OM eist 24 maanden cel wegens mensensmokkel uit Griekenland

Gepubliceerd op: 21-3-2023

Tegen een verdachte die migranten vanuit Griekenland naar andere Europese landen smokkelde is dinsdag bij de rechtbank in Zwolle 24 maanden cel geëist. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de man van deelname aan een criminele organisatie, het vervalsen van reisdocumenten en mensensmokkel. Samen met een handlanger in Griekenland zou hij tussen mei 2020 en september 2021 migranten tegen betaling naar West-Europa hebben gesmokkeld.

De verdachte, een 40-jarige man uit Syrië, was een aanspreekpunt voor migranten die vanuit Griekenland, waar ze aan waren gekomen, per vliegtuig verder wilden reizen naar Europese bestemmingen. Samen met een kompaan in Griekenland en andere contacten kon de organisatie voor hen de hele reis en bijbehorende documenten regelen. Uit de bewijsmiddelen blijkt dat de verdachte betrokken is geweest bij de vervaardiging van vervalste asielvergunningen. Met deze vervalste vergunning konden mensen vertrekken vanaf Athene zodat ze verder Europa kunnen inreizen, vermoedelijk naar Nederland of Duitsland.

Chatten over vluchtgegevens
Uit chats op de telefoon van de verdachte blijkt dat hij veel wordt benaderd, bijvoorbeeld voor informatie over een goede smokkelroute. Ook chatte hij uitgebreid met zijn kompaan in Griekenland over hun tarieven, of over op welke wijze documenten moeten worden vervalst ten behoeve van een smokkel. De verdachte begeleidde de te smokkelen mensen zowel op afstand door het vliegveld, maar ging ook persoonlijk naar vliegvelden toe om een migrant op een reis te begeleiden. Dit blijkt onder meer uit het chatverkeer dat hij voerde met zijn contacten. Het chatverkeer wordt ondersteund door passagiersgegevens van de verdachte, zoals een mobiele boardingpass op zijn telefoon.

Persoonlijke begeleiding op vliegveld
Zo chat hij in mei 2021 met een onbekende vrouw die begeleid zou moeten worden op een vlucht die uit Griekenland vertrekt. De verdachte vliegt zelf naar Griekenland en de vrouw gaat inderdaad aan boord. Op haar bestemming wordt ze echter tegengehouden. Er volgt een uitgebreid chatverkeer tussen haar, de verdachte en zijn handlanger. Er zijn ook vluchtgegevens van de verdachte wanneer hij twee vrouwen begeleidt bij de smokkel naar Duitsland. De verdachte en zijn handlanger bereiden deze smokkel voor en chatten over vluchtgegevens en aankomsttijden.

Vals Schengenvisum
Uit het berichtenverkeer blijkt ook dat de verdachte de reisdocumenten vervalste. Zo worden foto’s van de te smokkelen persoon bewerkt met Adobe Photoshop. De reis, met Griekse ID-kaarten, lijkt te slagen. Daarbij geeft de verdachte expliciet aan dat mensen vertrekken op basis van een vervalste asielvergunning. Zo maakt hij ook een vals Schengenvisum op en verstrekt deze aan iemand in Brazilië, die naar Nederland wil reizen. Deze laatste reis heeft overigens nooit plaatsgevonden.

Draagvlak vluchtelingenbeleid
Al met al vindt de officier van justitie van het Landelijk Parket de gedragingen zeer laakbaar:

De verdachte vervult een bijzonder belangrijke rol in de keten van de mensensmokkel zoals deze in het dossier naar voren komt. Los van zijn rol binnen de criminele organisatie, vormt hij kennelijk een belangrijk aanspreekpunt voor individuen omtrent de mogelijkheden van mensensmokkel en deelt hij deze kennis in de wetenschap en het besef dat hij hiermee een bijdrage levert aan criminele activiteiten. (…) Daarbij komt dat verdachte met zijn handelen heeft bijgedragen aan een ondermijning van het draagvlak voor het internationaal vluchtelingenbeleid binnen de Nederlandse en Europese samenleving.

Het OM meent dat het gaat om ernstige strafbare feiten die binnen onze samenleving niet kunnen of mogen worden getolereerd, die strafvervolging en een onvoorwaardelijke gevangenisstraf rechtvaardigen. Daarom is volgens het OM een gevangenisstraf van 24 maanden op zijn plaats.


Bron: Openbaar Ministerie

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief