voor de herkomst van het grote geldbedrag. Advocaat Folkert de Vries bijt zich echter vast in het dossier. Volgens de raadsman had de auto nooit doorzocht mogen worden. De mannen beschikken immers over geldige reisdocumenten.
De rechter legt de zaak terug bij de Koninklijke Marechaussee. Waarom is er overgegaan tot doorzoeking? In een antwoord schrijft de marechaussee die de doorzoeking uitvoerde, dat bijrijder Brahim niet over de juiste papieren beschikte. Hij had enkel zijn titre de séjour laten zien. Dat is alleen geldig in combinatie met een ander identiteitsdocument.
Controle-cowboys
Daar zit volgens advocaat De Vries de crux: Brahim hád zo'n document bij zich: zijn rijbewijs en een paspoort. "Er is simpelweg niet naar gevraagd. En als dat de handelswijze wordt, ergens niet naar vragen en daarom maar een auto doorzoeken, dan rekt zo'n marechaussee zijn bevoegdheden wel heel erg op." De advocaat spreekt van cowboygedrag en zet in op vrijspraak. In zijn ogen had het nooit tot een doorzoeking mogen komen.
Geen antwoorden
Vrijdag heeft de rechter anders besloten. In haar ogen is een rijbewijs geen geldig identiteitsdocument om een titre de séjour mee te onderbouwen. "Een onnavolgbaar besluit", vindt advocaat De Vries. "Wat mij met name stoort, is dat de rechter niet ingaat op het feit dat niet is gevraagd naar aanvullende identiteitsbewijzen."
Bijzondere wending
De Vries stelt dat daarom de redenering van de marechaussee niet kan kloppen. "Ze zochten geen aanvullende identiteitsbewijzen van Brahim, maar geld. Dat is niet hun bevoegdheid." De zaak krijgt bovendien een bijzondere wending: niet de man die aanleiding was voor de doorzoeking, Brahim, maar chauffeur Mo is veroordeeld. Volgens de rechter kan niet worden aangetoond dat Brahim als bijrijder wist van de zak geld in de auto.
Mo hangt dus een celstraf boven het hoofd. En die krijgt hij uitgerekend op de dag dat de Koninklijke Marechaussee bekendmaakt niet langer op etniciteit af te gaan tijdens controles. Of hij en Brahim überhaupt vanwege hun uiterlijk zijn aangehouden, zullen ze waarschijnlijk nooit weten. Hun zaak krijgt desalniettemin een staartje: advocaat De Vries is direct in hoger beroep gegaan.
Bron: 1Limburg
Als SMC'er ontvangt u zes keer per jaar het rijk geïllustreerde tijdschrift Marechaussee Contact.
Meld u meteen aan om mee te doen!
Marechaussee kijkt terug op succesvolle beveiligingsoperatie NAVO-top
Force Protection-bijdrage in Irak ten einde
Man aangehouden na achtervolging in Landgraaf; drugs aangetroffen in voertuig
Explosief aangetroffen in Harskamp: buurtbewoners moeten binnen blijven
Korpschef: voorbereiding, samenwerking en vakmanschap betalen zich uit
Verstekeling gevonden in palletkist van afgekoppelde trailer in De Lier