Haagse ME legt tijdens coronademonstratie het werk neer

Gepubliceerd op: 12-1-2022

Haagse ME legt tijdens coronademonstratie het werk neer: ‘Met te weinig mensen te veel werk doen’
De Haagse Mobiele Eenheid legt uit protest vrijdag tijdens de coronapersconferentie de helm, schild en wapenstok neer. De gespecialiseerde dienders zijn ontevreden over de huidige werkomstandigheden en het geweld tegen agenten.
Om onruststokers niet wijzer te maken, wilden de agenten eerder niet prijsgeven wanneer en waar ze het werk tijdelijk neerleggen. Dat ze dat nu komende vrijdag tijdens de coronapersconferentie doen is dubieus.
De Haagse autoriteiten zitten in hun maag met de voorgenomen werkonderbreking. Tijdens mediamomenten over het coronabeleid staan er steevast demonstranten bij het ministerie van Justitie en Veiligheid in het Haagse centrum. De bijstandseenheid van de Koninklijke Marechaussee was zelfs al een keer aanwezig om de veiligheid en openbare orde te garanderen.
Ondanks de vele inzet liepen de protesten al meerdere keren uit op ongeregeldheden. Er werd met stenen en vuurwerk richting agenten gegooid en er werden vernielingen aangericht.

Hoge werkdruk
De ME’ers staken voor betere werkomstandigheden. De politiebonden vragen onder meer 18.000 fte’s extra bij de politie. Ze beklagen zich over de jarenlange te hoge werkdruk, er worden veel overuren gemaakt, het salaris is te laag en ze zouden ‘bijna geen sociaal leven’ meer hebben. Ook willen ze meer aandacht voor de werving van nieuwe collega’s. De specialistische eenheid kreeg het dit jaar met onder andere (gewelddadige) coronademonstraties, zoals op de Rotterdamse Coolsingel en in de Haagse Schilderswijk, flink te verduren.
Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse politiebond, zei eerder bij het NOS Radio 1 Journaal dat de ME ‘op hun laatste benen’ loopt. ,,Met te weinig mensen moet er te veel worden gedaan.” Dat vindt ook Gerrit van de Kamp, voorzitter van het Landelijk Actiecentrum Politiebonden. ,,Het is volkomen uit de hand gelopen. Tijd voor actie.”
De leiding van de Politie Eenheid Den Haag is inmiddels op de hoogte van de voorgenomen werkonderbreking. Er is nu een ‘patstelling’, klinkt het vanuit de politiebonden, omdat de Koninklijke Marechaussee te weinig capaciteit zou hebben om die taak komende vrijdag van de politie over te nemen.
Toch is de veiligheid in Den Haag ‘altijd gegarandeerd’. ,,Bij echte problemen wordt er altijd opgetreden”, klinkt het vanuit de politie en de vier politiebonden. Ze kiezen voor een ‘duidelijk statement’ en leggen daarom het werk neer tijdens de persconferentie. ,,Zo’n persmoment krijgt altijd veel politieke aandacht. We maken duidelijk dat het niet vijf voor twaalf is, maar al kwart over twaalf.” De bonden zeggen met deze actie de burger ‘zoveel mogelijk te ontzien’. ,,Er zijn honderden acties te bedenken waar de burger meer last van heeft.”
Begin deze maand staakten de leden van de Amsterdamse Mobiele Eenheid tijdens een coronademonstratie in Amsterdam. Dat protest op het Museumplein werd nog voordat het kon beginnen door de Amsterdamse driehoek (burgemeester, politie en OM) verboden omdat de actievoerders uit zouden zijn op een confrontatie en het overtreden van de regels. Ook had de politie sterke aanwijzingen dat personen en groepen bereid waren geweld te gebruiken.
Die zondagmiddag 2 januari kwamen desondanks zeker tienduizend mensen naar het centrum van Amsterdam. De politie hield dertig mensen aan, voor onder andere mishandeling, verboden wapenbezit en belediging. Vier agenten raakten gewond.


Bron: AD

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief