Aandacht voor digitale veiligheid en fraude

Gepubliceerd op: 1-12-2021

Aandacht voor digitale veiligheid en fraude bevestigt noodzaak Centrum Veiligheid en Digitalisering in Apeldoorn
De recente aandacht voor digitale veiligheid en fraude vanuit de Tweede Kamer en Raad van Europa bevestigt de noodzaak van een landelijk Centrum voor Veiligheid en Digitalisering. In dit centrum, gevestigd in Apeldoorn, bundelen de Politieacademie, de Koninklijke Marechaussee, hogeschool Saxion, Universiteit Twente en Aventus hun krachten met gemeente, landelijke en Apeldoornse bedrijven.
Aanjager van het centrum Lodewijk Asscher: “Ik ben blij met de motie van de Kamerleden Palland en Ellemeet en de benoeming van heer Markink (gedeputeerde Provincie Gelderland) als rapporteur digitalisering Raad van Europa. De recente voorbeelden van bedrijven die slachtoffer werden van gijzelsoftware onderstrepen opnieuw het belang van een nationaal expertisecentrum. Een centrum dat niet alleen onderzoek doet naar cyberveiligheid en het gebruik in het veiligheidsdomein, maar ook kennis overdraagt en mensen opleidt.”
Nieuwste forensische opsporingstechnieken
Het centrum is een unieke samenwerking op het gebied van onderwijs, onderzoek en praktijk. Een ontwikkeling die goed past bij de groeiende samenwerking binnen de Cleantech Regio Apeldoorn, Deventer, Zutphen. Hier kan aanstormend talent van de politie en Koninklijke Marechaussee kennismaken met de nieuwste forensische digitale opsporingstechnieken en digitale aanpak van ondermijning.
Onderwijs op maat
Ook medewerkers van organisaties en bedrijven kunnen er op maat gesneden onderwijstrajecten volgen op het terrein van cybersecurity en cybercrime. Die dragen bij aan een veilige- en verantwoorde toepassing van sleuteltechnologieën. Bachelor-studenten Integrale veiligheidskunde kunnen bij het kenniscentrum doorstuderen in op maat gesneden masterprogramma’s.
Groot vraagstuk, grote urgentie
“Op het gebied van (digitale) veiligheid is een groot tekort aan kennis en medewerkers. Alleen de Nationale Politie zoekt al in de komende vijf jaar 17.000 nieuwe medewerkers. Bij Defensie staan jaarlijks 8.000 vacatures open en worden er slechts 4.000 ingevuld. Talloze bedrijven, groot en klein, kampen met moeilijk vervulbare vacatures op gebied van digitale veiligheid. De vraagstukken zijn dus enorm, net als de urgentie”, aldus Asscher. “Het Centrum Veiligheid en Digitalisering staat klaar om samen met het Rijk aan deze opgaven te gaan werken.”


Bron: 112 Apeldoorn

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief