Verstekeling overleeft dodenvlucht

Gepubliceerd op: 24-1-2022

Keniaan landt op Schiphol na bizarre reis bij neuswiel Boeing 
De verstekeling die zondag op Schiphol werd aangetroffen heeft alle geluk van de wereld dat hij nog leeft. Meer dood dan levend zat hij bij het neuswiel van een vrachtvliegtuig uit Kenia. Mogelijk bracht een luik naar het elektronische compartiment redding. „Maar dan nog is het uitzonderlijk bijzonder.”
Medewerkers op Schiphol doen zondagochtend een routinecontrole bij een groot vrachtvliegtuig dat net is aangekomen. Een doodgewoon klusje, tot ze in de kast van het neuswiel van de Boeing 747-400F een man zien zitten. „Ze vreesden uiteraard direct voor het ergste. De brandweer werd ingeschakeld”, vertelt een woordvoerster van de Koninklijke Marechaussee.

Traumahelikopter
Maar het ergste blijkt niet waar. De man mag dan buiten bewustzijn zijn geraakt, hij leeft. „Toen ze hem benaderden, kregen ze het vermoeden dat hij nog ademde. Dus toen zijn direct ambulance en traumahelikopter opgeroepen”, aldus de woordvoerster. De man is onderkoeld en zijn temperatuur moet stilaan omhoog worden gebracht. Langzaam maar zeker komt de verstekeling bij kennis. Ambulancebroeders stellen hem wat basisvragen. Hoe gaat het, hoe heet je, dat soort dingen. 
De man kan erop reageren en wordt naar het ziekenhuis gebracht. Voorlopig is dat even zijn laatste halte na een werkelijk bizarre reis die betrokkenen met verbazing achterlaat. Het vrachttoestel vertrok namelijk zaterdagavond vanuit Johannesburg en landde tussentijds bij de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Daar stond het een paar uurtjes stil, waarna het ruim acht uur deed over de reis naar Schiphol. 
Cargolux, het Italiaanse bedrijf waar het toestel van is, bevestigt zondag dat de verstekeling aan boord van een van hun vliegtuigen zat. Woordvoerster Moa Sigurdardottir wil niet verder op vragen ingaan zolang het onderzoek loopt. 
„Ik kijk hiervan op. Dit gebeurt vaker, maar zeker op grote afstanden vallen dit soort verstekelingen er doorgaans uit zodra de wielen uitklappen. De kans op overleven is extreem laag”, zegt luchtvaartdeskundige Benno Baksteen. Want op ruim 10 kilometer hoogte is het zo’n 50 graden onder nul en is de lucht zo ijl dat je binnen enkele minuten het bewustzijn verliest en niet veel later sterft. 
Dat deze man uitgerekend in een Boeing 747-400F klom, kan zijn redding zijn geweest, zegt Baksteen. „Bij het neuswiel kun je via een luik in het electronic compartment komen. Dat is niet verwarmd, maar heeft vermoedelijk wél een drukcabine. Op zo’n manier zou je het kunnen overleven, maar dan nog is het uitzonderlijk bijzonder.”

Tweede keer
Des te opvallender is dat een dergelijke onderneming nu voor de tweede keer binnen een jaar een goede afloop lijkt te kennen op Nederlandse bodem. Vorig jaar februari schrok personeel op Maastricht/Aachen Airport zich kapot toen plots met een doffe klap een Keniaanse man uit de buik van een Airbus A332 van Turkish Airlines op het asfalt viel. Ook hij was onderkoeld en buiten bewustzijn, maar knapte snel op in het ziekenhuis. 
De man verklaarde zestien jaar oud te zijn, uit Kenia te komen en asiel te willen aanvragen. Ook gaf hij aan dat hij in Nairobi was ingestapt en tussenlandingen in Istanbul en Londen had overleefd. Iets wat strookt met een verklaring van luchthaven Stansted uit Londen, maar wat tegelijk door de Kenianen werd afgedaan als lariekoek. „Het bestaat niet dat de man al in Kenia aan boord is geklommen en het heeft overleefd tot Nederland.” 
Toch lijkt het nu toch opnieuw te zijn gebeurd dat een verstekeling vanuit Afrika levend en wel op Nederlandse bodem aankomt. Want hoe bizar het ook is; de man die op Schiphol meer dood dan levend werd gevonden, moet er wel in Kenia of zelfs in Johannesburg zijn ingeklommen. Net als de man die vorig jaar in Maastricht zijn onverwachte entree binnen de landsgrenzen maakte, gaat ook deze verstekeling vermoedelijk het vreemdelingencircuit in.


Bron: De Telegraaf

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief