Medewerker defensie opgepakt voor omzeilen sancties Rusland

Gepubliceerd op: 16-9-2023

Een medewerker van het ministerie van Defensie in Arnhem is aangehouden op verdenking van het omzeilen van de sancties tegen Rusland. De 48-jarige man wordt ervan verdacht vliegtuigonderdelen naar Rusland te hebben gestuurd. Dat meldt de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD).

De man werd op 30 augustus gearresteerd, meldt de FIOD in een persbericht. Het is verboden vliegtuigonderdelen naar Rusland te vervoeren sinds de sancties tegen het land werden ingesteld na de Russische inval in Oekraïne in februari vorig jaar.

Omdat de verdachte werkzaam is bij Defensie is ook de de marechaussee bij het onderzoek betrokken. 

Munitie 
In het huis van de man is munitie in beslag genomen. Verder heeft de FIOD administratie en digitale gegevensdragers meegenomen. Defensie wil verder niets over de man kwijt omdat het onderzoek loopt. Hij is geschorst en zit in voorlopige hechtenis. Volgens nieuwswebsite Follow The Money werkt de man al sinds de jaren 90 bij Defensie.

Via
Lees ook:
Via omweg koopt Rusland alsnog microchips voor raketten en drones
De zaak kwam aan het rollen na de arrestatie van een 53-jarige man uit Arnhem een dag eerder. "De verdachte heeft een Nederlands bedrijf dat vliegtuigonderdelen exporteerde naar voornamelijk Rusland", aldus de FIOD. Hij zou via 'omleidingslanden' goederen naar Rusland hebben geëxporteerd.

In beslag genomen 
Bij doorzoekingen van een woning, bedrijfsruimte en opslagruimte van de 53-jarige werden vliegtuigonderdelen, wapens, patroonhouders en munitie in beslag genomen. Naast 250.000 euro en 8.000 dollar aan contanten legde de FIOD ook beslag op circa 160.000 euro aan banktegoeden.

Informatie uit dit onderzoek leidde tot de aanhouding van de defensiemedewerker. De hechtenis van beide mannen is verlengd met zestig dagen.

Turks
Lees ook:
Turks bedrijf dat Russische olie verscheept ook actief in Nederland
De zaak kwam aan het licht na informatie van de Financial Intelligence Unit (FIU). Die onderzoekt transacties en geldstromen die verband houden met witwassen en financiering van terrorisme.

Veelvuldig omzeild 
Sancties tegen Rusland worden veelvuldig omzeild door goederen te verkopen aan tussenhandelaren in derde landen. Het gaat onder meer om landen in Centraal-Azië, Midden-Oosten, maar ook om China. De Europese Unie heeft in zijn elfde sanctiepakket tegen Rusland ook stappen gezet om dit soort praktijken aan te pakken, maar dat blijft moeilijk.

Er lopen bij het Openbaar Ministerie tientallen strafrechtelijke onderzoeken naar het omzeilen van sancties tegen Rusland. In maart ging het al om 45 zaken.

Bron: RTLnieuws

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief