Forensisch en opsporingsteam thuis na onderzoek in Oekraïne

Gepubliceerd op: 3-6-2023

Het forensisch en opsporingsteam (FO-team) van de marechaussee keerde vandaag terug uit Oekraïne. De ongeveer 60-koppige groep deed daar de afgelopen weken onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden. Het was voor de derde keer dat de experts, op verzoek van Oekraïne, naar het land afreisden. Dit keer maakten ook 9 Tsjechische deskundigen deel uit van het team.

Commandant Landelijk Tactisch Commando, brigadegeneraal Jos Pieters, en Directeur Operaties schout-bij-nacht Peter Reesink verwelkomen het marechausseeteam.
De Nederlandse tak bestond onder anderen uit rechercheurs van de marechaussee en experts van andere defensieonderdelen. Het FO-team heeft onder meer tot taak bewijs veilig te stellen. Dat gebeurt onder de vlag van het Internationaal Strafhof (ICC).

Eerdere onderzoeken
In mei vorig jaar ging een FO-team voor het eerst een aantal weken naar Oekraïne. Dat was enkele maanden daarvóór binnengevallen door Rusland. Eind vorig jaar was voor de tweede keer een team actief in het door oorlog geteisterde land. De verzamelde bewijslast werd overgedragen aan het ICC. Dat bepaalt of tot vervolging wordt overgegaan.

Net als voorgaande keren was de inzet ook nu niet zonder risico. In Oekraïne wordt nog altijd hevig gestreden.

De commandant van het Landelijk Tactisch Commando, brigadegeneraal Jos Pieters, en Directeur Operaties schout-bij-nacht Peter Reesink verwelkomden het marechausseeteam op Vliegbasis Eindhoven.

 

Bron: Ministerie van Defensie

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief