Nederlandse militair in VS gedood door man “die ruzie zocht”

Gepubliceerd op: 1-9-2022

De 22-jarige man die de politie van de Amerikaanse stad Indianapolis maandag heeft aangehouden in verband met de schietpartij zaterdag waardoor de Nederlandse militair Simmie Poetsema om het leven kwam, zou deel hebben uitgemaakt van een groepje dat die avond uit was op ruzie. Dat blijkt uit rechtbankdocumenten die zijn ingezien door de lokale krant The Indianapolis Star. Bij de schietpartij raakten twee andere Nederlandse militairen gewond.
Shamar Duncan, zoals de man uit het baldadige groepje heet, wordt verdacht van moord, maakte de politie bekend. De openbaar aanklager moet nog besluiten of Duncan officieel wordt aangeklaagd.
Een getuige zag van de overkant van de straat dat het groepje van Duncan eerder ruzie zocht met een groepje andere mannen en een van hen duwde, schrijft de krant. Dit groepje liet zich echter niet provoceren, waarna Duncan en zijn maten het bij de Nederlandse commando's probeerden. Volgens de getuige werd een van de ruziezoekers neergeslagen, waarna een andere riep dat hij een "strap" (riem, red.) zou halen, straattaal voor een vuurwapen. De groepjes gingen uit elkaar en even later vond de schietpartij plaats.

Vechtpartij
De schietpartij gebeurde in de vrije tijd van de militairen. Voorafgaand aan de schietpartij zou er een vechtpartij zijn geweest in een bar. Dat heeft de burgemeester van Indianapolis bekendgemaakt, zo meldden lokale media WRTV en IndyStar eerder deze week.
Volgens burgemeester Joe Hogsett heeft de politie "een goed beeld" van wat er zich heeft afgespeeld. "Zoals ik het begrijp was er een ruzie in een bar, waarna de Nederlandse militairen teruggingen naar hun hotel. Ik weet niet precies wat ze samen buiten deden, maar er is mij verteld dat er een drive-byshooting was en dat er daardoor drie slachtoffers vielen."
De Nederlandse militairen zijn op oefening in de staat Indiana. In het hotel waar de schietpartij plaatsvond, verbleven meer Nederlandse militairen.


Bron: HLN

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief