Nog een samenvatting van de media-aandacht rondom aanpak mensensmokkel/MTV

Gepubliceerd op: 24-11-2021

Marechaussee bezorgd om mensensmokkel over zee
23/11, De Telegraaf; NOS Journaal; NOS; ANP; Nu.nl
24/11, De Telegraaf, p.12; Trouw, p.11; Nederlands Dagblad, p.12; NRC, p.13, 14
●      Er was dinsdag volop aandacht voor het nieuws dat de Koninklijke Marechaussee dit jaar meer mensensmokkelaars en ongedocumenteerden oppakten bij controles aan de grenzen dan in 2020. De teller staat tot nu toe al op 230 mensensmokkelaars, in vergelijking met 196 in heel 2020. De KMar ziet allerlei routes waarop geprobeerd wordt mensen illegaal de grens over te krijgen, waaronder een nieuwe migratieroute vanuit Wit-Rusland.
●      Het NOS Journaal van 20.00 opende met het nieuws met een reportage over de grenscontrole door de marechaussee. Hierin komt terug dat de KMar onlangs een speciaal rechercheteam in het zuiden van Nederland heeft aangewezen om onderzoek te doen naar de Wit-Ruslandroute.  "Zo nu en dan zie je een duidelijke trend als er bijvoorbeeld in een land een migratiestroom op gang komt, zoals recent vanuit Wit-Rusland", aldus woordvoerder Robert van Kapel. Ook op de website besteedde de NOS uitgebreid aandacht aan de mensensmokkel. 
●      De KMar heeft dit jaar bij controles in ons land tientallen rubberboten, buitenboordmotoren en honderden zwemvesten in beslag genomen, schrijft De Telegraaf. Criminele organisaties gebruiken de goederen in hun pogingen om migranten vanaf de Belgische of Franse kust naar het Verenigd Koninkrijk te brengen.
●      KMar-rechercheur Mark vertelt dat de marechaussee “steeds meer incidenten ziet in Nederland waarbij personen betrokken zijn om deze mensonterende smokkel te faciliteren.” Een precies landelijk cijfer is er niet, maar volgens de rechercheur is het duidelijk dat het in heel Nederland om tientallen inbeslagnames gaat dit jaar.
●      KMar-woordvoerder Robert van Kapel zegt zich ‘grote zorgen’ te maken over de ‘mensonterende’ mensensmokkel en roept iedereen die signalen van smokkel ziet zich bij de opsporingsdiensten te melden.
●      België en Frankrijk willen het Europese grensbewakingsagentschap Frontex inschakelen om boten op te sporen en tegen te houden die oversteek proberen te maken naar het VK. De landen hopen zo meer doden te voorkomen en mensensmokkelaars een halt toe te roepen. (NRC)
●      Luchtvaartmaatschappijen en andere vervoerders die helpen mensen naar de EU te smokkelen kunnen in het vervolg op een zwarte lijst belanden, zei Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, dinsdag. Het plan is ingegeven door de spanningen aan de grens met Wit-Rusland. (Nu.nl)


Bron: Verschillende Media

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief